Υβριδικός πόλεμος στα Δυτικά Βαλκάνια – Ποιοι βλέπουν ρωσικό δάκτυλο
21/12/2022Η ένταση που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο έχει δημιουργήσει την ανάλογη διπλωματική κινητικότητα για την εξεύρεση ισορροπημένης λύσης με τη Σερβία. Φαίνεται όμως ότι υφίστανται ακόμα δυσκολίες. Ειδικότερα, η αίτηση της σερβικής κυβέρνησης προς την (με διεθνή εντολή) δύναμη KFOR του NATO να της επιτραπεί να αποστείλει δύναμη 1.000 ανδρών στην περιοχή, έχει θέσει σε ετοιμότητα την Ευρωατλαντική Συμμαχία, που φοβάται νέο κύκλο έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι αρχές της Πρίστινας (αλλά και των Τιράνων) δεν διστάζουν εσχάτως να κάνουν λόγο για ανάμειξη της Ρωσίας (ακόμα και της Κίνας) στην αναμόχλευση των ταραχών, με μοχλό την Σερβία, η οποία πλέον χρησιμοποιεί προσεκτική ρητορική στις ανακοινώσεις της (αν και ταυτόχρονα προσέχει να μην προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της με τη Μόσχα). Ωστόσο δεν είναι μόνο η ένταση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου το μόνο σημείο όπου αναζητείται ο αδύνατος κρίκος στην περιοχή της Βαλκανικής.
Οι χάκερς, που έχουν εδώ και μήνες ρίξει τα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – το Ιράν έχει κατηγορήσει ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα καθοδηγούμενος απ’ την Ουάσιγκτον – σήμερα Τρίτη μεσημέρι έριξαν σε λογαριασμό τους (“Homeland justice” στο Telegram) την προειδοποίηση για περαιτέρω διαρροές στοιχείων. Μάλιστα κάνουν λόγο για “αντίστροφη μέτρηση στους λογαριασμούς τους” με την αλβανική κυβέρνηση. Αποκωδικοποιώντας τις απειλές τους, αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την δημοσιοποίηση των βάσεων δεδομένων του τραπεζικού συστήματος της χώρας!
Είναι προφανείς οι συνέπειες σε ότι αφορά στην αναστάτωση που θα προκύψει και στους εγγενείς κινδύνους. Οι ειδικοί έχουν εκτιμήσει ότι η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου περιεχομένου, είναι το πλέον επικίνδυνο ενδεχόμενο για την σταθερότητα του πολιτικού βίου και την κοινωνική συνοχή της Αλβανίας. Παρόλο που η Αλβανία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να δέχεται αυτήν την ιδιότυπη επίθεση και μέχρι στιγμής και ενώ έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες, δεν έχει βρεθεί τρόπος διαχείρισης της.
Υπό πίεση τα Δυτικά Βαλκάνια
Αναλόγως ασταθής είναι και η εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο. Εκεί είναι σαφώς προσδιορισμένα τα πολιτικά στρατόπεδα που επηρεάζονται απ’ τη Μόσχα και το Βελιγράδι, ήσσονος ωστόσο σημασίας και ρόλου. Μπορεί να είναι μικρή χώρα το Μαυροβούνιο, όμως αποτελεί απόδειξη ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η ευνοϊκή αντιμετώπιση στις ενταξιακές του διαδικασίες στην ΕΕ (με τις ανάλογες μάλιστα χρηματοδοτήσεις) δεν είναι αρκετές για την αναχαίτιση της ρωσικής επιρροής που έχει ισχυρό ιστορικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο.
Όμως, εντελώς ιδιότυπη είναι η πίεση που ασκείται στα Σκόπια. Είναι καθημερινό μαρτύριο οι προειδοποιήσεις για βομβιστικές επιθέσεις! Αυτές εστιάζουν στα σχολεία, αλλά και σε άλλα δημόσια κτίρια, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, δικαστικά μέγαρα, το ξενοδοχείο στο οποίο αναμένονταν ο πρωθυπουργός και το αεροδρόμιο, προκαλώντας αναστάτωση στις πτήσεις. Σύμφωνα με τις αρχές, όλα τα μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό και μέχρι στιγμής αποδεικνύονται ψευδή. Η κυβέρνηση δηλώνει επισήμως ότι διεξάγεται υβριδικός πόλεμος κατά της χώρας, υποστηρίζοντας πως υπεύθυνη είναι η Μόσχα και οι στρατιωτικές της υπηρεσίες πληροφοριών και ανορθόδοξου πόλεμου.
Ωστόσο να σημειώσουμε ότι μαζί με την περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών (που εξυπηρετεί την προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και την διατήρηση της δυναμικής της διαδικασίας της διεύρυνσης) εξελίσσεται και το πρόγραμμα επισκέψεων του προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντάπ.
Ειδικά στα Σκόπια θα συμμετέχει σε γιορτή των εκπαιδευτηρίων που στηρίζει η τουρκική κυβέρνηση, της επισήμως αναγνωρισμένης τουρκικής μειονότητας.
Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η ένταση στις διαφιλονικούμενες από Σέρβους και Αλβανούς περιοχές του Κοσόβου και στα Μετόχια άρχισε αμέσως μετά απ’ τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Να μην διαφεύγει επίσης η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, με την οποία αναγνωρίζουν Εκκλησία της “Μακεδονίας”, με βάση τον “Τόμο Αυτοκεφάλου” που της παραχώρησε το Πατριαρχείο Σερβίας!