Ενόχληση Ζελένσκι που Ινδία-Εμιράτα καταδίκασαν την επίθεση στον Πούτιν
31/12/2025
Ο ρωσικός στρατός επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία επετέθη με drones κατά κατοικίας του Βλαντίμιρ Πούτιν και δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο αντικείμενο που έχει καταρριφθεί κατά την διάρκεια της «επίθεσης», την οποία το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά.
Πιο συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε βίντεο που δείχνει έναν στρατιώτη με κρυμμένο το πρόσωπο δίπλα σε συντρίμμια ενός drone και έναν χάρτη που υποτίθεται ότι δείχνει την πορεία των drones κατά την διάρκεια της επίθεσης για την οποία η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο.
Η επίθεση τοποθετείται σύμφωνα Κρεμλίνο την νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα. Σύμφωνα με την Μόσχα, χρησιμοποιήθηκαν 91 drones. Σχεδόν τρεις ημέρες μετά, το βίντεο που παρουσιάζει τα συντρίμμια ενός drone είναι το πρώτο στοιχείο που παρουσιάζει η Μόσχα για να στοιχειοθετήσει την κατηγορία μαζί με τον χάρτη και την μαρτυρία ενός κατοίκου παρακείμενου χωριού.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας κατηγόρησε την Ρωσία ότι επιδιώκει τον εκτροχιασμό των ειρηνευτικών προσπαθειών προωθώντας «αβάσιμες» κατηγορίες περί επίθεσης κατά κατοικίας του Πούτιν. «Ο ισχυρισμός της Ρωσίας σύμφωνα με τον οποίο η Ουκρανία στόχευσε πρόσφατα κυβερνητικούς στόχους κλειδιά στην Ρωσία έχουν ως στόχο τον αντιπερισπασμό», προειδοποιεί με ανάρτησή της στο Χ.
Ενόχληση Ζελένσκ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενοχλήθηκε με την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες που «καταδίκασαν την ανύπαρκτη», όπως είπε, «ουκρανική απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σε μεγάλο βαθμό αγνoούν τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και τους θανάτους αμάχων». «Είναι ακατανόητο και δυσάρεστο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, τα ΗΑΕ και μερικές άλλες, καταδίκασαν αυτό που ισχυρίζονται ότι ήταν οι επιθέσεις μας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κατοικία του Πούτιν — κάτι που δεν συνέβη καν», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου με Ουκρανούς δημοσιογράφους.
«Πού είναι η καταδίκη τους για το γεγονός ότι τα παιδιά μας βομβαρδίζονται και άνθρωποι σκοτώνονται όλο αυτό το διάστημα; Δεν ακούω την Ινδία, ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καταδικάζουν τις ρωσικές ενέργειες». Η Ουκρανία επιμένει ότι δεν στόχευσε ποτέ την προεδρική κατοικία του Πούτιν στο Νόβγκοροντ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ απορρίπτουν ως κατασκευασμένα τα βίντεο και τις φωτογραφίες που σήμερα προβάλλουν οι Ρώσοι ως απόδειξη της επίθεσης.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έγραψε στο X στις 29 Δεκεμβρίου ότι «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη επίθεση και την απειλή που θέτει αυτή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έγραψε στις 30 Δεκεμβρίου ότι «ανησυχεί βαθιά για τις αναφορές για επίθεση και πρέπει Ουκρανία και Ρωσία να αποφύγουν οιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Νέα πυρά από τη Ρωσία κατά Ζελένσκι
Σχολιάζοντας την επίθεση, ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα επανεξετάσει τη διαπραγματευτική της θέση για την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι το Κίεβο υπονομεύει τις προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τέτοιες προκλήσεις, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. «Οι πρόεδροι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται», είπε. Πρόσθεσε ότι ο στρατός γνωρίζει πώς, με τι και πότε θα απαντήσει σε ουκρανικές επιθέσεις.
«Η απόπειρα επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καταδικάστηκε από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Λευκορωσίας, του Ιράν, του Ουζμπεκιστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Καζακστάν, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.





