Ξεπέρασαν τους 1700 οι νεκροί στην Μιανμάρ – ΟΗΕ: Το καθεστώς βομβαρδίζει τους αντάρτες
30/03/2025
Ξεπέρασαν τους 1700 οι νεκροί στη Μιανμάρ, μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ. Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο στα χαλάσματα προσπαθώντας να βρουν παγιδευμένους ανθρώπους. Η Μανταλέι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ και επίκεντρο του σεισμού, μοιάζει με ισοπεδωμένη πόλη.
Οι διασώστες και οι συγγενείς των αγνοουμένων διατηρούν λίγες ελπίδες, καθώς η βοήθεια είναι περιορισμένη, τα μεγάλα εσκαφικά μηχανήματα ελάχιστα, ενώ οι υποδομές της χώρας, που βρίσκεται υπό καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας από το 2021 έπειτα από μικρό διάλλειμα δημοκρατικής κυβέρνησης, είναι ελάχιστες.
Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που σημειώνουν πως αν βγει κάποιος τραυματισμένος από τα χαλάσματα δεν υπάρχει διαθέσιμο νοσοκομείο, αφού τα λιγοστά νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τους 3.500 τραυματίες από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι αγνοούμενοι επισήμως ανέρχονται σε 300, αν και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί ο αριθμός τους να ανέβει. Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ αναμένεται να αυξηθεί και ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Βομβαρδισμοί θέσεων ανταρτών
Η κατάσταση γίνεται χειρότερη από την εσωτερική σύγκρουση μεταξύ της χούντας και των ανταρτών. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστήριξαν στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων BBC ότι η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ πραγματοποίησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον ανταρτών, λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τις καθεστωτικές αεροπορικές επιδρομές «εντελώς εξωφρενικές και απαράδεκτες», ενώ αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς από τα πλήγματα της χούντας στην περιοχή Ναούνγκ Τσο της πολιτεία Σαν. Επίσης, ομάδες ανταρτών υποστήριξαν ότι η χούντα εξαπέλυσε νέο «κύμα» αεροπορικών βομβαρδισμών στην περιοχή Σαγκαΐνγκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού αλλά και σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.
Προηγουμένως, η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, οι αντάρτες της PDF, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.
Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος. Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε την Παρασκευή το κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF, όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές.
Ο απολογισμός στην Ταϊλάνδη
Ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές, Παρασκευή, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη ανήλθε στους 17 νεκρούς στην Μπανγκόκ, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.
Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας.
Η διεθνής βοήθεια
Η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που εκδίωξε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.
Τί λέει ο Παπαζάχος
Τρεις είναι οι ζώνες στον ελλαδικό χώρο που μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Μιανμάρ, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, που έδωσε επ΄αυτού συνέντευξη στον σταθμό STAR. «Ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δε μπορεί να γίνει οπουδήποτε», σημειώνει αρχικά ο Κώστας Παπαζάχος. «Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να είναι σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει.
Αναφερόμενος στις περιοχές που μπορούν να δώσουν έναν τέτοιο μεγάλο σεισμός είπε ότι είναι: «Κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο, από την Κεφαλλονιά και νότια της Πελοποννήσου, κατά μήκος των ακτών της Κρήτης και από την Κάρπαθο έως τη Ρόδο. Μετά είναι η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Υπάρχει και μία τελευταία ζώνη, η οποία περνάει από την Αμοργό και έχει δώσει κατά το παρελθόν έναν σεισμό μεγάλο, μικρότερο από της Μιανμάρ. Συνεπώς, υπάρχουνε τέτοια μέρη στον ελληνικό χώρο και έχουνε δώσει σεισμούς μεγάλους αλλά πολύ σπάνια».
Ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για το εάν και κατά πόσο μπορεί η χώρα μας μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια σεισμική δόνηση, είπε πως «δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί που σας αναφέρω είναι πολύ παλιοί, το 1956 δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές», είπε και πρόσθεσε:
«Είχαμε ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό, αρκετά παρόμοιος σεισμός. Η θάλασσα (σ.σ. το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν υποθαλασσιο) και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν υψηλά κτίρια τότε μας προστάτευσαν και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Ομως δεν έχουμε τρόπο να ξέρουμε τις συνέπειες τέτοιων σεισμών στις σημερινές συνθήκες της Ελλάδας».