ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χάος στη Συρία: Δεκάδες νεκροί στις συγκρούσεις Βεδουίνων-Δρούζων – Ο ρόλος του Ισραήλ

Χάος στη Συρία: Δεκάδες νεκροί στις συγκρούσεις Βεδουίνων-Δρούζων – Ο ρόλος του Ισραήλ
Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED AL RIFAI

Οι ένοπλες συγκρούσεις στις οποίες αντιπαρατίθενται στη νότια Συρία Δρούζοι μαχητές και φυλές Βεδουίνων προκάλεσαν 89 θανάτους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για 50 Δρούζους —46 μαχητές, δύο γυναίκες και δύο παιδιά— 18 Βεδουίνους, 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 7 ανθρώπους που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προηγούμενος απολογισμός της οποίας έκανε λόγο για 64 νεκρούς.

Είχαν προηγηθεί φονικές συγκρούσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της νέας εξουσίας και δρούζους μαχητές, με δεκάδες νεκρούς. Επικαλούμενος ιατρικές πηγές, ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Suwayda24 αναφέρθηκε μέσω X σε «ένοπλες συγκρούσεις και ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στη συνοικία Μάκους», στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως οι αρχές στέλνουν δυνάμεις στην περιοχή για να τερματίσουν την κρίση. Ο κυβερνήτης στη Σουάιντα, ο Μούσταφα αλ Μπακούρ, παρότρυνε τους κατοίκους να «δείξουν αυτοσυγκράτηση». Δρούζοι προύχοντες κάλεσαν επίσης να αποκατασταθεί η ηρεμία και ζήτησαν παρέμβαση των αρχών. Με περίπου 700.000 κατοίκους, η ομώνυμη επαρχία Σουάιντα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Δρούζων της χώρας. Πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα που ανήκει στον ισμαηλιτικό κλάδο του σιιτικού ισλάμ.

Οι εντάσεις ανάμεσα στους Δρούζους και τους Βεδουίνους είναι προαιώνιες. Σποραδικά ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, εκφράζονται εντεινόμενες ανησυχίες για την τύχη των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων με δεδομένα πως την εξουσία ασκεί πλέον ισλαμιστική συμμαχία. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, συγκρούσεις ανάμεσα στις νέες δυνάμεις ασφαλείας και δρούζους μαχητές είχαν δεκάδες νεκρούς. Τοπικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έκλεισαν συμφωνίες με σκοπό να περιοριστεί η βία και να ενταχθούν οι δρούζοι μαχητές στις νέες δομές εξουσίας.

Οι Δρούζοι μετά το καθεστώς Άσαντ

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα JerusalemPost oι Δρούζοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις τζιχαντιστικές ομάδες. Ως εκ τούτου, τείνουν να προτιμούν ακόμη το καθεστώς Άσαντ, εφόσον δεν τους καταπίεζε ιδιαίτερα.

Οι Δρούζοι στο Ισραήλ και τον Λίβανο προσπαθούν επίσης να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους με το κράτος, επιτυγχάνοντας ένα είδος τοπικής αυτονομίας ενώ υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Η μειονότητα των Δρούζων στη Συρία είναι καχύποπτη απέναντι σε άλλες ομάδες που μπορεί να αντιδρούν στην αυτονομία της, όπως οι Βεδουίνοι και άλλες σουνιτικές αραβικές ομάδες.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Οι πρόσφατες συγκρούσεις οδήγησαν το Ισραήλ να πραγματοποιήσει υπερπτήσεις στη νότια Συρία, σύμφωνα με τοπικές μαρτυρίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές, οι IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) στόχευσαν τεθωρακισμένα οχήματα στη Συρία εν μέσω των συγκρούσεων. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες που εκτυλίσσεται αυτός ο παρόμοιος «κύκλος αίματος».

Στην ουσία, ο κύκλος λειτουργεί ως εξής: Δρούζοι συγκρούονται με τους Βεδουίνους. Συνήθως σκοτώνονται αρκετοί άνθρωποι, με θύματα και από τις δύο πλευρές. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να επέμβουν. Συνήθως, επιτίθενται στους ένοπλους Δρούζους μαχητές που έχουν επίσης φτάσει στο σημείο. Τότε το Ισραήλ απειλεί επίσης να επέμβει και μερικές φορές πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τους Δρούζους, οι οποίοι υποτίθεται ότι αποδέχονται τον κυβερνητικό έλεγχο. Γενικά, τίποτα δεν αλλάζει και σε ένα ή δύο μήνες, ξεκινούν νέες συγκρούσεις και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Οι Δρούζοι στη νότια Συρία διαθέτουν κυρίως ελαφρύ οπλισμό, όπως τουφέκια. Διαθέτουν επίσης και διάφορους τύπους στρατιωτικών οχημάτων, απομεινάρια από την εποχή του Άσαντ.
Υπηρέτησαν στον στρατό του καθεστώτος όπως και άλλοι Σύριοι, ωστόσο, επιδίωξαν επίσης να εξοπλιστούν για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Οι περισσότεροι Δρούζοι ζουν στην περιοχή Sweida, που ονομάζεται επίσης Jebel Druze ή βουνό των Δρούζων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx