ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ερντογάν: “Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ” το Σ.Α. του ΟΗΕ – Αντιδράσεις για το αμερικανικό βέτο

Veto ΗΠΑ για κατάπαυση στη Γάζα - OHE: Οι άμαχοι είναι στην άβυσσο,

Οι ΗΠΑ άσκησαν veto χθες το βράδυ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους», παράλληλα με «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας το πως έχει μετατραπεί σε «Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ», την επομένη του αμερικανικού βέτο σε ψήφισμα του οργάνου αυτού του ΟΗΕ, που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι ΗΠΑ άσκησαν χθες βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαελίας που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παράλληλα με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς. Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει στον Γενικό Ηραμματέα να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Το σχέδιο ψηφίσματος που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 κράτη, υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μετατραπεί σε ένα Συμβούλιο για την προστασία και την υπεράσπιση του Ισραήλ», κατήγγειλε ο Ερντογάν σε ομιλία του σήμερα με ευκαιρία την 75ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός απορρίπτεται μόνο από το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτό δικαιοσύνη;», είπε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» χώρες, εννοώντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο – εκ των οποίων ένα είναι και οι ΗΠΑ.

Ως προς αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για μεταρρύθμιση του ΣΑ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί», σημείωσε. «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αλλά χωρίς την Αμερική. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ με τα χρήματά τους και τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό. Κόιτα, Αμερική. Πόσα θα πληρώσετε για αυτό;», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως: «Κάθε μέρα παραβιάζεται η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γάζα».

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Χακάν Φιντάν μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανικό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη με τους ομολόγους του από χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε πως το αμερικανικό βέτο στο χθεσινό ψήφισμα ήταν «απόλυτη απογοήτευση».

Ποιοι στήριξαν το σχέδιο

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει επιτακτικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει στον γενικό γραμματέα να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Το σχέδιο ψηφίσματος που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 κράτη, υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταψηφίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή. Ο εκπρόσωπος των ΗΑΕ δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας». Η Ρωσία επέκρινε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή ψήφισαν κατά και απείχαν αντίστοιχα από την ψηφοφορία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλώνοντας ότι είναι «συνένοχοι στο ανελέητο ισραηλινό λουτρό αίματος».

Δραματική έκκληση ΟΗΕ

Ο λαός της Γάζας κοιτάζει προς την άβυσσο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τονίζει σε επιστολή του στον ΟΗΕ ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Στα 35 χρόνια εργασίας μου σε πολύπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δεν περίμενα ποτέ να γράψω μια τέτοια επιστολή, προβλέποντας τον θάνατο του προσωπικού μου και την κατάρρευση της εντολής που αναμένεται να εκπληρώσω», σημειώνει ο Lazzarini.

«Η προϋπόθεση της εντολής της UNRWA, να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέχρι να υπάρξει πολιτική λύση, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε. «Σήμερα, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της UNRWA. Ο οργανισμός έχει γίνει η κύρια πλατφόρμα ανθρωπιστικής βοήθειας σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα, μια πλατφόρμα στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Η επιστολή έρχεται καθώς το Ισραήλ προωθεί την αεροπορική και χερσαία εισβολή του στη Γάζα που έχει σκοτώσει περισσότερους από 17.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και έχει εκτοπίσει 1,9 εκατομμύρια (80% του πληθυσμού) από τα σπίτια τους. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στον πόλεμο στη Γάζα έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 17.487 στα παλαιστινιακά εδάφη. Ανακοινώνοντας τον νέο αριθμό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα δήλωσε: «Κάθε μέρα χάνουμε δεκάδες τραυματίες λόγω έλλειψης φροντίδας και καθυστέρησης στην απομάκρυνσή τους από τη Γάζα». H Χαμάς χαρακτήρισε ανήθικη και απάνθρωπη την στάση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Τα χρονικά περιθώρια

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε σε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι αναμένει ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τερματιστεί μέσα σε ένα μήνα, ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αναμένει ότι ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την έναρξή του στις 7 Οκτωβρίου.

 

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το βίντεο που μετέδωσαν ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, με δεκάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που εμφανίζονται μόνο με τα εσώρουχά τους και με δεμένα τα μάτια τους.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο ανταποκριτής της αραβόφωνης υπηρεσίας Al-Araby Al-Jadeed του δικτύου The New Arab, o Ντιά αλ Καχλούτ, τον οποίο αναγνώρισαν στις εικόνες συνάδελφοι και συγγενείς του. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι «ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνέλαβε δεκάδες κατοίκους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του ανταποκριτή του The New Arab» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι