ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βγήκε από την καταστολή ο Ρούσντι – Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο

Βγήκε από την καταστολή ο Σαλμάν Ρούσντι - Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο,

Ο Σαλμάν Ρούσντι αποσυνδέθηκε σήμερα από τον αναπνευστήρα και έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του, σύμφωνα με την ενημέρωση των γιατρών προς τους οικείους του 75χρονου συγγραφέα, που είχε δεχθεί δέκα μαχαιριές, από 24χρονο μουσουλμάνο Αμερικανό, στην δυτική Νέα Υόρκη. 

Λεπτομέρειες για την κατάστασή του δεν ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα πάντως με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το επόμενο 24ωρο θεωρείται κρίσιμο για την κατάσταση της υγείας του. Ο Ρούσντι, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση των γιατρών είχε βαριά τραύματα από μαχαίρι, στο πρόσωπο, τον λαιμό και στο σώμα και κινδυνεύει να χάσει το ένα του μάτι. Ο ατζέντης του συγγραφέα, Μάικλ Χιλ, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του ότι ο Ρούσντι δεν είναι σε καταστολή και μπορεί να μιλήσει.

«Το άτομο που ευθύνεται για την επίθεση, ο Χάντι Ματάρ, κατηγορείται πλέον επίσημα για απόπειρα δολοφονίας δεύτερου βαθμού και επίθεση δεύτερου βαθμού», δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Τσοτόκουα, Τζέισον Σμιντ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο. «Του απαγγέλθηκαν αυτές οι κατηγορίες και προφυλακίστηκε χωρίς εγγύηση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο δράστης, Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, οδηγήθηκε σε δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώπιον του οποίου δήλωσε αθώος για την κατηγορία της απόπειρας φόνου του συγγραφέα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά μπόρεσε να πει μερικές λέξεις χθες, Σάββατο, το βράδυ.

Στη διάρκεια διαδικαστικής ακροαματικής συνεδρίασης στο δικαστήριο της Τσοτόκουα, ο Χάντι Ματάρ, 24 ετών, εμφανίσθηκε με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του καταδίκου, με χειροπέδες και μάσκα και χωρίς να πει λέξη, σύμφωνα με τους New York Times και φωτογραφίες του τοπικού Τύπου. Οι εισαγγελείς θεωρούν πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε πολιτιστικό κέντρο της Τσοτόκουα, όπου ο Ρούσντι επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη, ήταν προμελετημένη. Στα 75 του, ο διανοούμενος μαχαιρώθηκε τουλάχιστον δέκα φορές στο λαιμό και την κοιλιά. Ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου.

Δήλωση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη βάναυση επίθεση κατά του συγγραφέα, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει “απερίφραστα” την επίθεση κατά του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, γράφει σε μήνυμά του στο Twitter. «Η διεθνής απόρριψη τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, είναι ο μόνος δρόμος προς έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο», δηλώνει ο Μπορέλ στο μήνυμά του.

Οι Σατανικοί Στίχοι 

Το βιβλίο του Ρούσντι «Οι Σατανικοί Στίχοι», βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κορυφή του βαρόμετρου πωλήσεων βιβλίων της Amazon, που καταγράφει τα βιβλία των οποίων οι πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τις τελευταίες 24 ώρες. Και το επόμενο μπεστ-σέλερ του συγγραφέα, “Midnight’s Children” (Τα Παιδιά του Μεσονυκτίου), ήταν στην τέταρτη θέση.

Στο Twitter, χρήστες καλούν τον κόσμο να αγοράσει τα έργα του Σαλμάν Ρούσντι σε ένδειξη αλληλεγγύης. «Οι Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας. Ο πρώτος πήρε τη μορφή αρχαγγέλου, ο δεύτερος του διαβόλου. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, ο συγγραφέας δίνει σε πόρνες τα ονόματα των γυναικών του προφήτη Μωάμεθ. Δημιουργεί επίσης τη μορφή ενός προφήτη, του Μαχούντ, ο οποίος, υπό την επιρροή του Εωσφόρου, φαίνεται να παραδέχεται ότι μπορεί κανείς να προσευχηθεί σε άλλους θεούς εκτός από τον Αλλάχ, πριν αναγνωρίσει το λάθος του.

Και δηλώσεις για τον Ματάρ

Στο νότιο Λίβανο, ο Άλι Κάσεμ Τάχφα, πρόεδρος του χωριού Γιαρούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Χάντι Ματάρ είναι λιβανικής καταγωγής. Ο 24χρονος «γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μητέρα του και ο πατέρας του είναι από το Γιαρούν», δήλωσε, χωρίς να σχολιάσει την επίθεση.

Στο Ιράν, η υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη το δράστη: «Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», γράφει η εφημερίδα. «Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι». Στην αγορά βιβλίων της Τεχεράνης, ο Μεχράμπ Μπιγκντελί, ένας σιίτης ιερωμένος, δήλωσε «πολύ ευτυχής με την είδηση. Όποιος κι αν είναι ο δράστης, του φιλώ το χέρι (…) Ας έχει ο Σαλμάν Ρούσντι την κατάρα του Θεού».

Στο Πακιστάν, το κόμμα Τεχρίκ-ι-Λαμπάικ Πακιστάν, το οποίο φημίζεται για τη βιαιότητά του εναντίον αυτού που αποκαλεί αντιμουσουλμανικές βλασφημίες, δήλωσε επίσης πως τον Σαλμάν Ρούσντι «άξιζε να τον σκοτώσουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι