Βία μέσα και έξω από τη γερμανική Βουλή – Η Μέρκελ, η Εναλλακτική και οι απαγορεύσεις

Βία μέσα και έξω από τη γερμανική Βουλή – Η Μέρκελ, η Εναλλακτική και οι απαγορεύσεις, slpress

Βία, ένταση και επεισόδια μέσα και έξω από την γερμανική Βουλή προκάλεσε η απόφαση της Μέρκελ να προωθήσει αλλαγές σε  ό,τι αφορά την επιβολή  από την κεντρική κυβέρνηση στα ομόσπονδα κρατίδια μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η σχετική τροπολογία πέρασε τελικά, όχι όμως ανώδυνα, καθώς διαδηλωτές κυνήγησαν βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ στους δρόμους σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

Η τροπολογία, γνωστή και ως μεταρρύθμιση της Τρίτης Πράξης “για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση επιδημικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο” ψηφίστηκε από τους βουλευτές του κόμματος της καγκελαρίου και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους. Μάλιστα έχει επικυρωθεί ήδη από τον  Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ωστόσο, η έγκρισή της προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως από την Εναλλακτική, η οποία προκάλεσε αλλεπάλληλα επεισόδια, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης. Την ίδια ώρα, χιλιάδες αρνητές της πανδημίας του κορωνοϊού διαδήλωναν σχεδόν όλη την ημέρα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την τροπολογία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί να ορίζει από εδώ και πέρα τους τομείς στους οποίους τα ομόσπονδα κρατίδια επιτρέπεται να επιβάλουν περιορισμούς.

Βία για τις αλλαγές της Μέρκελ 

Θεωρητικά η τροπολογία έρχεται να επιλύσει μια διαμάχη ανάμεσα στην ομοσπονδιακή και τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, η οποία ξέσπασε σχεδόν παράλληλα με την πανδημία και αφορούσε τα μέτρα προστασίας. Οι διαφορετικές πολιτικές προκαλούσαν προβλήματα όχι μόνον με την κεντρική διοίκηση, αλλά και μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων, με αποτέλεσμα η καγκελάριος να υποχρεώνεται σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις.

Η τροπολογία καθορίζει πλέον σαφείς οδηγίες σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, παραθέτοντας ακόμα και τα πιθανά μέτρα περιορισμού, δημιουργώντας μια «εθνική ομοιομορφία» και «περισσότερη ασφάλεια», όπως ανέφεραν νομικοί εμπειρογνώμονες. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και το περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει κατάλογος με τα πιθανά μέτρα προστασίας από λοιμώξεις. Αντίθετη είναι, ωστόσο, η εκτίμηση της BILD, η οποία βλέπει στη νέα νομοθεσία την δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να παρεμβαίνει  στα θεμελιώδη δικαιώματα, σε περιπτώσεις πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, επιχείρησε να απορρίψει αυτήν την επιχειρηματολογία και τους σχετικούς φόβους, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) προσπάθησε από την πλευρά της να αφαιρέσει το θέμα από την ημερήσια διάταξη στην Bundestag, αλλά δεν τα κατάφερε. Έκανε μάλιστα λόγο για «πρωτοφανή εξουσιοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σχολιάζοντας ότι παραπέμπει με την κατάσταση που επικράτησε στην Γερμανία, το 1933, με την άνοδο των Ναζί.

Χαμός μέσα κι έξω από τη Βουλή

Η συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής μόνον ήρεμη δεν ήταν πάντως, καθώς πολλοί βουλευτές κατήγγειλαν απόπειρες εκφοβισμού από εξωκοινοβουλευτικούς, οι οποίοι κατάφεραν να μπουν και να κυκλοφορούν στους χώρους του Κοινοβουλίου. Βουλευτής των Φιλελευθέρων κατήγγειλε μάλιστα την Εναλλακτική για την Γερμανία, ότι «έβαλε κρυφά» στην Bundestag κάποια άτομα, τα οποία στη συνέχεια στράφηκαν με απειλές εναντίον βουλευτών.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί καταδίωκαν με κάμερες τους βουλευτές στους χώρους του Κοινοβουλίου. Παραλλήλως, ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών, Στέφαν Μύλερ, κατήγγειλε ότι άνθρωποι της Εναλλακτικής ήθελαν  να εμποδίσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και από τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα ίδια άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν σε γραφεία βουλευτών. Τέλος, δημοσιογράφοι που κάλυπταν την συνεδρίαση ανέφεραν ότι βουλευτές της Εναλλακτικής  ενεθάρρυναν τους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο ο πλήθος που βρισκόταν έξω από το κτίριο να μπλοκάρει την είσοδο της Βουλής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και λίγα μέτρα πιο πέρα, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, είχαν συγκεντρωθεί συνολικά περίπου 15.000 άτομα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της “δικτατορίας του κορωνοϊού” και του “υποχρεωτικού εμβολιασμού”. Οι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποφασίσει τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Ζήτησε μάλιστα ενισχύσεις από τη Βαυαρία και τη Σαξονία και χρησιμοποίησε από ελικόπτερα μέχρι άλογα, πριν καταλήξει στα κανόνια νερού. Η διαδήλωση δεν ήταν βέβαια ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική στην Γερμανία, όπου αρνητές του κορωνοϊού βγαίνουν συχνά στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τα περιοριστικά μέτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx