ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βάζει πιο γερά το πόδι της η Τουρκία στο Κόσσοβο

Βάζει πιο γερά το πόδι της η Τουρκία στο Κόσσοβο, Ορφέας Μπέτσης

Ανταλλαγή στρατιωτικού προσωπικού συμφώνησε ο Κοσσοβάρος υπουργός Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογο του. Τί άλλο περιλαμβάνει η συμφωνία Άγκυρας-Πρίστινας.

Την στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (και πρώην αφεντικό της ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν βρίσκεται στην αλβανική πρωτεύουσα, επίσκεψη που ξεκίνησε με το προσκύνημα (με την άφιξη του τις πρώτες πρωινές ώρες) στο μεγάλο τέμενος που κατασκευάζει η Διεύθυνση Βακουφιών της Τουρκικής Προεδρίας, ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα η επίσκεψη του υπουργού Αμύνης του Κοσσόβου, Εγιούπ Μακεντόντσι (Ejup Maqedonci) με την υπογραφή της Στρατιωτικής Συμφωνίας Τουρκίας-Κοσσόβου.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκυλέρ (Yassar Guler) υποδέχθηκε τον Κοσσοβάρο ομόλογο του με επίσημη τελετή, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες. Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Κοσσοβάρος υπουργός Άμυνας είχε αιτηθεί και λάβει την αρμόδια εξουσιοδότηση για την υπογραφή της Συμφωνίας, απ’ την Πρόεδρο του Κοσσόβου Βιόσα Οσμάνι. Με δεδομένο ότι το περιεχόμενο της Συμφωνίας είναι υπό καθεστώς μυστικότητας, η ανάγκη για εξουσιοδότηση απ’ την πρόεδρο του Κοσσόβου έχει τη δική του σημασία.

Σε ανάρτηση του ο κ. Μακεντόντσι αναφέρει ότι η Στρατιωτική Συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει μεταξύ άλλων και την ανταλλαγή στρατιωτικού προσωπικού. Πέραν αυτού, προβλέπει την εκπαίδευση του προσωπικού της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσόβου στην Τουρκία, κοινές ασκήσεις, κατάρτιση σε τεχνολογικά ζητήματα, συνεργασία στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας και νοσηλεία του στρατιωτικού προσωπικού του Κοσσόβου σε νοσοκομεία της Τουρκίας. Υπογραμμίζει ότι, πέραν της πολιτισμικής σχέσης εγγύτητας, υπάρχει πλέον και στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στα Τίρανα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να αναφερθεί ότι εντάσσεται στα πλαίσια τετραήμερης Βαλκανικής του περιοδείας, που συμπεριλαμβάνει και τη Σόφια και Βουκουρέστι.

Να σημειωθεί πως η Σερβία παρακολουθεί στενά τον εξοπλισμό του Κοσσόβου και έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί από το αίτημα του Μακεντόντσι στους Αμερικανούς για προμήθεια των εξελιγμένων αντιαρματικών πυραύλων τύπου JAVELIN (246 τον αριθμό, με 24 βάσεις εκτόξευσης και εκπαίδευση του προσωπικού) όπως και για το αίτημα του Λουλζίμ Μπάσα, τυπικά προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία (έχει συγκρουστεί με τον Σαλί Μπερίσα, που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό για υπόθεση διαφθοράς) για έκτακτη οικονομική υποστήριξη στην Άμυνα του Κοσσόβου, συνολικής αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι