Χωρίς πρόσθετη αμερικανική βοήθεια ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κριθεί το καλοκαίρι
19/03/2024Η πρόταση προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2025 δεν περιλαμβάνει βοήθεια προς την Ουκρανία. H Ουάσιγκτον σκοπεύει να διαθέσει σχεδόν 850 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός σχεδιάζει να δαπανήσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τον περιορισμό της Ρωσίας και 25 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αφρική, προβλέπει ακόμη 400 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας σε όλο τον κόσμο και άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια στην Ταϊβάν.
Δεν έχουν προγραμματιστεί νέες πιστώσεις για την Ουκρανία το 2025 λόγω της έλλειψης συμφωνίας στο Κογκρέσο, με το θέμα να είναι ανοιχτό. Πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αρνήθηκε να εξετάσει τη διάθεση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, ενώ η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων επεξεργάζεται ένα άλλο σχέδιο βοήθειας για την Ουκρανία, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος αυτής να διατεθεί με τη μορφή δανείων.
Εν τούτοις, το νομοσχέδιο της Βουλής έχει λίγες πιθανότητες να εγκριθεί από τη Γερουσία, η οποία συνειδητοποιεί ότι το Κίεβο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια. Έτσι, η συζήτηση για τη διάθεση κεφαλαίων στην Ουκρανία είναι στον αέρα. Τυπικά μιλούν για συνέχιση της βοήθειας, αλλά εδώ και δύο μήνες δεν έχουν δοθεί όπλα και πυρομαχικά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να μην δώσει ούτε σεντ στην Ουκρανία εάν εκλεγεί, αλλά είναι πιθανό η αμερικανική βοήθεια να σταματήσει ήδη υπό τον Μπάιντεν. Η δυστοκία στην έγκριση του νέου πακέτου αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη με τον Ζοζέπ Μπορέλ να δηλώνει ότι, «η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία».
H σύγκρουση στην Ουκρανία θα κριθεί σε λίγους μήνες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν την αμερικανική κοινή γνώμη για μια μελλοντική αποχώρηση από την Ουκρανία. Ήδη, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται άρθρα σε έγκριτα δυτικά έντυπα που μιλούν για τη ματαιότητα της περαιτέρω χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν σε κάτι που έχει αποτύχει. Ήδη επισήμως η CIA βλέπει νίκη της Ρωσίας αν δεν συμφωνηθεί πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επικεφαλής της CIA δήλωσε ότι στην περίπτωση αυτή, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία με τους όρους της Μόσχας εντός του 2024. Από τη μεριά του ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε: «Αυτό το καλοκαίρι πριν από το φθινόπωρο θα κριθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί», προσθέτοντας «ό,τι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα».
Εκτός από την αβεβαιότητα που αφορά τη δυτική βοήθεια, ένας επιπρόσθετος κρίσιμος παράγοντας είναι ότι οι Oυκρανοί έχουν κουρασθεί και δεν θέλουν να πολεμήσουν. Πολλοί πολίτες σε στρατεύσιμη ηλικία προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα. Πρόσφατες εικόνες δείχνουν Ουκρανούς συνοριοφύλακες να ξυλοκοπούν πολίτες που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση. Τέτοια γεγονότα δείχνουν όχι μόνο τη σκληρότητα των ουκρανικών αρχών, αλλά και την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων που δεν θέλουν να πολεμήσουν. Υπ’ αυτές τις συνθήκες το status quo δύσκολα μπορεί να αλλάξει.
«Οι περισσότεροι από αυτούς που ήθελαν να πολεμήσουν είναι είτε νεκροί είτε τραυματίες». Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε ο Πολωνός στρατηγός και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του πολωνικού στρατού, Ράιμουντ Αντζέιτσακ: «Πιστεύω ότι οι απώλειες της Ουκρανίας θα πρέπει να υπολογίζονται σε εκατομμύρια, όχι σε εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν υπάρχουν εφεδρείες σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει κανείς να πολεμήσει. Η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο», υποστήριξε ο Αντζέιτσακ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Polsat. Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία, ότι έως τα τέλη Μαρτίου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι πιθανό να ξεμείνουν από πυραύλους για συστήματα αεράμυνας, ο Αντζέιτσακ τόνισε: «Αυτό θα σημάνει άλλο ένα αποτελεσματικό χτύπημα στην Ουκρανία. Το ουκρανικό κράτος θα καταστραφεί».
Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί ηγέτες είναι καταλυτικά. Είναι αποδεκτή η κατάρρευση του ουκρανικού στρατού και, επομένως, της Ουκρανίας ως κράτους; Με πρόσφατους τους λεονταρισμούς Μακρόν, η Δύση είναι διατεθειμένη να διαβεί το Ρουβίκωνα και να επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία; Αν όχι, τότε ίσως είναι ώρα για διαπραγματεύσεις πριν επιδεινωθεί η τρέχουσα άσχημη κατάσταση. Ο συντάκτης του Nonzero Foundation, Κόνορ Έκολς σε άρθρο του επισημαίνει, ότι τα πολιτικά και στρατιωτικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ουκρανία καθιστούν αδύνατη τη νίκη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ως παράδειγμα δυσκολιών, ανέφερε την έλλειψη πυρομαχικών, τις αποτυχίες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, την έλλειψη αμερικανικής βοήθειας, καθώς και τις πολιτικές διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας.
Με καταγεγραμμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κίεβο, πολλοί αναλυτές αναμένουν μια μεγάλη ρωσική επίθεση αυτό το καλοκαίρι. Οι ρωσικές δυνάμεις μετά τις τελευταίες επιτυχίες επί του πεδίου έχουν πέραν από το ηθικό πλεονέκτημα και την υπεροχή σε ανθρώπινο δυναμικό, τη δυνατότητα παραγωγής περισσότερων βλημάτων από όσα μπορούν να μεταφέρουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, γεγονός που δίνει στη Μόσχα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Επί πλέον οι παραδόσεις πυρομαχικών των ΗΠΑ έχουν περιοριστεί και κινδυνεύουν να περιοριστούν σχεδόν εξ ολοκλήρου, λόγω του αδιεξόδου της χρηματοδότησης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η μάχη στην Αβντίβκα κρίθηκε απ’ αυτήν την υπεροχή. Μετά την κατάληψή της, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν επιθετικά σε άλλες περιοχές κατά μήκος του μετώπου.
Η λευκή σημαία του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εξέφρασε τη φωνή της λογικής. Δεν συμπορεύθηκε με το κυρίαρχο δυτικό αφήγημα, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τους φόβους της Ρωσίας από την επέκταση του ΝΑΤΟ στο ζωτικό της χώρο. Σε πρόσφατη δήλωσή του διεμήνυσε ότι, η ηττημένη πλευρά πρέπει να βρει το θάρρος να υψώσει τη λευκή σημαία. Το σχόλιο του Πάπα ακούγεται πιο κοντά στην πραγματικότητα από πολλές από τις φωνές που προέρχονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να έχει μια σοβαρή συζήτηση για μια ειρηνική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης με βάση την πραγματική κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δεν θα επιτρέψει τη χρήση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη συσσώρευση στρατιωτικών πόρων. Ο Πούτιν και η ρωσική ηγεσία δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να επαναληφθεί έναν νέο Μινσκ…
«Παρόλα αυτά, είμαστε έτοιμοι για σοβαρές συνομιλίες και θέλουμε να επιλύσουμε όλες τις συγκρούσεις – και ειδικά αυτή τη σύγκρουση, με ειρηνικά μέσα. Αλλά πρέπει να καταλάβουν οι Δυτικοί καθαρά και ξάστερα, ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός, μόνο και μόνο για να επανεξοπλιστεί ο ουκρανικός στρατός. Η Μόσχα δέχεται μία σοβαρή συζήτηση με εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσική Ομοσπονδία», έχει ξεκαθαρίσει ο Πούτιν. Η Ρωσία δεν θα αρκεσθεί απλώς την αναγνώριση των νέων συνόρων και εδαφών της, θα απαιτήσει εγγυήσεις πλήρους ουδετερότητας για την επικράτεια που θα απομείνει στην Ουκρανία. Εδώ χρειάζεται μία συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, με τη μορφή αλλαγών στην ουκρανική νομοθεσία και μία συνθήκη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με όρο την απαγόρευση δια νόμου της ένταξης της Ουκρανίας στις βορειοατλαντικές δομές.
Ο Πούτιν αποσαφήνισε ότι η Ρωσία χρειάζεται εγγυήσεις. «Εγγυήσεις μπορούν να δοθούν μόνο από υπεύθυνες πολιτικές προσωπικότητες που εκπροσωπούν σταθερές κυβερνήσεις δυτικών χωρών και πρέπει να αποτυπωθούν σε απολύτως δεσμευτικά υπογεγραμμένα έγγραφα. Αυτή τη φορά δεν θα αρκεσθεί σε προφορικές διαβεβαιώσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ πέρα από τον ποταμό Ελβα, που είχαν παρασχεθεί κατά τις συνομιλίες για την ενοποίηση της Γερμανίας. Η Ρωσία δεν προτίθεται να αρκεσθεί σε τίποτε λιγότερο γιατί έχει έναν άσο κρυμμένο στο μανίκι: Τη νίκη στο πεδίο της μάχης».
Σε οριακό σημείο οι ουκρανικές δυνάμεις
Χωρίς αύξηση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, η θέση της Ουκρανίας στο πεδίο μάχης θα συνεχίσει να επιδεινώνεται έως ότου φτάσει σε οριακό σημείο, πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Στην τρέχουσα πορεία, στην οποία οι ουκρανικές ανάγκες σε πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό δεν καλύπτονται, αυξάνονται οι πιθανότητες ρωσικής κατάληψης νέων εδαφών.
Η αλλαγή της κατάστασης στο πολεμικό πεδίο οφείλεται κυρίως σε αποφάσεις που ελήφθησαν από το φθινόπωρο του 2022. Όταν η Ρωσία κινητοποίησε την πολεμική της οικονομία, η Δύση δεν το έκανε και η Ουκρανία δεν μπορούσε. Όταν η Ρωσία κατασκεύασε ένα δίκτυο αμυντικών οχυρώσεων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθους πολλαπλών στρωμάτων, η Ουκρανία δεν το έκανε. Η Ρωσία απέκτησε περισσότερες από ένα εκατομμύριο (κατά ορισμένες εκτιμήσεις, τρία εκατομμύρια) βλήματα πυροβολικού και χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Η Δύση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό, έχοντας ήδη φτάσει στον πάτο του βαρελιού παρόμοιων πόρων. Η Ρωσία προσαρμόστηκε από τότε με τις απαιτήσεις μιας παρατεταμένης σύγκρουσης. Οι εν λόγω τακτικοί χειρισμοί, κρίνουν σήμερα την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων.