Στο Κίεβο ο Τζόνσον – Συναντήθηκε με Ζελένσκι
09/04/2022Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου εις βάρος της Μόσχας. Πριν από λίγη ώρα το δρόμο της δημοσιότητας βρήκε η πληροφορία ότι στο έδαφος της Ουκρανίας βρέθηκε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε έδειξε μάλιστα ότι ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο.
Ο σχετικός εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε ότι ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι «σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τον ουκρανικό λαό». Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων το νέο πακέτο στρατιωτικής αλλά και οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία. Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν τετ-α-τετ χωρίς να γίνει γνωστή η ακριβής ατζέντα της συζήτησης.
Είχε προηγηθεί πάντως χθες συνομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς όπου του προανήγγειλε την αποστολή περαιτέρω βρετανικών όπλων στην Ουκρανία, αξίας που θα ξεπερνά τις 100 εκατομμύρια λίρες. Η επίσκεψη του Τζόνσον γίνεται η πρώτη από ηγέτη των G7 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με την ουκρανική μεριά να σημειώνει μάλιστα ότι η Μεγάλη Βρετανία υπήρξε απ’ τις χώρες που επέβαλλαν εκ των αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία.
Surprise 😉 pic.twitter.com/AWa5RjYosD
— Embassy of Ukraine to the UK (@UkrEmbLondon) April 9, 2022
Εγκλήματα πολέμου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προ ημερών καταδίκασε και τη σφαγή στην Μπούτσα. Ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, 50 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, αναφέρθηκε σε ομαδικούς τάφους, με δεκάδες εκτελεσθέντες από τον ρωσικό στρατό, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν τους Ρώσους στρατιώτες για βιασμούς παιδιών στην Μπούτσα. Η Μόσχα αρνείται ότι ο στρατός της διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά διεθνή αντίδραση για την πυραυλική επίθεση στο Κραματόρσκ. Η επίθεση έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, σκοτώνοντας πάνω από πενήντα ανθρώπους. «Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε στο βραδινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τις δυτικές χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω με οπλισμό την Ουκρανία: «Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», ανέφερε. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 109 τραυματίστηκαν στην πυραυλική επίθεση στην Κραματόρσκ, όπου περίμεναν στους συρμούς για να φύγουν περίπου 4.000 άνθρωποι. Η Μόσχα διαψεύδει ότι ευθύνεται για την επίθεση.
Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι το είδος του όπλου που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό και ότι δεν είχε οριστεί κανένας στόχος για τον ρωσικό στρατό στην Κραματόρσκ χθες. Ο κυβερνήτης της περιοχής Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε πως η επίθεση έγινε με βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Tochka U, όπλο διασποράς. Η Ρωσία αρνείται πως χρησιμοποιεί τέτοιους πυραύλους, απαγορευμένους δυνάμει διεθνούς σύμβασης του 2008, στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Συγκλονισμένη» η Φον ντε Λάιεν
Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην έρευνα και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων στην Ουκρανία, υποδεχόμενος στο Κίεβο και την Μπούτσα την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντε Λάιεν και τον αρμόδιο για την εξωτερικό πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, που συνοδεύονταν από ερευνητές, για να τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης πως θα υποστηρίξει την έρευνα για την επίθεση στην Κραματόρσκ.
Η φον ντε Λάιεν δήλωσε συγκλονισμένη με όσα είδε και μίλησε για το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ο Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία για την άμυνά της.
Ζελένσκι και φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκαν και στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ένα αίτημα που έχει καταθέσει το Κίεβο αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Οι Βρυξέλλες δείχνουν διατεθειμένες να επισπεύσουν τη διαδικασία κατά πολύ, παρότι απαιτούνται συνήθως χρονοβόρες συζητήσεις.
Η Ρωσία υπόσχεται αντίποινα για το… YouTube
Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ τη Μόσχα, ο λογαριασμός “Duma-TV” του οποίου η λειτουργία ανεστάλη, είχε περισσότερους από 145.000 εγγεγραμμένους χρήστες στο YouTube. Το κανάλι χρησιμοποιούνταν για να μεταδίδει απευθείας συνεδριάσεις του ρωσικού κοινοβουλίου και συνεντεύξεις Ρώσων βουλευτών. Η Ρωσία δήλωσε δια στόματος της Μαρίας Ζαχάροβα, ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για το κλείσιμο του λογαριασμού στο YouTube της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου.
Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως προαναγγελία ενός μπλοκαρίσματος του YouTube στη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, αναφερόμενος στο συμβάν είπε πως το μπλοκάρισμα της “Duma-TV” είναι ένα μέτρο της Ουάσινγκτον που παραβιάζει «τα δικαιώματα» των Ρώσων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν το μονοπώλιο της μετάδοσης πληροφοριών», ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram. «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».
Δημοσιογράφοι του AFP αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε σήμερα πως ο εν λόγω λογαριασμός δεν είναι πλέον προσβάσιμος. Ο αμερικανικός κολοσσός Google σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το κανάλι έκλεισε εξαιτίας των πρόσφατων κυρώσεων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. «Η Google είναι δεσμευμένη στην τήρηση όλων των εφαρμοστέων κυρώσεων και των εμπορικών νόμων. Αν ένας λογαριασμός παραβιάζει τους Όρους Χρήσης, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα».
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις μεταδόθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι ομάδες μας παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση για οποιαδήποτε ενημέρωση και αλλαγή» αναφέρεται επίσης σε σχετικό mail που στάλθηκε στο πρακτορείο Ρώυτερς. «Το Youtube υπέγραψε την καταδίκη του» δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα σύμφωνα με το σχετικό κανάλι στο Telegram, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση για «ταχύτατη μεταφορά των περιεχομένων του ΥουTube σε ρωσικές πλατφόρμες βίντεο».
Στόχος η Οδησσός
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς, αποστέλλοντας επιπλέον 60.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως στο στόχαστρο της Μόσχας είναι και η Οδησσός. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται με νέες δυνάμεις, διότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην οργάνωσή του στο πεδίο, πέρα από τις απώλειες που έχει σε αυτές τις 45 μέρες πολέμου, τις οποίες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «οδυνηρές».
Την ίδια ώρα και η ουκρανική κυβέρνηση περιμένει επίθεση στην Οδησσό, καθώς θεωρείται ότι ο ρωσικός στρατός θα επιχειρήσει να αποκλείσει τη χώρα από τη θάλασσα. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη, φοβούμενη ότι οι πυραυλικές επιθέσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα.
Σλοβακία: Θύελλα για τους S-300
Στο μεταξύ πολιτική θύελλα ξέσπασε στην Σλοβακία, μετά την αποστολή του πυραυλικού συστήματος S-300 στην Ουκρανία, κίνηση που χαιρέτισαν οι ΗΠΑ που ανήγγειλαν την αποστολή συστημάτων Patriot, προς αντικατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Η αντιπολίτευση εναντιώνεται στην απόφαση της σλοβακικής κυβέρνησης.
Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SMER, ο Ρόμπερτ Φίτσο, ανήγγειλε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του κοινοβουλίου για να συζητηθεί πρόταση μομφής εναντίον της σημερινής κυβέρνησης.
Ο Πέτερ Πελεγκρίνι του HLAS, άλλου σλοβακικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ και τον υπουργό Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ πως είπαν ψέματα στους Σλοβάκους. Επέμεινε πως ψεύδονταν επί εβδομάδες, διαβεβαιώνοντας ότι η Μπρατισλάβα δεν θα παρέδιδε ποτέ τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της, προτού αποκαλυφθεί ότι ετοιμάζονταν να κάνουν ακριβώς αυτό εν κρυπτώ. Ο κ. Χέγκερ ηγείται «μιας κυβέρνησης ψευτών, ανθρώπων που δεν προστατεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.