Ρήγμα στο εσωτερικό και Χαμάς και Ισραήλ – Διεθνείς αντιδράσεις για τη Ράφα
10/02/2024Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τον τομέα της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει δώσει εντολή στον στρατό να ετοιμάσει «σχέδιο απομάκρυνσης» για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται στο σημείο πριν από μια πιθανή χερσαία επίθεση.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις έναντι του Ισραήλ για την στάση του απέναντι στους Παλαιστινίους, ακόμα και από την Δύση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για την εκκένωση της Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστίνων αμάχων, και η μαζική επίθεση του του ισραηλινού στρατού, ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσουν αποστάσεις και να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την επιχείρηση αυτή.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαμηνύουν: «Δεν υπάρχει μέρος που να είναι ασφαλές στην Γάζα και δεν υπάρχει τρόπος να φύγουν οι άνθρωποι». Την ίδια ώρα, η Χαμάς προειδοποιεί ότι ενδέχεται να έχουμε «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες» ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον Στρατό να προετοιμαστεί για μαζική εισβολή στην Ράφα. Υπερτόνισε, δε, ότι η «ολική νίκη» εναντίον της Χαμάς θα έρθει σε μερικούς μήνες.
«Δεν έχουμε δει ακόμη καμιά απόδειξη σοβαρού σχεδιασμού μιας τέτοιας επιχείρησης. Η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς σκέψη, σε μια περιοχή όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα ήταν καταστροφή» υπογράμμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα υποστήριζαν» μια τέτοιας κλίμακας επέμβαση. Με την σειρά του ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την «ανησυχία» του και επισήμανε: «1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ράφα χωρίς ασφαλές μέρος να πάνε, αντιμετωπίζοντας την πείνα».
Η κατάσταση στην Ράφα
Σύμφωνα με πληροφορίες των Times of Israel (η οποία εκφράζει και τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τους αμάχους της Ράφα) ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδειξε την Παρασκευή ότι οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι που έχουν συνωστιστεί στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, θα μπορέσουν να εκκενώσουν πριν αρχίσουν να επιχειρούν εκεί οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.
Η δήλωση ήρθε εν μέσω δηλώσεων των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν έχει πραγματοποιήσει τον προεπιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι απαραίτητος για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι θα κρατηθούν μακριά από τον κίνδυνο και ότι η αποτυχία να το πράξει ενέχει κίνδυνο «καταστροφής». Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε σε δήλωση ότι έδωσε εντολή στον Ισραηλινό Στρατό να παρουσιάσουν στο υπουργικό συμβούλιο σχέδια, τόσο για την εκκένωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού από τη νότια Λωρίδα της Γάζας, όσο και για την διάλυση των ταγμάτων της Χαμάς στην περιοχή της Ράφα.
«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο πολεμικός στόχος της εξάλειψης της Χαμάς και η παραμονή τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς στη Ράφα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή της Ράφα, μετά τις προειδοποιήσεις εκκένωσης του Ισραηλινού Στρατού από τη βόρεια Γάζα και άλλες περιοχές στη Λωρίδα, εν μέσω της χερσαίας επίθεσης κατά της Χαμάς. Ανήμποροι να εγκαταλείψουν το μικροσκοπικό παλαιστινιακό έδαφος, πολλοί ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σκηνών ή σε υπερχειλισμένα καταφύγια υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ.
Η απόρριψη της εκεχειρίας
Ο Νετανιάχου απέρριψε αυτή την εβδομάδα πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, λέγοντας ότι τα αιτήματά της ήταν «παραληρηματικά», αφού η οργάνωση πρότεινε ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα προβλέπει εκεχειρία τεσσεράμισι μηνών κατά την οποία οι όμηροι θα απελευθερώνονταν σε τρία στάδια και που θα οδηγούσε στο τέλος του πολέμου. Η πρόταση της Χαμάς θα είχε ως αποτέλεσμα τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσύρονται από τη Γάζα, με την οργάνωση να εξακολουθεί να κυβερνά τη Λωρίδα. Η πρόταση προέβλεπε και απελευθέρωση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Πολλοί αναλυτές φοβούνται ανθρωπιστική τραγωδία που θα προκύψει από την μετακίνηση μισού εκατομμυρίου Παλαιστινίων
στο έδαφος της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, η Washigton Post αναφέρεται σε διαφωνία της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς στο Κατάρ με τον επιχειρησιακή της ηγεσία στην Λωρίδα της Γάζας.
Ρήγμα στην Χαμάς;
Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής της Χαμάς προσδοκά σε μία έστω προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε η επιχειρησιακή πτέρυγα της Χαμάς να μπορέσει να ανασυνταχθεί. Σύμφωνα πάντα με τους Ισραηλινούς, η επιχειρησιακή πτέρυγα της Χαμάς διαφωνεί με την εκεχειρία που ζητά η πολιτική της ηγεσία, καθώς επιζητά μία ανάπαυλα μόλις μερικών βδομάδων.
Για πολλούς η πολιτική ηγεσία της Χαμάς ζει σε «συνθήκες άνεσης», ενώ οι μαχητές και ο ηγέτης τους στην Γάζα βιώνουν τις τραγικές των συνθήκες διαβίωσης των αμάχων Παλαιστινίων και των οικογενειώνων τους και τις σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ. Επιπλέον, είναι λογικό οι συνεχείς ημέρες πολέμου να έχουν προκαλέσει σωματική και ψυχική κόπωση.
Ισραηλινό ινστιτούτο ασφαλείας εκτιμά πως ο Yahya Sinwar δεν είχε διαβιβάσει επί 10 μέρες κανένα μήνυμα στους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που μαίνονται για την επίτευξη εκεχειρίας. Σύμφωνα με το Channel 12, ο λόγος της μη επικοινωνίας δεν είναι ξεκάθαρος: Μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει τραπεί σε φυγή, ή πως απλά δεν μπορεί να έρθει σε επαφή λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων επικοινωνίας στη Γάζα. Πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από τη Χαμάς τις τελευταίες ημέρες χωρίς αυτόν, αν και όχι απαραίτητα αυτές που σχετίζονται με τη συμφωνία των ομήρων, ανέφερε χαρακτηριστικά το Channel 12.
Σύμφωνα με το Kan news, η εκτίμηση Ισραηλινών ειδικών είναι ότι ο Sinwar δεν συμμετείχε στην πρόσφατη απάντηση της Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους του Κατάρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η απάντηση της Χαμάς περιλάμβανε μια ρήτρα που έλεγε ότι η συμφωνία θα «υπόκειται στην έγκριση της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα», καθιστώντας φαινομενικά απαραίτητη την έγκριση του Sinwar, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Πού “σκόνταψαν” οι διαπραγματεύσεις
Ο Τζέρεμι Μπόουεν έμπειρος αναλυτής της Μέσης Ανατολής, αναφέρει σχετικά με τις δυσκολίες της μεσολάβησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, στην πέμπτη κατά σειρά περιοδεία του στην περιοχή:
“Σε προηγούμενα ταξίδια ο υπουργός Blinken έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη της Αμερικής στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, αλλά και σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο μάχεται το Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον ζήτησε, ανεπιτυχώς, αυτοσυγκράτηση. Οι ΗΠΑ συνέχισαν να προμηθεύουν το Ισραήλ με τα όπλα που χρειάζεται για την εκστρατεία του, παρά τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται.
Οι ΗΠΑ πέτυχαν να αναγκάσουν το Ισραήλ να αφήσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν παγιδευτεί. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι Ισραηλινοί ηγέτες έλεγαν ότι δεν θα επιτρεπόταν τίποτα.”.
Ρήγμα και στο Ισραήλ;
Σύμφωνα με ισραηλινή εμπιστευτική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας από το Kan News, ο Ισραηλινός υπουργός Γκάντι Αϊσενκότ, που μετέχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι χάνει χρόνο στον πόλεμο κατά της Χαμάς και εξέφρασε την ανησυχία του ότι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται μονομερώς.
Η έκθεση ανέφερε ότι ο Άιζενκοτ, πρώην αρχηγός του επιτελείου του IDF, είπε στους συναδέλφους του στο κόμμα της Εθνικής Ενότητας σε μια συνεδρίαση της παράταξης την Τετάρτη ότι «ο πρωθυπουργός καθυστερεί». «Δεν διαβουλεύεται και δεν λαμβάνει αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα», είπε ο Άιζενκοτ, προσθέτοντας ότι η Χαμάς επωφελείται από αυτή την αδράνεια.
«Ο Νετανιάχου δεν αποφασίζει ποιος θα αντικαταστήσει τη Χαμάς και αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι περίπου το 60% της βοήθειας [που εισέρχεται στη Γάζα] na καταλήγει στα χέρια της Χαμάς», είπε ο Άιζενκοτ, σύμφωνα με τον Καν. «Με τον πρωθυπουργό να αφιερώνει τον χρόνο του και να μην παίρνει αποφάσεις για τα σημαντικά ζητήματα, η Χαμάς αποκαθιστά ορισμένες από τις δυνατότητές της, επιστρέφοντας στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και αναλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.
Την ίδια στιγμή, οι μυστικές υπηρεσίες που μετείχαν στην διάσκεψη του Παρισιού προσπαθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες του αραβικού κόσμου για τους αμάχους στην Γάζα και την Δυτική Όχθη, την ανάγκη για να αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες υποχωρήσεις από την πλευρά του Ισραήλ, με αντάλλαγμα την ζωή των ομήρων που ακόμα κρατούνται στην Γάζα.
Ισραηλινά πλήγματα
Νωρίς σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν πλήγματα κοντά στην πόλη όπου βρίσκονται πλέον 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία σε πιο βόρειες περιοχές.
Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας 110 θανάτους, εκ των οποίων 25 σε πλήγματα στη Ράφα, και έκανε λόγο για «σφοδρές συγκρούσεις» σήμερα στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της πόλης, το αλ-Αμάλ.
Μετά την πόλη της Γάζας, και στη συνέχεια τη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ θέτει πλέον ως στόχο μια χερσαία επιχείρηση στην πόλη αυτή που βρίσκεται δίπλα στην Αίγυπτο, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής του επίθεσης κατά της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Αφού έδωσε εντολή την Τετάρτη στον στρατό να προετοιμάσει επίθεση στη Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε χθες από τα στρατεύματα να του υποβάλουν σχέδιο για την «απομάκρυνση» των αμάχων της Ράφα και την «καταστροφή» της Χαμάς στην πόλη αυτή.
«Είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», και αυτό απαιτεί «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις ζώνες των συγκρούσεων», δήλωσε.
Aιματηρός απολογισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν στις 6 Φεβρουαρίου έναν Παλαιστίνιο στο σημείο ελέγχου Beit Furik στη Ναμπλούς, πο φέρεται να επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση με πυροβολισμούς στους στρατιώτες. Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν το ασθενοφόρο να φτάσει σε αυτόν και κράτησαν τη σορό του.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024, 374 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 96 παιδιά, σε επεισόδια που σχετίζονται με συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η πλειοψηφία (362) από τις ισραηλινές δυνάμεις. Επιπλέον, δύο Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν, ενώ πραγματοποιούσαν επίθεση στο Ισραήλ στις 30 Νοεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024, 65 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, έχουν σκοτωθεί, η πλειοψηφία τους από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και από τις 6 Φεβρουαρίου 2024, δέκα Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια που σχετίζονται με συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πέντε Ισραηλινοί, ανάμεσα τους τέσσερα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ και ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις που τον αναγνώρισαν εσφαλμένα κατά τη διάρκεια επίθεσης που διέπραξαν Παλαιστίνιοι στη Δυτική Ιερουσαλήμ.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και από τις 6 Φεβρουαρίου 2024, 4.417 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 670 παιδιά, έχουν τραυματιστεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Από αυτούς, 4.279 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές δυνάμεις, 117 άτομα από εποίκους και 21 άτομα είτε από ισραηλινές δυνάμεις, είτε από εποίκους. Από τους συνολικούς τραυματισμούς, το 54 τοις εκατό αναφέρθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων έρευνας και σύλληψης και άλλων επιχειρήσεων, το 34 τοις εκατό σε διαδηλώσεις και το 8 τοις εκατό κατά τη διάρκεια επιθέσεων που διαπράχθηκαν από εποίκους εναντίον Παλαιστινίων.
Εισβολή σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς
Στο μεταξύ χθες Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε νοσοκομείο της Χαν Γιούνις όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS), η οποία διαχειρίζεται το νοσοκομείο. “Οι (ισραηλινές) δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ και άρχισαν να το ερευνούν”. “Δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με τις ομάδες μας στο εσωτερικό”, δηλωσε σε ανακοίνωσή της η PRCS.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα στρατεύματά του ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας στο νοσοκομείο μετά τη συλλογή “πληροφοριών που ανέφεραν ότι η Χαμάς διεξήγαγε τρομοκρατικές δραστηριότητες” στο κτιριακό συγκρότημα.
Το νοσοκομείο Αλ-Αμάλ βρέθηκε στη μέση των μαχών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007. Την Πέμπτη, η PRCS είχε κάνει λόγο για “έντονους βομβαρδισμούς” και “σφοδρά πυρά βαρέων όπλων” περιμετρικά του νοσοκομείου.
Η ΜΚΟ ιατρικής βοήθειας ζητεί εδώ και μέρες να προστατεύεται και να μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται εφόδια, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτριες του νοσοκομείου για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι 8.000 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο Αλ-Αμάλ και τα γειτονικά τοπικά γραφεία της απομακρύνθηκαν από εκεί.
Εντωμεταξύ η Χαμάς δήλωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες».
«Προειδοποιούμε για μια καταστροφή και ένα μακελειό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωση η ισλαμιστική οργάνωση, προσθέτοντας ότι για αυτές τις πιθανές επιπτώσεις θα θεωρήσει υπεύθυνες «την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κατοχή».