Βήματα πίσω και επιχείρηση κατευνασμού από τον Μακρόν

Νεφέλη Λυγερού
110
Βήματα πίσω και επιχείρηση κατευνασμού από τον Μακρόν, Νεφέλη Λυγερού

Μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων από το πολιτικά ακηδεμόνευτο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ο Εμμανουέλ Μακρόν αποφάσισε τελικά να συναντηθεί με συνδικαλιστές και εκπροσώπους άλλων ενδιάμεσων φορέων. Κυρίως, όμως, απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό μέσω διαγγέλματος, το οποίο πολλοί χαρακτήρισαν υποχώρηση, αλλά και «ύστατη ευκαιρία» του. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε πακέτο μέτρων για την εκτόνωση της έντασης.

Ανακοίνωσε ότι η αύξηση του φόρου κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα, θα καταργηθεί το 2019, ενώ ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019. Δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναφέρει τον "φόρο πλούτου".

Είναι εμφανές ότι η έκταση των κινητοποιήσεων, η κοινωνική κατακραυγή και οι διεθνείς αντιδράσεις έχουν συνθλίψει τη δημόσια εικόνα του. Η γλώσσα, αλλά κυρίως το ύφος του διαγγέλματός του αποδεικνύουν ότι «ο φόβος φυλά τα έρημα». Ο Γάλλος πρόεδρος ρίχνει τους τόνους. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι αν τα Κίτρινα Γιλέκα θα κάνουν με τη σειρά τους ένα βήμα πίσω, ή αντίθετα εάν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι ζημιές στην οικονομία, πάντως, είναι ήδη σημαντικές, με τις μετοχές των γαλλικών εταιρειών να καταγράφουν και χθες πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το προεδρικό διάγγελμα έγινε χθες στις 21.00 το βράδυ. Είχε διάρκεια μόλις 13 λεπτά. Ο Γάλλος πρόεδρος αφενός έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη γαλλική οικονομία, αφετέρου έκανε βήματα κατευνασμού. «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς» ήταν τα πρώτα λόγια του Εμμανουέλ Μακρόν, που στόχευσαν τα μικρομεσαία στρώματα, σε μία προσπάθεια να βρει υποστήριξη στην κοινωνία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.