ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άλλο νηστεία άλλο υγιεινή διατροφή

Άλλο νηστεία άλλο υγιεινή διατροφή, Νικολέττα Γιαννοπούλου

Η περίοδος της νηστείας κατά τη Σαρακοστή δεν συνδέεται στη σύγχρονη εποχή με τη στέρηση στη διατροφή. Οι επιλογές που έχουμε, είναι πραγματικά πλούσιες και συχνά καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο όταν νηστεύουμε, παρά τον υπόλοιπο καιρό. Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε, τα οποία μπορεί να μας οδηγήσουν στην πρόσληψη περιττών θερμίδων ή ακόμη και στο αίσθημα της αδυναμίας;

Κατά τη νηστεία κάνουμε υπερβολές με τους υδατάνθρακες. Το ζήτημα όμως δεν είναι το πόσους υδατάνθρακες, π.χ. ζυμαρικά, ρύζι ή ψωμί, καταναλώνουμε αλλά το γεγονός ότι τελικά θα πεινάμε και σύντομα θα ξαναφάμε. Αυτό συμβαίνει καθώς οι υδατάνθρακες δεν προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, γιατί χωνεύονται γρήγορα. Οπότε ή περιορίζουμε τους υδατάνθρακες ή τους αντικαθιστούμε με ολικής άλεσης.

Αρκετές από τις νηστίσιμες επιλογές έχουν πολλή ζάχαρη. Για παράδειγμα, ο χαλβάς δεν είναι και τόσο “αθώος”, αφού περιλαμβάνει αρκετή ζάχαρη. Οπότε απολαμβάνουμε τον χαλβά ή κάποιο άλλο νηστίσιμο γλυκό (π.χ. σταφιδόψωμο), αλλά με μέτρο.

Έλλειψη πρωτεϊνών

Ένα συχνό λάθος σχετικά με το θέμα νηστεία και διατροφή αφορά στην έλλειψη πρωτεΐνης. Πρόκειται όμως για ένα λάθος που λύνεται εύκολα αν εντάξουμε στη διατροφή μας ταχίνι, σόγια, φυτικό γάλα και γενικά τροφές που έχουν πρωτεΐνη παρά την έλλειψη κρέατος, πουλερικών, τυριών κ.λπ.

Λάδι

Εκτός από τους πολύ αυστηρούς/ες που κάνουν νηστεία και από ελαιόλαδο – και λάδι γενικότερα – οι περισσότεροι/ες χρησιμοποιούν το λάδι κατά τη διάρκεια της νηστείας. Η κατάχρηση αυτού κατά το μαγείρεμα οσπρίων και λαδερών, καθώς και η προσθήκη του στις σαλάτες σε μεγάλη ποσότητα, αυξάνει κατά πολύ τις θερμίδες. Υπολογίστε ότι το κουταλάκι του γλυκού έχει 45 θερμίδες…

Πρόγραμμα στη διατροφή

Όταν φροντίζουμε τη διατροφή μας ή μπαίνουμε σ’ ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένο στόχο, έχουμε και συγκεκριμένο ωράριο που τρώμε το κάθε γεύμα. Αυτό γίνεται για να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας με τα απαραίτητα πέντε γεύματα, αλλά και για να προσλάβουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όταν λοιπόν νηστεύουμε, δεν τηρούμε τον κανόνα «μικρά και συχνά γεύματα» και τρώμε ακατάστατα.

Σε γενικές γραμμές δώστε προσοχή στα ακόλουθα:

  • Να μην καταναλώνετε πολλά τηγανητά.
  • Να βασίζεται πρωτίστως στα ωμά, βραστά και ψητά.
  • Να αποφεύγονται οι ούτως ή άλλως βλαβερές τροφές, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά.
  • Να μην βασίζεται στη υπερκατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, πατάτες, φρούτα) καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Να περιέχει έξυπνους συνδυασμούς τροφίμων, π.χ. οσπρίων με δημητριακά, προκειμένου να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx