Ζήτημα χρόνου η επικράτηση των Ταλιμπάν – Ερωτήματα για την επόμενη μέρα
10/08/2021Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν ακάθεκτοι την προελασή τους στο Αφγανιστάν καταλαμβάνοντας πρωτεύουσες σημαντικών επαρχιών και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Το ερώτημα που εγείρεται και που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα είναι το πως θα κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν, αν τελικά καταφέρουν και αλώσουν την Καμπούλ.
Eκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Al Jazeera, ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους έξι επαρχίες μέσα σε τέσσερις μέρες. Επισημαίνεται, ότι το Αφγανιστάν έχει 34 επαρχίες και οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εντολή να προστατέψουν τις κυριότερες. Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει ήδη αρχίσει διπλωματικές διεργασίες με στόχο να επικοινωνήσει με παλιούς συμμάχους και να καθησυχάσει αντιπάλους της.
Στο πλαίσιο αυτό, στέλνουν αντιπροσωπείες τους σε Ρωσία, Κίνα και Ιράν με την ελπίδα να κερδίσουν νομιμοποίηση, αν όχι την απόλυτη υποστήριξη τους. Η Κίνα έχει υποσχεθεί μεγάλες επενδύσεις σε έργα ενέργειας και υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής οδικού δικτύου στο Αφγανιστάν. Πεκίνο και Μόσχα ανησυχούν για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει ο πόλεμος του Αφγανιστάν στην εθνική τους ασφάλεια.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να προκληθούν αναταραχές σε Κεντρική Ασία. Η Κίνα, από την πλευρά της, θέλει να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει βάση αποσχιστικών τάσεων μουσουλμάνων μαχητών Ουϊγούρων της κινεζικής επαρχίας Σιντζιάνγκ. Ταυτόχρονα, οι Ταλιμπάν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι πλέον δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στον παραδοσιακό τους σύμμαχο το Πακιστάν, το οποίο δεν θέλει να βρεθεί και αντιμέτωπο με μια μεταναστευτική κρίση.
Σε διπλωματικό επίπεδο οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με αναλυτές θα υιοθετήσουν μια εθνικιστική θέση. Σχετικά με την εσωτερική τους πολιτική αναμένεται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Ισλάμ και το νόμο της Σαρία ως μέσο για να δικαιολογήσουν την κυριαρχία τους στο Αφγανιστάν. Ο συνδυασμός των δυο παραμέτρων, ενδέχεται να τους κάνει να ακολουθήσουν μια νέα προσέγγιση, συγκριτικά με τον παρελθόν, σε διακυβέρνηση, δικαιώματα γυναικών, παιδιών εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.
Τα στρατηγικά οφέλη
Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν στις γυναίκες να βγουν έξω από τα σπίτια τους, να εργαστούν και να μορφωθούν. Σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν επιτύχει οφέλη καταλαμβάνοντας δεκάδες συνοικίες και σημαντικά σημεία διανοσυριακής διέλευσης, στερώντας από την κυβέρνηση της Καμπούλ εκατομμύρια δολάρια από τελωνειακά έσοδα. Ωστόσο, η κατάληψη της πρωτεύουσας Κουντούζ της ομώνυμης επαρχίας, θεωρείται σημαντικό στρατηγικό επίτευγμα, από τότε που οι Ταλιμπάν άρχισαν την επίθεσή τους, από το Μάιο.
Η πόλη με πληθυσμό 270.000 ατόμων, θεωρείται η πύλη για τις βόρειες επαρχίες της χώρας, που είναι πλούσιες σε ορυκτά. Σε στρατηγικό επίπεδο υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την Κουντούζ με άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ. Επισημαίνεται ότι η επαρχία έχει κοινά σύνορα με το Τατζικιστάν.
Οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύονται στο έπακρο το κενό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, που ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που διαθέτουν 350.000 καλά εξοπλισμένους στρατιώτες, μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι δεν μπορεί να ανακόψουν την προέλαση των Ταλιμπάν. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψην ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να προστατέψει την Καμπούλ και συγκεντρώνει τα στρατεύματά της σε στρατηγικά σημεία.
Η μάχη για το Αφγανιστάν, αναμένεται να κριθεί από τον αν οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα, να ανατρέψουν την κατάσταση στο μέτωπο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Καμπούλ ενδέχεται να πέσει ακόμα και μέσα σε έξι μήνες. Οι Αμερικανοί ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί καθώς η παρουσία τους για 20 χρόνια στο Αφγανιστάν ήταν μια αποτυχία. Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και η ανοικοδόμηση της χώρας δεν προχώρησε.