Υπάρχει άνθρωπος στην κυβέρνηση Μπάιντεν που να συμπαθεί τους Τούρκους;
07/03/2021Αν και φειδωλός, ωστόσο οι απόψεις του και πληροφορίες σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν ενδιαφέρον. Πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στο “Foreign Policy” -και κρατώντας την ανωνυμία του- ήταν ξεκάθαρος στο αν μπορούσε να προσδιορίσει κάποιον στην κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ο οποίος θα μπορούσε να έχει απόψεις υπέρ της Τουρκίας: Και όμως, ο ανώτερος αξιωματούχος δεν μπόρεσε να σκεφτεί ούτε ένα όνομα στο νέο επιτελείο που να έχει συμπάθειες με την Άγκυρα!
Τις πληροφίες ο Αμερικανός έδωσε στους δημοσιογράφους Robbie Gramer, Jack Detsch, Katie Livingstone, ο οποίος όμως δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την Τουρκία “φυσικό εχθρό” της Ρωσίας και πιθανό προπύργιο ενάντια στον ιρανικό επεκτατισμό στη Μέση Ανατολή. Αυτό φυσικά είναι κάτι που εξυπηρετεί τους Αμερικανούς, αλλά τα προβλήματα στους παραδοσιακούς νατοϊκούς συμμάχους είναι πολλά. Αυτή ήδη φάνηκαν έντονα από την εποχή Τραμπ.
Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουλάχιστον επί Πομπέο, έδειξε να είναι ένας υπουργός Εξωτερικών “δύσκολο” για να συνεργαστεί κανείς. Αυτό εμπόδισε τους αμερικανοτουρκικούς δεσμούς. Οι τουρκικές πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έκαναν τους Αμερικανούς αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης να θεωρήσουν ότι η Τουρκία ήταν εκφοβιστική δύναμη στην περιοχή λόγω των δεσμών Ερντογάν-Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ανεξάρτητα εάν υπερβάλει ή όχι ο Αμερικανός αξιωματούχος, η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία παραμένει ακόμα πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ. Το δύσκολο για τον Μπάιντεν είναι να διατηρήσει τις πιέσεις στην Τουρκία και παράλληλα να μη διαταράξει μια ισχυρή στρατιωτική συμμαχία πολλών δεκαετιών. Όπως αναφέρεται στο αμερικανικό περιοδικό «Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι ανήσυχοι με τα πρώτα στάδια της στρατηγικής του Μπάιντεν, καθώς εξακολουθούν να βλέπουν την Τουρκία ως ένα κρίσιμο προπύργιο στο νότιο τμήμα του ΝΑΤΟ ενώ δεν διαβλέπουν μια τάση που θα έχει συνέχεια στο φλερτ του Ερντογάν με τη Ρωσία».
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη τα πυρηνικά του όπλα στη βάση του Ιντσιρλίκ το οποίο απέχει λιγότερο από 40 μίλια από τη Μεσόγειο ενώ υπάρχει σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία που προστατεύει από επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από την ανατολή. Η Τούρκίας, όπως φαίνεται, παραμένει σημαντικός παράγοντας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, όπου οι εντάσεις Δύσης-Ρωσίας έχουν αυξηθεί από τότε που Μόσχα και Δύση έχουν βάλει χέρι στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.
Πάντως, σύμφωνα με την ερευνήτρια του φιλοϊσραηλινού Foundation for Defense of Democracies Merve Tahiroglu, στο παρελθόν, «ο Αμερικανικός Στρατός πάντα παρείχε υποστήριξη στην Τουρκία και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές της Τουρκίας όταν το Κογκρέσο ή ο Λευκός Οίκος στρέφονταν ενάντια στην Τουρκία». Ωστόσο, τα πράγματα αλλάξαν και, όπως λέει η εμπειρογνώμονας, «αυτό δεν ισχύει πλέον».