ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γάζα: Βέτο Ρωσίας και Κίνας στο αμερικανικό σχέδιο για εκεχειρία – Αγνοεί τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Νέες αμερικανικές πιέσεις σε Ισραήλ - Χαμάς για κατάπαυση πυρός

Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση εκεχειρία στη Γάζα διάρκειας έξι εβδομάδων.

Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Γάζα» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων, έλαβε 11 ψήφους υπέρ, τρεις ψήφους κατά (Ρωσία, Κίνα και Αλγερία) και μία αποχή (Γουιάνα). Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια στον ΟΗΕ έκανε λόγο πριν την ψηφοφορία για ένα «υποκριτικό» ψήφισμα που δεν απαιτεί ευθέως την παύση πυρός καλώντας τα μέλη του ΣΑ να το καταψηφίσουν.

«Κίνα και Ρωσία απλά ήθελαν να καταψηφίσουν ένα σχέδιο που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, γιατί προτιμούσαν να μας δουν να αποτυγχάνουμε παρά να δουν το ΣΑ να πετυχαίνει», κατήγγειλε η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, καταγγέλλοντας μια «κυνική» απόφαση. Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ αντιτίθενται συστηματικά στη χρήση του όρου «κατάπαυση του πυρός» στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μπλοκάροντας τρία ψηφίσματα που είχαν αυτό τον όρο.

Ωστόσο, αποφάσισαν να θέσουν σε ψηφοφορία σήμερα ένα ψήφισμα που περιελάμβανε «την ανάγκη για μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές, για να επιτραπεί η παροχή ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας (… ), και έχοντας αυτό κατά νου, υποστηρίζει απερίφραστα τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη».

Από την πλευρά της η Γαλλία, δια στόματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θα εργαστεί για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας πριν από λίγα λεπτά, θα συνεχίσουμε τις εργασίες βάσει του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα εργαστούμε με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για την επίτευξη συμφωνίας», τόνισε ο Μακρόν στο τέλος του Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε να συντάσσει ένα ψήφισμα, λέγοντας ότι θα υποβάλουν ένα προσχέδιο αν το ψήφισμα των ΗΠΑ δεν εγκρινόταν.

Δήλωση Νετανιάχου 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, μιλώντας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία έφοδο στη Ράφα, την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, ανεξάρτητα από την υποστήριξη (ή μη) των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Νετανιάχου τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει τρόπος να νικηθεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα. «Ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί – θα το κάνουμε μόνοι μας», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ράφα, ένα «λάθος»

Οι ΗΠΑ, ιστορικός σύμμαχος του Ισραήλ και προστάτιδα δύναμή του στα διεθνή φόρα, άσκησαν το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας επανειλημμένα για να μην εγκριθούν σχέδια απόφασης που καλούσαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς και η ανθρωπιστική καταστροφή χειροτερεύει, με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να ηχούν συναγερμό για γενικευμένο λιμό, η Ουάσιγκτον μοιάζει πλέον αποφασισμένη να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αποφευχθεί χερσαία έφοδος στη Ράφα.

«Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσουμε την απειλή της Χαμάς», είπε χθες ο κ. Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντας «λάθος» και «ανώφελη» την ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση στην πόλη όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου από άλλες περιοχές — και, οι περισσότεροι, πάνω από μια φορά. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης χθες Πέμπτη το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα και κάλεσαν να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική παύση».

Όμως, παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει ότι η χερσαία επίθεση στη Ράφα είναι απαραίτητη για να «νικηθεί» στρατιωτικά η Χαμάς και να αποτραπεί νέα 7η Οκτωβρίου. Η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, έναυσμα αυτού του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι κάπου 250 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από 130 πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο — όμως 33 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση. Εξαπέλυσε εκστρατεία ακατάπαυστων βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα, που ακολουθήθηκε από χερσαίες επιχειρήσεις, αρχικά στον βορρά, κατόπιν στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι χθες, στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 32.000 άνθρωποι —επακριβώς 31.988—, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Νωρίς σήμερα το πρωί, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέους πολύνεκρους βομβαρδισμούς.

Μοσάντ και CIA στο Κατάρ

Στο πλαίσιο της έκτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου, ο κ. Μπλίνκεν συναντήθηκε χθες στο Κάιρο με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για να συζητήσουν το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, προτού συναντηθεί με τους επικεφαλής της διπλωματίας πέντε αραβικών κρατών (Αίγυπτος, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που κάλεσαν σε «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός». Οι συνομιλίες για την ανακωχή συνεχίζονται στη Ντόχα ανάμεσα σε αντιπροσώπους των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, Ντέιβιντ Μπαρνέα, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Αμπντελραχμάν αλ Θάνι και τον επικεφαλής της υπηρεσίας της Αιγύπτου Αμπάς Καμάλ.

Ενώ για καιρό αξίωνε οριστική κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς έκανε την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε, αποδεχόμενη καταρχήν να συζητήσει παύση των μαχών για έξι εβδομάδες.

Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ειδικά για την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας και των παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ απαιτεί η Χαμάς να του επιδώσει προτού εφαρμοστεί ανακωχή πλήρη ονομαστικό κατάλογο των ομήρων που παραμένουν στη ζωή, ενώ η Χαμάς θέλει να επιλέξει εκείνο τους σημαντικότερους παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές που θα αφεθούν ελεύθεροι, σημείωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης όσον αφορά τις συνομιλίες, που αφορούν επίσης την αύξηση της βοήθειας στη Γάζα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx