Βορειοκορεάτης διπλωμάτης αυτομόλησε και αποκαλύπτει…
23/07/2024Ένας πρωτοκλασάτος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που υπηρετούσε στην Κούβα αυτομόλησε στον Νότο, όπως επιβεβαίωσε η υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ. Εκτιμάται ότι είναι ο υψηλότερος Βορειοκορεάτης διπλωματικός σύμβουλος που έχει διαφύγει στη Νότια Κορέα από το 2016. «Ο διπλωμάτης αυτομόλησε τον Νοέμβριο», ανέφερε η νοτιοκορεατική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS).
Λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστασίες Βορειοκορεατών συχνά παίρνουν μήνες για να έρθουν στο φως της δημοσιότητας, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης, προκειμένου οι αποστάτες να ενσωματωθούν στην Νότια Κορέα. Τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αποστάτης ήταν υπεύθυνος Πολιτικών Υποθέσεων στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κούβα, κάτι που η NIS δεν επιβεβαίωσε.
Η εφημερίδα “Chosun Ilbo” πήρε συνέντευξη από τον διπλωμάτη, τον 52χρονο Ρι Ιλ Κιού, υποστηρίζοντας ότι αυτομόλησε λόγω «της απογοήτευσης του από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας». Μεταξύ των καθηκόντων του, ήταν να αποστρέψει την Αβάνα να αποκαταστήσει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με τη Σεούλ. Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δύο κυβερνήσεις επισύναψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, κάτι που η Πιονγιάνγκ δεν είδε με καλό μάτι.
Η τελευταία γνωστή αποστασία ανώτατου αξιωματούχου στο Νότο ήταν αυτή του πρώην αναπληρωτή πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τάε Γιονγκ-Χο, το 2016.
Εκκαθαρίσεις στην Βόρεια Κορέα
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ρι Ιλ Κιού ισχυρίστηκε ότι δύο Βορειοκορεάτες διπλωμάτες που διαπραγματεύτηκαν με τις ΗΠΑ την περίοδο που ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τις απειλές πολέμου προχώρησε σε συνομιλίες κορυφής με τον Τραμπ, έπεσαν θύματα εκκαθαρίσεων: Ο ένας εκτελέστηκε και ο άλλος φυλακίστηκε. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση των ισχυρισμών του από ανεξάρτητες πηγές, ούτε είναι ξεκάθαρο εάν η αποτυχία της διπλωματικής προσέγγισης με τις ΗΠΑ, ευθύνονταν για τις προαναφερόμενες εκκαθαρίσεις.
Στη συνέντευξη που δημοσίευσε η συντηρητική εφημερίδα Chosun Ilbo, ο Ρι μίλησε για τις τύχες των Ρι Γιονγκ-Χο (υπουργός Εξωτερικών) και Χαν Σονγκ-Ριόλ (βουλευτής). Ήταν από τους πιο γνωστούς Βορειοκορεάτες αξιωματούχος που είχαν σχέση με την Ουάσιγκτον. Αυτοί σύντομα “εξαφανίστηκαν” από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.
Ο Ρι είχε συνοδεύσει τον Κιμ στις δύο συναντήσεις του με τον Τραμπ. Στάλθηκε σε στρατόπεδο φυλακών τον Δεκέμβριο του 2019, με την κατηγορία της δωροδοκίας από Βορειοκορεάτη διπλωμάτη στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον αποστάτη. Ήταν ο υψηλότερος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που φέρεται να έπεσε θύμα των εκκαθαρίσεων, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του Κιμ με τον Τραμπ. Ο Χαν εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2019, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των ΗΠΑ, είπε ο Ρι στην Chosun Ilbo.
Σύμφωνα με τον αποστάτη, η εκτέλεση έγινε δια τυφεκισμού σε προάστιο της Πιονγιάνγκ, παρουσία ανωτέρων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι «επί μέρες δεν μπορούσαν ούτε να φάνε», όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι δεν παρευρέθηκε στην εκτέλεση, επειδή προγραμματίζονταν να ταξιδέψει στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κούβα. Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας δεν έκανε κάποιο σχόλιο επί των ισχυρισμών του.
Οι Κιμ και Τραμπ πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο του 2018. Οι διπλωματικές προσπάθειες κατέρρευσαν όταν η δεύτερη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019, τελείωσε χωρίς κάποια συμφωνία, σχετικά με την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και της άρσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Πιονγιάνγκ από τον ΟΗΕ.
Ο Χαν, ο οποίος εργαζόταν επί μακρόν στην αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, ήταν περισσότερο γνωστός ως “ο πράκτορας της Πιονγιάνγκ” στο λεγόμενο διπλωματικό κανάλι της Νέας Υόρκης, τον μόνο διπλωματικό δίαυλο μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 2013 για να γίνει υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Όμως ο Χαν παραγκωνίστηκε λίγους μήνες πριν από τη συνάντηση στη Σιγκαπούρη και, σύμφωνα με τον Ρι, εκτελέστηκε μερικές εβδομάδες πριν από τη δεύτερη σύνοδο κορυφής του Κιμ με τον Τραμπ. Βορειοκορεάτες αποστάτες που ζουν στη Νότια Κορέα ισχυρίστηκαν ότι ο Χαν κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσινγκτον, αφού ανακαλύφθηκε ότι κατείχε ένα μεγάλο ποσό αμερικανικών δολαρίων μετά τη θητεία του στον ΟΗΕ.
Αυτομολήσεις και δισεκατομμύρια
Από την ανάληψη της εξουσίας το 2011, ο Κιμ έχει προχωρήσει σε μια σειρά από αιματηρές πολιτικές εκκαθαρίσεις έναντι πολλών ανωτέρων αξιωματούχων που θεωρούνταν εμπόδια στην εξουσία του. Ο Τζανγκ Σονγκ-Ταέκ, θείος του Κιμ, εκτελέστηκε το 2013, με την κατηγορία της διαφθοράς και της σχεδίασης στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Κιμ. Ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ναμ, δολοφονήθηκε από πράκτορες της Βόρειας Κορέας, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ το 2017.
Ο Ρι είπε στο Chosun Ilbo ότι αποφάσισε να αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, αφού τα αφεντικά του στην Πιονγιάνγκ ζήτησαν δωροδοκίες και το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε αίτημά του να ταξιδέψει στο Μεξικό για ιατρικούς λόγους. Ήταν ο υψηλότερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που αυτομόλησε στη Σεούλ, από τότε που ο Τάε Γιονγκ-Χο, στέλεχος της πρεσβείας της Πιονγιάνγκ στο Λονδίνο, κατέφυγε στη Νότια Κορέα το 2016.
Όμως η είδηση της αυτομόλησης του ήρθε στη σκιά μιας λιγότερο σημαντικής, αλλά πολύ πιο θεαματικής αυτομόλησης, η οποία αποκαλύφθηκε λίγες μέρες νωρίτερα: Αναφέρθηκε σε νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ ότι ένας υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης στρατιωτικός έχει διαφύγει με πάνω από 40 δισεκατομμύρια KRW (30 εκατομμύρια δολάρια) από τα μυστικά κεφάλαια του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σύμφωνα με άρθρο στο Money Today (10 Ιουλίου) ένας ανώτατος αξιωματούχος που στάλθηκε στην Κίνα για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Βόρειας Κορέας, διέφυγε τον περασμένο μήνα, αφού υπεξαίρεσε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Τα 30 εκατομμύρια δολάρια είναι το 30% ενός μυστικού ταμείου 100 εκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησε ο Κιμ για τον εκσυγχρονισμό των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο αξιωματούχος είχε επιφορτιστεί με την εισαγωγή εργαλειομηχανών CNC (Computer Numerical Control) από την Κίνα για τον εκσυγχρονισμό των βορειοκορεατικών όπλων. Λόγω της εμπιστοσύνης που απολάμβανε από το καθεστώς, είχε την διαχείριση ενός μεγάλου ποσού κεφαλαίων, το οποίο τελικώς υπεξαίρεσε, σύμφωνα με το Money Today. Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο αξιωματούχος που υπεξαίρεσε τα χρήματα διέφυγε με μετρητά σε βαλίτσες, ή τα μετέφερε σε λογαριασμό (ενδέχεται να είχε βοήθεια και από το εσωτερικό για την φυγή του).
Κλέβοντας το θησαυροφυλάκιο του Κιμ!
Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί το 2016: Ένας διευθυντής των βορειοκορεατικών Λαϊκών Ένοπλων Δυνάμεων αυτομόλησε με 40 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία υποτίθεται ότι θα παρείχε στον Κιμ. Ο διευθυντής των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ισοδύναμος με υποστράτηγο του στρατού της Νότιας Κορέας. Ο αποστάτης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αποστολή ξένου συναλλάγματος στο θησαυροφυλάκιο του Κιμ από βιομηχανίες και εργοτάξια της Βόρειας Κορέας στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Κίνα. Αυτό το θησαυροφυλάκιο βρίσκεται στο αποκαλούμενο δωμάτιο 39 του Εργατικού Κόμματος. Ο αποστάτης διέφυγε με τα δύο μέλη της οικογένειάς του.
Το Γραφείο Ασφαλείας του στρατού της Βόρειας Κορέας είναι μία από τις τρεις μεγάλες υπηρεσίες πληροφοριών και επιτήρησης στην χώρα, μαζί με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι υπεύθυνο για τη στρατιωτική ασφάλεια και την εσωτερική επιτήρηση. Προστατεύει τις στρατιωτικές πληροφορίες της Βόρειας Κορέας και αποτρέπει τη διαρροή στρατιωτικών μυστικών. Διαχειρίζεται επίσης ποινικές έρευνες και στρατιωτικές δίκες εντός του βορειοκορεατικού στρατού, παρακολουθεί τις κινήσεις του στρατιωτικού προσωπικού για να αποτρέπει τυχόν στρατιωτικές εξεγέρσεις ή πραξικοπήματα και ερευνά στρατιώτες που εμπλέκονται σε ύποπτες δραστηριότητες.