Ζουμπερί: Ο πράκτορας που άνοιγε και για την Τουρκία πόρτες στην Ουάσινγκτον

Ζουμπερί: Ο πράκτορας που άνοιγε τις πόρτες της Ουάσιγκτον για την Τουρκία, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ένας λομπίστας υψηλών προδιαγραφών στις ΗΠΑ, ο Ιμαάντ Ζουμπερί, καταδικάστηκε νωρίτερα φέτος επειδή επιχειρούσε, χωρίς να το έχει δηλώσει, ως πράκτορας ξένης χώρας, παραβίαζε τους νόμους για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών και για μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή. Αποκαλύπτεται, όμως, ότι ήταν ταυτόχρονα και πληροφοριοδότης της CIA. Και το κερασάκι στην τούρτα: Ήταν και πράκτορας που εργαζόταν και την Τουρκία!

Τον Φεβρουάριο, δικαστήριο στην Βιρτζίνια καταδίκασε σε 12 χρόνια φυλάκισης τον 50χρονο επιχειρηματία πακιστανικής καταγωγής Ιμαάντ Ζουμπερί για –μεταξύ άλλων– άσκηση πίεσης σε Αμερικανούς πολιτικούς για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων, παράνομες δωρεές σε αμφότερα τα αμερικανικά πολιτικά κόμματα, απόκρυψη παρανόμων εσόδων από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Εκτός από τη μεγάλη ποινή, υποχρεούται να πληρώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδόν 18 εκατ. δολάρια σε φόρους και πρόστιμα.

Πριν από την αποκάλυψη του, ο Ζουμπερί ήταν ως γνωστός ως υψηλού επιπέδου πολιτικός ακτιβιστής που διοργάνωνε εράνους δωρεών προς πολιτικούς, αλλά και δωρητής, ο οποίος είχε συνεισφέρει εκατομμύρια στις εκλογικές εκστρατείες τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών πολιτικών. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Τραμπ, Ομπάμα, Μπάιντεν, Χίλαρι Κλίντον και της Καμάλα Χάρις.

Αφού συνελήφθη και κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, ο Ζουμπερί γρήγορα ομολόγησε ότι εργαζόταν ως ξένος πράκτορας και ότι απέκρυπτε τις δραστηριότητες αυτές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μεταξύ των πελατών του ήταν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Λιβύης, του Κατάρ και της Σρι Λάνκα, καθώς και Ανατολικοευρωπαίοι που διατηρούσαν δεσμούς με το Κρεμλίνο. Μεταξύ αυτών και ένας Ουκρανός που έχει στενές σχέσεις με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ζουμπερί λάμβανε χρήματα από ξένους αξιωματούχους και μεγιστάνες, προκειμένου να τους συστήσει σε σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις με τη CIA και το Κατάρ

Η δικηγόροι του Ζουμπερί ετοιμάζονται να ασκήσουν έφεση για την ποινή φυλάκισης, η οποία θα βασίζεται κυρίως στη σχέση που αυτός είχε με τη CIA. Η εφημερίδα Wall Street Journal ισχυρίζεται ότι έχει δει τη νομική κατάθεση του Ζουμπερί που καταδεικνύει ότι έχει συνεργαστεί με τη CIA για πάνω από μια δεκαετία. Με βάση την δικογραφία, φαίνεται ότι ο Ζουμπερί άρχισε να συνεργάζεται με τη CIA ως πληροφοριοδότης. Τελικά, ωστόσο, ο ρόλος του «μεγάλωσε για να περιλαμβάνει πιο επίσημες εργασίες και αποστολές», σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τη φύση των υπηρεσιών του Ζουμπερί στην CIA.

Οι δεσμοί του Ζουμπερί με τη CIA συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια κλειστής ακρόασης στο δικαστήριο, βάσει νόμου που χρησιμοποιείται σε σπάνιες περιπτώσεις για την προστασία πηγών και μεθόδων συλλογής πληροφοριών που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση. Από τότε, η νομική ομάδα του Ζουμπερί φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη βοήθεια δύο πρώην αξιωματούχων της CIA, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να καταθέσουν ως μάρτυρες υπέρ του στην έφεσή του.

Ο Ζουμπερί είπε ότι «βοήθησε στη διευκόλυνση» δωρεών από ξένες πηγές, αλλά είπε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος σε αυτόν τον τομέα είναι ασαφής και ότι έλαβε «αντικρουόμενες συμβουλές από διάφορα επιτελεία εκλογικών εκστρατειών» σχετικά με τη νομιμότητα τέτοιων δωρεών. Ο Ζουμπερί παραδέχεται ότι ασκούσε πιέσεις υπέρ της Σρι Λάνκα, αλλά είπε ότι ο τύπος εργασίας που έκανε για άλλες χώρες και αξιωματούχους δεν απαιτούσε από αυτόν να δηλώσει επισήμως ότι είναι ξένος πράκτορας.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν σε πρόσφατες καταθέσεις ότι ο Ζουμπέρι, επίσης, άσκησε κρυφά πίεση στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο για λογαριασμό του Κατάρ κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ. Στα υπομνήματά τους, οι εισαγγελείς λένε ότι ο Ζουμπερί απέσπασε 9,8 εκατ. δολάρια από το Κατάρ, τα περισσότερα από τα οποία είναι αμοιβή για παράνομες προσπάθειες άσκησης πίεσης. Άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το λόμπι του Ζουμπερί για το Κατάρ βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, έρευνα που δεν είχε αποκαλυφθεί. Δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες, αλλά είπαν «η πολιτική των ΗΠΑ άλλαξε για να ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα του Κατάρ».

«Ο Ερντογάν είναι ήρωας»

Ο Ερντογάν είναι από τους πιο επιθετικούς ξένων ηγετών που προσπαθούν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, δαπανώντας μεγάλα ποσά για την πρόσληψη καλά συνδεδεμένων εταιρειών λόμπι. Άλλοι γνωστοί αξιωματούχοι, όπως ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλίν, έχουν επίσης προωθήσει τα συμφέροντα του Ερντογάν. Αλλά τα δικόγραφα και ηλεκτρονική αλληλογραφία δείχνουν ότι και ο Ζουμπερί ήταν αναμεμειγμένος.

Το 2015, περισσότερα από 30 μέλη της αμερικανικής Βουλής προώθησαν ψήφισμα που προτρέπει τον «σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς, έλαβε προσχέδιο του ψηφίσματος προτού κατατεθεί και ζήτησε από τον Ζουμπερί να τον βοηθήσει να το “σκοτώσει”, γράφοντας του σε ένα email ότι η ψήφιση του «θα ήταν εξαιρετικά αντιπαραγωγική» πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Ζουμπερί απάντησε λίγες ώρες αργότερα, λέγοντας ότι ο Ερντογάν ήταν ήρωας και θα χαιρόταν να βοηθήσει τον Κιλίτς να ασκήσει πιέσεις στα δύο πιο ισχυρά μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής: τον τότε Ρεπουμπλικανικό Πρόεδρο Εντ Ρόις και το ισχυρό μέλος της επιτροπής Δημοκρατικό Έλιοτ Ένγκελ. «Γιατί δεν έρχεστε στο Λος Άντζελες ως φιλοξενούμενος μου και μπορώ να σας ζητήσω να συναντήσετε και τους δύο ιδιωτικά σε δείπνο;» έγραψε ο Ζουμπερί, προσθέτοντας: «Επιτρέψτε μου να μάθω με ποιον άλλο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων χρειάζεστε βοήθεια; Ξέρω τους περισσότερους και από τα δύο κόμματα».

Ο Ζουμπερί “σκοτώνει” ψήφισμα

Ο Ζουμπερί ήταν τακτικός δωρητής και καλλιέργησε δεσμούς και με τα δύο προαναφερθέντα μέλη του Κογκρέσου. Ήταν ιδιαίτερα οικείος με τον Ένγκελ, ο οποίος είχε δώσει στον Ζουμπερί πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία που σκόπευε να υποβάλει και είχε μοιραστεί λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τη Ζουμπερί, δείχνουν τα email.

«Πρέπει να υποβάλω νομοσχέδιο για τη Συρία Πέμπτη ή Παρασκευή. Θα υποβάλουμε επίσης νομοσχέδιο για το Ιράν. Και πάλι, σας ευχαριστώ για τα πάντα. Είμαι χαρούμενος που συμφωνούμε τόσο πολύ», έγραψε ο Ένγκελ σε email του 2013 προς τον Ζουμπερί που συζητούσε μαζί του για χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ζουμπερί πίεσε ενεργά για να ακυρώσει το ψήφισμα που σχετιζόταν με την Τουρκία και κατάφερε να αλλάξει τη θέση ενός εκ των εισηγητών, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Το ψήφισμα τελικά δεν μπήκε ποτέ προς ψηφοφορία στην Επιτροπή.

O Ρόις, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί από το Κογκρέσο και ο Ένγκελ, ο οποίος έχασε την έδρα του στις τελευταίες εκλογές, είπαν  μέσω εκπροσώπων τους ότι οι προσπάθειες του Ζουμπερί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα, δεν είχε ποτέ επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις τους. «Είναι απαράδεκτο ο καθένας που έρχεται ενώπιον της Επιτροπής να αγνοεί τους νόμους που ασχολούνται με τις πιέσεις για ξένες κυβερνήσεις, αλλά τίποτα τότε δεν φαινόταν ασυνήθιστο για τα αιτήματα του κ. Ζουμπερί», δήλωσε εκπρόσωπος του Ένγκελ, προσθέτοντας: «Η συμμετοχή σε συσκέψεις δεν σημαίνει και άσκηση επιρροής».

Ο πρώην βουλευτής Άλαν Γκρέισον, κύριος εισηγητής του ψηφίσματος για την Τουρκία, είπε ότι δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε στα παρασκήνια για να “σκοτωθεί” το ψήφισμα. Εσωτερικό εναρκτήριο έγγραφο του Τραμπ, που αναφέρει το Associated Press, έδειξε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν προσκεκλημένος του Ζουμπερί σε εκδήλωση με υψηλούς προσκεκλημένους. Οι φωτογραφίες από τη σελίδα του στο Facebook, που τον δείχνουν να ποζάρει με τον Τσάβουσογλου και τον Κιλίτς σε επίσημη εκδήλωση, έχουν πλέον διαγραφεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι