ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βρώμικα κέντρα της Δύσης βλέπει ο Ερντογάν – Ποντάρει στην Ανατολία

Βρώμικα κέντρα της Δύσης βλέπει ο Ερντογάν - Ποντάρει στην Ανατολία,

H ψηφοφορία των Τούρκων πολιτών του εξωτερικού ολοκληρώθηκε χθες και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK) ψήφισαν συνολικά 1.691.000 ψηφοφόροι στα εκλογικά κέντρα που έγιναν στις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες με τουρκική μεταναστευτική παροικία. Οι Τούρκοι πολίτες του εξωτερικού με δικαίωμα ψήφου ανέρχονται, σύμφωνα πάντα με το YSK σε 3.426.000 με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά, όπως και σε προηγούμενες εκλογές ο αριθμός αυτών που εξασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κυμαίνεται γύρω στο 50%. Το κλίμα πόλωσης καταγράφηκε και στο εξωτερικό, όπως άλλωστε συμβαίνει μέσα στην Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν παροξύνει την κατάσταση. 

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για αριθμό ρεκόρ, ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των προηγούμενων εκλογών οι ψηφοφόροι που προσήλθαν φέτος στις κάλπες εξωτερικού ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι (περίπου 50.000) και σε καμία περίπτωση από τον αριθμό αυτό δεν μπορούν να ανατραπούν οι προβλέψεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που βλέπουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να έχει καθαρό προβάδισμα και δεν αποκλείεται να βγει από τον πρώτο γύρο. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει και πάλι του τόνους της αντιδυτικής ρητορικής, κάνοντας λόγο για βρώμικα κέντρα που κινούνται εναντίον του και εκθειάζει την Ανατολία για την σοφία της, πως θα του δώσει και πάλι την νίκη.

Η ψήφος των Τούρκων μεταναστών θεωρείται κρίσιμη για τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε πάρει στις ευρωπαϊκές πόλεις ποσοστό άνω του 60% – έως και 74% σε γερμανικές πόλεις, όπου είναι και η μεγαλύτερη τουρκική παροικία. Για τις εκλογές της 14ης Μαΐου ψήφισαν περίπου 1.400.000 Τούρκοι στη Γερμανία, αριθμός πολύ κοντά σε αυτόν που ψήφισαν στις εκλογές του 2018.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η σύγκρουση Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου οξύνεται συνεχώς, παρά τα μηνύματα για αυτοσυγκράτηση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Η φιλοδυτικά στροφή που υπόσχεται ο Κιλιτσντάρογλου δημιουργεί κύμα συμπάθειας προς το πρόσωπό του από τα μέσα ενημέρωσης σε ΕΕ και ΗΠΑ, όμως στο εσωτερικό της Τουρκίας η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου καλλιεργώντας και πάλι αντιδυτικό κλίμα.

Σε αυτή την αντιδυτική έξαψη της τελευταίας στιγμής για τον Ταγίπ Ερντογάν και τους στενούς του συνεργάτες, η ερμηνεία που δίνεται από τα… λίγα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης είναι πως αποτελεί την τελευταία ελπίδα να ανακόψει το ρεύμα προς Κιλιτσντάρογλου. Τα κυβερνητικά κόμματα μετά βίας υπερβαίνουν το 40% για τις βουλευτικές που διεξάγονται ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, ενώ η πλατφόρμα των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης και το φιλοκουρδικό ΑΚΡ κινούνται κοντά στο 60%. Τέτοια διάσταση επιλογής κόμματος και προέδρου θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη να συντελεστεί και γι’ αυτό προεξοφλείται η νίκη Κιλιτσντάρογλου, παρά το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίζεται χαρισματική πολιτική προσωπικότητα. Άλλωστε όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα FAZ στην κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία δεν χρειάζεται χαρισματική προσωπικότητα αλλά ένας ηγέτης που θα κλείσει το κεφάλαιο Ερντογάν, μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Ανάρτηση Ερντογάν για “βρώμικα κέντρα”

Υπό το πρίσμα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη η ανάρτηση που έκανε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Ερντογάν περί «βρώμικων κέντρων του εξωτερικού που εποφθαλμιούν την Τουρκία». Σε ανάρτησή του με τίτλο «τα βρώμικα σενάρια κατά των οποίων αγωνιζόμαστε για λογαριασμό του έθνους εδώ και 21 χρόνια», ο Ερντογάν λέει ότι ο ίδιος συνεχίζει να παλεύει για να μη είναι η χώρα σε κηδεμονία: «Μας στόχευσαν με συνωμοσίες, Προσπάθησαν να μας εκφοβίσουν βάζοντας φωτιά στους δρόμους μας με τα γεγονότα του Γκεζί. Στις 17-25 Δεκεμβρίου θέλησαν να σφετεριστούν την εθνική βούληση μέσω των ηχογραφήσεων που διέρρευσαν για την κυβέρνηση, τις οποίες ο ίδιος ο κ. Κεμάλ (Κιλιτσντάρογλου) παραδέχτηκε ότι ήταν “μοντάζ’’. Πιστεύουμε ολόψυχα ότι η σοφία της Ανατολίας θα επικρατήσει στις 14 Μαΐου».

Στη συνέχεια αναφέρεται στη FETÖ του ιμάμη Γκιουλέν την οποία αποκαλεί συμμορία και προσθέτει: «Εξαπέλυσαν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον μας, από το Daesh (ISIS) μέχρι το PKK. Ο στόχος όλων αυτών ήταν να ανατρέψουν βίαια την εξουσία που μάς δόθηκε από το έθνος στην κάλπη. Αλλά υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατία μας με κόστος τη ζωή μας όταν ήταν απαραίτητο. Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών φίλων μας που χάθηκαν στις προδοτικές επιθέσεις».

Ο Ερντογάν μιλάει και για την εσωτερική ένταση κατά την προεκλογική περίοδο και λέει: «Βόμβες μολότοφ ρίχτηκαν στα εκλογικά μας γραφεία, πολλοί από τους αδελφούς μας παρενοχλήθηκαν και προσβλήθηκαν. Παρ’ όλες τις προκλήσεις που έχουμε υποστεί, δεν έχουμε παρεκκλίνει από το νόμο, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Ποτέ, μα ποτέ, δεν προδικάσαμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Ό,τι λέμε, το λέμε στην κάλπη. Δεν εμπιστευόμασταν ποτέ τους ψιθύρους των δυτικών δυνάμεων στα αυτιά μας, αλλά τη σοφία της Ανατολίας. Σήμερα, εμπιστευόμαστε την προνοητικότητα και την αποφασιστικότητα των 85 εκατομμυρίων Τούρκων. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι το Ιρφάν της Ανατολίας θα επικρατήσει στις 14 Μαΐου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι