Αγκινάρα σε λάδι με μάραθο και άνιθο – Ένας ξεχωριστός μεζές
24/05/2025
Ένα παραδοσιακό ορεκτικό, που φέρνει τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας στο τραπέζι, με την νοστιμότατη αγκινάρα να συνδυάζεται με τα αρώματα των μυρωδικών και τη νοστιμιά του ελαιολάδου.
Ο μεζές αγκινάρα σε λάδι με μάραθο και άνιθο είναι ιδανικός για ένα ποτήρι ούζου ή τσίπουρου.
Για ένα βάζο (περίπου 500 ml) θα χρειαστούμε
- Έξι αγκινάρες καθαρισμένες (όχι κονσέρβα)
- Δύο μικρά καρότα
- Ένα ματσάκι μάραθο
- Ένα μικρό ματσάκι φρέσκο άνιθο
- Ένα λεμόνι
- Δύο σκελίδες σκόρδο
- Ένα μικρό ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
- Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Ένα πρέζα μαύρο πιπέρι
- 300 ml, ελαιόλαδο
- Καπνιστή πάπρικα
Προετοιμασία για την αγκινάρα
Αν χρησιμοποιούμε φρέσκιες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε, αφαιρώντας τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και την τριχωτή καρδιά, κρατώντας μόνο τις τρυφερές καρδιές, και τις βάζουμε σε νερό με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε τα καρότα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και το σκόρδο. Βράζουμε τις αγκινάρες σε νερό με λίγο αλάτι για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, και τις στραγγίζουμε καλά.
Μαγείρεμα
Τοποθετούμε τις αγκινάρες και τα καρότα σε ένα αποστειρωμένο βάζο, στρώνοντας τα υλικά ομοιόμορφα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να καλυφθούν πλήρως, και κλείνουμε καλά το βάζο. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερεις ώρες πριν το σερβίρουμε, για να δέσουν οι γεύσεις.
Ιδανικά συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι ούζο ή τσίπουρο.
Εκτέλεση της Παρασκευής Κουνινιώτη, Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα