ΘΕΜΑ

Βαλκάνιοι ισλαμιστές μισθοφόροι στην Ουκρανία – Ο ρόλος της τουρκικής IHH

Βαλκάνιοι ισλαμιστές μισθοφόροι στην Ουκρανία – Ο ρόλος της τουρκικής IHH, Ορφέας Μπέτσης

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Αλβανίας και του Κόσοβο απάντησαν σε δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, είχε εκφράσει τις ανησυχίες των ρωσικών υπηρεσιών ότι σε  Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη στρατολογούνται ισλαμιστές μισθοφόροι, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δράσεις εναντίον της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι, τα Βαλκάνια και οι χώρες που κατονόμασε, είναι γνωστό ότι αποτελούν χώρο όπου ανθεί το οργανωμένο έγκλημα, ότι υπάρχει αριθμός ατόμων που μετέχουν στην εξτρεμιστική διεθνή τρομοκρατία και ότι οι κρατικές δομές είναι διαβρωμένες και διεφθαρμένες. Υπογράμμισε δε ότι, οι πληροφορίες αυτές διασταυρώνονται, γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από τις ειδικές ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κι ότι είναι ιδιαίτερα ερεθιστικές.

Ο Λαβρόφ αξιοποίησε και εκθέσεις Δυτικών υπηρεσιών για τη μετακίνηση Αλβανών, που γνωρίζουν τεχνικές ανορθόδοξου πολέμου, με σκοπό να συμπράξουν σε δραστηριότητες των ουκρανικών ή και άλλων υπηρεσιών, με σκοπό την αύξηση της έντασης στο μέτωπο Λουγκάνσκ και Ντόνμπας. Πρόκειται για εκθέσεις που περιέχουν στοιχεία πολιτών της Αλβανίας, του Κοσόβου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που είχαν ενταχθεί στις γραμμές του ISIS.

Μάλιστα, εκθέσεις των υπηρεσιών DIA, EuroPol και InterPol για τις δράσεις αλβανικών οργανώσεων στη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, ατόμων κ.α. επίσης συνάδουν με την καταγγελία του Ρώσου υπουργού. Είναι βέβαιο ότι ο Λαβρόφ δεν ενδιαφέρεται για την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων στη Βαλκανική, ούτε αυτό καθ’ αυτό το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου συνδράμουν σε παράνομες δραστηριότητες. Τον ενδιαφέρει η μετακίνηση μισθοφόρων, αλλά το μείζον είναι η δημιουργία εντυπώσεων και η προπαγάνδα.

Ρωσικά συμφέροντα και μισθοφόροι

Ωστόσο, τα συμπεράσματα των ρωσικών υπηρεσιών δεν στερούνται αξιοπιστίας. Η ίδια η Ρωσία, άλλωστε, έχει χρησιμοποιήσει ανάλογες μεθόδους στο παρελθόν. Το 2018 στο Μαυροβούνιο επιχειρήθηκε πραξικόπημα, στο οποίο οι συμμετοχή Ρώσων ήταν σχεδόν εξόφθαλμη. Ο επικεφαλής των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επίσης δεν κρύβει την προνομιακή του σχέση με τη Μόσχα. Ερείσματα και επιρροές διαθέτει η Ρωσία και στο Βελιγράδι και στα Σκόπια.

Οι άρχουσες πολιτικές ελίτ στα Τίρανα και στην Πρίστινα δεν είναι μόνο ότι έσπευσαν να απαντήσουν στη Μόσχα. Ήταν από τις πρώτες και χωρίς ιδεολογικούς και κομματικούς διαχωρισμούς που είχαν γίνει “βασιλικότεροι του βασιλέως” στο φλέγον ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, κάνοντας μάλιστα έκκληση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Ρωσίας!

Στην ουσία δεν τις ενδιαφέρει ούτε η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ούτε η αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Το κριτήριο που καθοδηγεί την αντιρωσική ρητορεία τους και θερμαίνει το ζήλο της αφοσίωσής τους, είναι η άντληση περισσότερης στήριξης από την Ουάσιγκτον. Θέλουν οι Αμερικανοί να παραβλέπουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι άρχουσες πολιτικές ελίτ κυβερνούν, να παραβλέπουν την απροκάλυπτη διαφθορά και τη σήψη του δημοσίου βίου.

Στα κράτη που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ο νομιμοποιητικός παράγοντας της εξουσίας είναι η ανοχή-στήριξη των ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό της ΕΕ. Ουκ ολίγες φορές, και άλλο τόσο τώρα, όλοι προσδοκούν ότι η Δύση “χρειάζεται” τους Βαλκάνιους εταίρους της ανεξαρτήτως πολιτικών, θρησκεύματος, σχέσης με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

“Σφήνα” Τουρκίας με τον IHH

Με την ίδια λογική, αλλά πιο έντεχνα, επωφελείται της κατάστασης στην περιοχή και η Τουρκία. Είναι λογικό ειδικά ΗΠΑ και Βρετανία να επιτρέπουν στην Τουρκία την διείσδυση σε βαλκανικές κοινωνίες και κρατικές οντότητες, λόγω και της θρησκευτικής συνάφειας, ώστε να μειωθούν ενδεχόμενες ρωσικές επιρροές. Η τακτική “δύο μέτρα και δύο σταθμά” αποδεικνύεται με την γνωστή πρακτική της “φιλανθρωπικής” “μη-κυβερνητικής” τουρκικής οργάνωσης ΙΗΗ.

Η επισήμως ΜΚΟ IHH είχε αποδεδειγμένα αναπτύξει –με στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης– σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες σε περιοχές της Παλαιστίνης εις βάρος του Ισραήλ. Επίσης, είναι αυτή που αποτελεί το όχημα στη διακίνηση ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ισλαμικής τρομοκρατίας και την τροφοδότηση της αστάθειας σε Συρία, Λιβύη κ.α.

Στα Βαλκάνια η ΙΗΗ φαίνεται να απολαμβάνει ανοχής και να λειτουργεί σαν άλλοθι για αναλόγου περιεχομένου δραστηριότητες. Συγκεκριμένα για διείσδυση σε ευπαθείς μουσουλμανικές πληθυσμιακές ομάδες σε Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Υποτίθεται ότι η IHH δραστηριοποιείται στην περιοχή, προκειμένου να βοηθήσει στη διευθέτηση, έστω προσωρινά, εστίες έντασης. Η ΙΗΗ δρα με την ανοχή των ειδικών απεσταλμένων των ΗΠΑ Gabriel Escobar, της ΕΕ Miroslav Lajçak, της Βρετανίας sir Stuart Peach και εσχάτως της Γερμανίας Manuel Sarrazin.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί απεσταλμένοι δεν είναι ο έντιμος συμβιβασμός ή η καλλιέργεια μίας συνείδησης για την ανάγκη ειρήνευσης μέσω γεφύρωσης των διαφορών. Η πολιτική τους μοιάζει περισσότερο με εκβιασμό εν ονόματι της ύψιστης ανάγκης να πολεμηθεί η Ρωσία. Πλην όμως στα Βαλκάνια το αποτύπωμα της “ευαίσθητης σχέσης με το γένος των Ρώσων”, η Ορθοδοξία για κάποιους, για κάποιους άλλους το κομμουνιστικό υπόβαθρο παραμένει ένας υπολογίσιμος ιστορικός, αλλά και πολιτικός παράγοντας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι