Υπάρχει ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα – Τί συμβαίνει στην Κριμαία
27/08/2022Οι ουκρανικές επιθέσεις που άρχισαν στις αρχές Αυγούστου στην Κριμαία και στο μέτωπο της Χερσώνας, δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις επιθέσεις που είχαμε δει αλλού. Στη Δύση θεωρούν ότι οι επιθέσεις αυτές σκοπό έχουν να αποδυναμώσουν τις δυνατότητες των Ρώσων να στηρίξουν εφοδιαστικά το μέτωπο στη Χερσώνα που τροφοδοτείται μέσω Κριμαίας, ώστε να αναγκάσουν τους Ρώσους να συμπτυχθούν στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου.
Σε αυτό συνηγορούν και τα πλήγματα που κατέστρεψαν τις γέφυρες που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι για να εφοδιάζουν τις δυνάμεις τους στη δυτική όχθη. Έχουν μείνει προς χρήση μόνο μια πλωτή γέφυρα του μηχανικού, η οποία μεν επισκευάζεται εύκολα, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς εφοδίων και ενισχύσεων στους περίπου 20.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται δυτικά του ποταμού.
Στις 9 Αυγούστου, σημειώθηκαν μεγάλες εκρήξεις βαθιά εντός της περιφέρειας της Χερσώνας και της Κριμαίας. Ήταν η αρχή σειράς πληγμάτων, η οποία συνεχίζεται με κυμαινόμενη ένταση. Χρήστες social media ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες 12 δυνατών εκρήξεων στην αεροπορική βάση Σάκι στη δυτική ακτή της Κριμαίας, αλλά βίντεο και εικόνες έδειχναν μόνο το μεγάλο σύννεφο καπνού και τα επακόλουθα του συμβάντος. Άλλα βίντεο έδειχναν επίσης μεγάλο σύννεφο καπνού στην περιοχή Χένιτσενκ, κοντά στα σύνορα Χερσώνας-Κριμαίας.
Αρχικά το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρχικά ισχυρίστηκε ότι πυρομαχικά αεροσκαφών εξερράγησαν σε αποθηκευτικούς χώρους της αεροπορικής βάσης λόγω εσφαλμένου πρωτοκόλλου ασφάλειας-πυρόσβεσης, απορρίπτοντας την εκδοχή της δολιοφθοράς από Ουκρανούς. Το υπουργείο ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε θύματα ή σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό της ρωσικής αεροπορίας.
Διαψεύστηκαν όμως από φωτογραφίες που έδειχναν τουλάχιστον ένα αεροπλάνο τυλιγμένο στις φλόγες και πολίτες να απομακρύνονται με λεωφορεία και να δημιουργούν μποτιλιάρισμα στη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με την Ρωσία. Η Ρωσίδα αρχισυντάκτης της RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς κι όχι επίθεσης με πύραυλο. Κάποιοι Ρώσοι μπλόγκερ έφτασαν να λένε ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
Αντεπίθεση στη Χερσώνα;
Το Κίεβο χαρακτήρισε την επίθεση της 9ης Αυγούστου στην Κριμαία ως έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης στο Νότο, υποδηλώνοντας ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει σκληρές μάχες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που θα μπορούσαν να κρίνουν την έκβαση της επόμενης φάσης του πολέμου. Ο Ζελένσκι ανέφερε αόριστα ότι ο πόλεμος «ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία, με την απελευθέρωσή της».
Ρώσοι αξιωματούχοι παρείχαν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στην αεροπορική βάση Σάκι, πάνω από 225 χλμ πίσω από τις ρωσικές γραμμές. Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν τον ουκρανικό ισχυρισμό ότι η επίθεση κατέστρεψε τουλάχιστον οκτώ ρωσικά αεροσκάφη, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας. Οι Ουκρανοί δεν διευκρινίζουν εάν έχουν δυνατότητες για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.
Ουκρανός αξιωματούχος είπε στους New York Times ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ανταρτών. Ένας άλλος επίσης ανώνυμος αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την δολιοφθορά. Οι δορυφορικές εικόνες απεικονίζουν κρατήρες και σημάδια από φωτιές, αλλά τέτοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από ειδικές δυνάμεις, αλλά και από πύραυλους.
Ουκρανοί στρατιωτικοί ανέλαβαν την ευθύνη για δύο επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Χένιτσενσκ (βόρεια της Κριμαίας), στη διοίκηση της τακτικής ομάδας τάγματος (BTG) του 217ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος Φρουρών στο Μάξιμα Χόρκοχο στη νοτιοδυτική ακτή της περιφέρειας Χερσώνας. Οι οικισμοί βρίσκονται 100χλμ και 170χλμ νότια του μετώπου κατά μήκος των διοικητικών συνόρων της Περιφέρειας Χερσώνας αντίστοιχα. Οι ουκρανικές επιθέσεις υποδηλώνουν δυνατότητες πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς (HIMARS), αλλά δεν καταδεικνύουν το βεληνεκές που θα χρειαζόταν για να χτυπήσουν την αεροπορική βάση Σάκι από την πρώτη γραμμή.
Εκρήξεις και στη Λευκορωσία
Ο αναπληρωτής αρχηγός Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν ήταν υπεύθυνες για τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα κοντά στο Γκόμελ της Λευκορωσίας τη νύχτα 10ης-11ης Αυγούστου. Το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ισχυρίστηκε ότι μια τεχνική επιθεώρηση προκάλεσε φωτιά σε κινητήρα και ότι δεν υπήρξαν θύματα. Η λευκορωσική αντιπολίτευση, όμως, μίλησε για τουλάχιστον οκτώ εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο. Βίντεο σε social media έδειξε λάμψεις κοντά στο αεροδρόμιο.
Σημειώθηκαν και εκρήξεις σε αεροδρόμιο και κρίσιμο ρωσικό κόμβο εφοδιασμού στην Κριμαία στις 16 Αυγούστου. Αναφορές και βίντεο δείχνουν σειρά εκρήξεων σε ρωσική αποθήκη πυρομαχικών και υποσταθμό ηλεκτρικού στην περιοχή Ντζανκοσκίι και σε αεροδρόμιο κοντά στο Χβαρντίισκε της Κριμαίας. Αυτές οι εκρήξεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και διατάραξαν σοβαρά τη ρωσική επιμελητεία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει το Ντζανκοσκίι ως σιδηροδρομικό κόμβο για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στη νότια περιφέρεια Ζαπορίζια.
Μετά την επίθεση, οι ρωσικές αρχές ανέστειλαν προσωρινά τη μεταφορά επιβατών σιδηροδρομικώς από τη Ρωσία στην Κριμαία. Το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτές τις εκρήξεις. Οι New York Times ανέφεραν ότι ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος απέδωσε τις εκρήξεις σε «Ουκρανούς κομάντος που δρούσαν πίσω από τις γραμμές του εχθρού», ενώ και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε τις εκρήξεις «αποτέλεσμα δολιοφθοράς».
Τα πλήγματα στην Κριμαία
Τη νύχτα της 18ης Αυγούστου αναφέρθηκαν εκρήξεις στην Κριμαία, που ίσως προκλήθηκαν από πυρά της ρωσικής αεράμυνας, ή από ουκρανικές ειδικές επιχειρήσεις ή από ουκρανική πυραυλική επίθεση. Τοπικές πηγές είπαν στο Reuters ότι τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω από την αεροπορική βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία, κοντά στη Σεβαστούπολη.
Ο Ρώσος κυβερνήτης της Σεβαστούπολης δήλωσε ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό drone, το οποίο δεν προκάλεσε ζημιές. Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα άλλο ουκρανικό drone κοντά στη γέφυρα του Κερτς που ενώνει την Κριμαία και τη Ρωσία τη νύχτα της 18ης Αυγούστου. Βίντεο σε social media δείχνουν πυρά της ρωσικής αεράμυνας στην περιοχή. Σύμβουλος του Ζελένσκι είχε αναρτήσει στο Twitter στις 17 Αυγούστου ότι η γέφυρα του Κερτς κατασκευάστηκε παράνομα και «πρέπει να αποσυναρμολογηθεί».
Στις 20 Αυγούστου, Ρώσοι αξιωματούχοι στην Κριμαία ανέφεραν άλλη μια επίθεση με drone στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη. Ο Ρώσος κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζνοζάεφ ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταρρίψουν το drone, με αποτέλεσμα αυτό να πέσει στην οροφή του αρχηγείου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στη συνέχεα ανασκεύασε, ισχυριζόμενος ότι το drone καταρρίφθηκε αλλά έπεσε στην οροφή και έπιασε φωτιά. Πλάνα στα social media έδειξαν μια έκρηξη και ένα σύννεφο καπνού στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου. Ρώσοι αξιωματούχοι στην Κριμαία κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε μια επίθεση με drone στο αρχηγείο στις 31 Ιουλίου την Ημέρα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι αναφορές από τις 18 Αυγούστου για ουκρανικά πλήγματα δημοσιεύθηκαν στα ρωσικά social media και στα ΜΜΕ, αν και αυτές οι αναφορές ήταν πιθανότατα υπερβολικές. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιτυχείς πυραυλικές επιθέσεις ούτε κατά της αεροπορικής βάσης Στάρι Οξόλ στο Μπελγκόροντ, ούτε κατά της αεροπορικής βάσης Μπελμπέκ στην Κριμαία στις 18 Αυγούστου.
Ρωσική αεράμυνα και ουκρανικά drones
Μη κατονομαζόμενος Ρώσος αξιωματούχος της Περιφέρειας Ζαπορίζια επανέλαβε ότι η ρωσική αεράμυνα κοντά στη γέφυρα του Κερτς ενεργοποιήθηκε ενάντια σε ουκρανικό drone κι όχι για να αποτρέψει επερχόμενο πλήγμα. Εν τω μεταξύ δεν υπήρξαν ενδείξεις ζημιάς σε καμία αεροπορική βάση στις 19 Αυγούστου. Είναι αξιοσημείωτο ότι ρωσικά media ήταν αυτά που διέδωσαν τις ψευδείς ή υπερβολικές αναφορές, υποδηλώνοντας ρωσική ανησυχία.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δυτικά όπλα σε πρόσφατες επιθέσεις στην Κριμαία. Και είναι απίθανο, καθώς οι στόχοι είναι πολύ πέρα από την εμβέλεια των πυραύλων HIMARS που έχουν παραχωρήσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν να αποδιοργανώσουν τις ρωσικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας που υποστηρίζουν τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, όπως τα πλήγματα στο υδροηλεκτρικό φράγμα Κάκοβφκα στις 10 και 13 Αυγούστου. Αυτά και άλλα πλήγματα στην περιοχή της Χερσώνας, όμως, προέρχονται από συμβατικό πυροβολικό και δεν έχουν σχέση με τις επιθέσεις στην Κριμαία.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης, Βλαντισλάφ Ναζάροφ, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν ξανά τη γέφυρα Αντονίφσκι για να εμποδίσουν την επισκευή της. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 24 Αυγούστου έδειξαν ζημιές κοντά στη γέφυρα Κάκοβα αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν την περιοχή στις 24 Αυγούστου. Η κατάσταση στις περιφέρειες Χερσώνας και Μικολάιεφ είναι συγκεχυμένη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στο μέτωπο αυτό.
Δημοσιεύματα που στηρίζονται σε δυτικές στρατιωτικές πηγές καταδεικνύουν ότι οι ρωσικοί σταθμοί διοίκησης μετακινούνται ανατολικά του Δνείπερου, ενώ ρωσικές μονάδες ελικοπτέρων αποσύρονται σε μεγαλύτερο βάθος στην Κριμαία. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ρωσικές βοηθητικές μονάδες αποσύρονται από τα καθήκοντα τους και χρησιμοποιούνται σε καθήκοντα φύλαξης κόμβων και ευαίσθητων εγκαταστάσεων, γεγονός που επιδεινώνει την έλλειψη στρατιωτών που εξαρχής χαρακτήριζε τη ρωσική εισβολή. Τέλος, δυτικοί αναλυτές αναφέρουν με απορία ότι παρά την προαναγγελία από το Κίεβο επικείμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, οι μονάδες και το σχετικό στρατιωτικό υλικό δεν φαίνεται να λαμβάνουν θέσεις εξόρμησης, ούτε καν παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα.