Υπέκυψε ο Πασινιάν – Η παραίτησή του διέξοδος για την Αρμενία

Υπέκυψε ο Πασινιάν – Η παραίτησή του διέξοδος για την Αρμενία, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ότι θα παραιτηθεί τον Απρίλιο ενόψει των πρόωρων εκλογών της 20ης Ιουνίου, προκάλεσε αισιοδοξία σε μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών, στην ενωμένη αντιπολίτευση, στις ένοπλες δυνάμεις και στην Εκκλησία, που την απαιτούσαν εδώ και καιρό για δοθεί τέλος στην πολύμηνη πολιτική κρίση. Η συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν στο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατέστησε τον Πασινιάν persona non grata, εξαιτίας των εδαφών που έχασε η χώρα του.

Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μια λύση, ωστόσο, ο Πασινιάν είναι αποφασισμένος να κάνει ότι μπορεί για να επανεκλεγεί στον πρωθυπουργικό θώκο. Βάσει του Συντάγματος εκλογές γίνονται μόνο όταν παραιτείται ο πρωθυπουργός και όταν η Βουλή αποτύχει μετά από δύο προσπάθειες να εκλέξει πρωθυπουργό. Ο Πασινιάν δήλωσε ότι «θα παραιτηθώ τον Απρίλιο. Θα παραιτηθώ όχι για να παραιτηθώ, αλλά για να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αλλά θα συνεχίσω να ασκώ τα προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα…Εάν επιβεβαιώσετε (την εκλογή μου) θα συνεχίσουμε να σας υπηρετούμε καλύτερα από πριν, εάν όχι, θα μεταβιβάσουμε την εξουσία σε όποιον θέλετε».

Η ερμηνεία της δηλωσής του, καθιστά σαφές ότι θα συνεχίζει να ελέγχει τους κρατικούς μηχανισμούς παρά την παραίτησή του. Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητές της κυβέρνησής του είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του “Το Βήμα μου” που διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σχεδιάζει να εγκρίνει τροπολογίες που θα μετατρέψουν το εκλογικό σύστημα σε πλήρως αναλογικό.

Πρόκειται, όπως εξήγησε για «απλές αλλαγές» στον εκλογικό νόμο βάσει των οποίων θα εκλεγεί η επόμενη Βουλή. Η κύρια αλλαγή θα αφορά το υφιστάμενο μικτό εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου οι βουλευτές επιλέγονται μέσω, κομματικής λίστας και ανοιχτής λίστας (βάσει τις ψήφους που θα λάβουν). Ωστόσο, εκπρόσωποι των αντιπολιτευτικών κομμάτων της “Ευημερούσας Αρμενίας” και της “Φωτεινής Αρμενίας” τάχθηκαν κατά της πρότασης για αλλαγή στον εκλογικό νόμο, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Όμως, παρά τις διαφωνίες που εξέφρασαν, τα δυο κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ο δρόμος προς τις κάλπες είχε ως αποτέλεσμα και την άρση του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβάλλει ο Πασινιάν για να διατηρηθεί η τάξη, κυρίως για την απαγόρευση των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που τελικά οι διαδηλωτές τον αψήφησαν. Οι βουλευτές ψήφισαν για την άρση του στρατιωτικού νόμου, με 118 ψήφους υπέρ και μία αποχή στο Κοινοβούλιο των 132 εδρών. Το νομοσχέδιο προτάθηκε από τα αντιπολιτευτικά κόμματα “Ευημερούσα Αρμενία” και “Φωτεινή Αρμενία”  και υποστηρίχθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Πασινιάν.

Δημοσκόπηση

Για την πολιτική κρίση στην Αρμενία έγινε και μια δημοσκόπηση που διενήργησε το αμερικανικό Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI). Το 55% των ερωτηθέντων πολιτών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Το 57% δήλωσε ότι οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν την άνοιξη, ενώ το 13% πρότεινε το καλοκαίρι για τη διενέργειά τους. Σε άλλη μια ερώτηση για το πως αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός του Νοεμβρίου, το 25% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος νέα στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ωστόσο, κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκαν αντιφατικά, καθώς το 80% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, ενώ το 85% δήλωσε ότι επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση της. Επιπλέον, στο ερώτημα για την πορείας της Αρμενίας, το 31% εκτιμά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 45% θεωρεί ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Η κυβέρνησή Πασινιάν ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό και ένα ερώτημα που εγείρεται είναι πως θα αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση ένα αποτέλεσμα που ενδέχεται να του δώσει εκ νέου τη νίκη των εκλογών. Η αντιπολίτευση αναμένεται να βασιστεί στη συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν και να συνεχίσει να κατηγορεί τον Πασινιάν για προδοσία. Αντίθετα, αυτός θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση για διαφθορά, όπως έκανε στις προηγούμενες εκλογές. Όμως, τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, διότι έχουμε απώλεια αρμενικών εδαφών στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx