ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ξέρει κάτι το Βερολίνο για τη Λιβύη;

Ξέρει κάτι το Βερολίνο για τη Λιβύη, slpress;

Σχεδόν σίγουρος ότι οι ξένοι μισθοφόροι θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου ηγείται μιας διεθνούς μεσολαβητικής προσπάθειας. Οι δηλώσεις του Μάας έγιναν λίγη ώρα πριν τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έρχονται όμως σε αντίθεση με την τουρκική πολιτική για τη Λιβύη και τις πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Γίνονται συνομιλίες με όλες τις πλευρές, ώστε να ξεκινήσουμε με την αποχώρηση των Σύρων μισθοφόρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι αυτό «θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια μεγάλης κλίμακας απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη». Ανέφερε μάλιστα, ότι και οι δύο πλευρές «έδειξαν την προθυμία τους να αποσύρουν τους Σύρους μισθοφόρους ως πρώτο βήμα» και εκτίμησε ότι αυτή η προαναγγελία θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η Γερμανία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση της λιβυκής κρίσης και πριν τρεις εβδομάδες, στη Διάσκεψη του Βερολίνου, από την οποία η Μέρκελ αποκλείει συστηματικά την Ελλάδα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι 16 χωρών συμφώνησαν ότι οι ξένοι μαχητές πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη. Στη Διάσκεψη μετείχαν και χώρες που εμπλέκονται ενεργά στην πολεμική σύγκρουση, όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, τα Εμιράτα και η Τουρκία, η οποία εξέφρασε τις γνωστές θέσεις της, για εξαίρεση των Τούρκων στρατιωτικών που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση Λίβυων.

Ποιοι μαχητές θα φύγουν από τη Λιβύη 

Ο Μάας δεν αναφέρθηκε βέβαια στο σύνολο των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων που δρουν στη Λιβύη, αλλά στους Σύρους μαχητές. Δεν ξεκαθάρισε επίσης αν η αποχώρηση θα αφορά όλους τους Σύρους μαχητές που χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές ή αν θα αφορά ίσο αριθμό Σύρων από κάθε πλευρά.

Αυτό  έχει τη σημασία του, καθώς, όπως έχει γραφτεί επανειλημμένως, ο κύριος όγκος των Σύρων τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Λιβύη είχε μεταφερθεί εκεί από την Τουρκία για να στηρίξει τις δυνάμεις του Σάρατζ. Από την άλλη, μόλις προχθές, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε έκθεσή του ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι υποστηριζόμενες από την Άγκυρα δυνάμεις στη Συρία ετοιμάζονταν να στείλουν άμεσα άλλους περίπου 150 μαχητές.

Σύμφωνα με τον Μάας, «αν αποχωρήσουν αυτές οι δυνάμεις, ο εμφύλιος δεν θα μπορεί πλέον να αναφλεγεί» στη Λιβύη, όπου παραμένει σε ισχύ η εκεχειρία, αλλά η μεταβατική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε την περασμένη άνοιξη, με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τη νομική βάση για να οδηγήσει τη χώρα στις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου εκλογές. Ο Ερντογάν όμως, ο οποίος είναι στην πλευρά εκείνων που θέλουν την  παράταση της μεταβατικής κυβέρνησης, έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον του και για το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων. Μάλιστα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Τουρκία σχεδιάζει ήδη την αποστολή Σύρων μαχητών, παρά το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι