Απλοί τρόποι για να απολαύσεις το φαγητό
07/03/2024Πότε ήταν η τελευταία φορά που απόλαυσες πραγματικά το φαγητό σου; Το mindful eating ή αλλιώς «ενσυνείδητη διατροφή», σε καλεί να βγάλεις πια, τα γεύματα από τον “αυτόματο πιλότο” και να τους δώσεις τη προσοχή σου! Ξεκίνα, δοκιμάζοντας τα tips σε αυτό το άρθρο!
Τι σημαίνει, όμως mindful; Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) έχει να κάνει με την συνειδητή επίγνωση της σωματικής αίσθησης, του μυαλού και της ψυχολογίας στην τρέχουσα χρονική στιγμή. Πρακτικά δηλαδή, είναι να συνειδητοποιείς στο παρόν και μόνο σε αυτό:
Τι αισθάνεται το σώμα σου; Τι σκέψεις κάνεις; Ποια συναισθήματα σε διακατέχουν; Αν αναρωτιέσαι «μα είναι δυνατόν να μην ξέρω τις σκέψεις μου αφού εγώ τις κάνω;» ή «Λες να μη ξέρω τι αισθάνεται το σώμα μου ή αν είμαι θυμωμένος;», θυμήσου όλες εκείνες τις φορές που δεν πείναγες καθόλου όλη μέρα στη δουλειά αλλά το βράδυ έπεσες με τα μούτρα στο φαγητό, ή όταν οι πόνοι στη μέση σου σε “θυμούνται” τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές σου… όταν δηλαδή ξεκουράζεσαι και τους δίνεις παραπάνω τη προσοχή σου!
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στους ρυθμούς της καθημερινότητας, λειτουργούμε συνήθως μηχανικά και η παραπάνω συνειδητοποίηση δεν αποτελεί σχεδόν ποτέ προτεραιότητα. Αντίθετα, θα λειτουργήσω ενσυνείδητα όταν κάνω μια παύση από όσα συμβαίνουν και με παρασέρνουν σε ένα συνεχές τρέξιμο.
Όπως καταλαβαίνεις η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε ή να δρούμε στην καθημερινότητά μας, μέρος των οποίων είναι και το πώς τρεφόμαστε. Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι μιλάμε για «ενσυνείδητη διατροφή» γιατί κυρίως μας θυμίζει να απολαμβάνουμε ουσιαστικά το φαγητό!Eίναι εξίσου σπουδαίο, ότι μας προπονεί να ακούμε το σώμα μας και ως εκ τούτου να αποφασίζουμε συνειδητά για τον τρόπο που θα το θρέφουμε.
Mindful την ώρα του γεύματος
Το να γίνεις πιο mindful την ώρα του γεύματος απαιτεί αρχικά να δώσεις χρόνο στη διαδικασία. Χρόνος που το μοναδικό “to do” σου θα είναι το να φας παρατηρώντας τη σωματική σου αίσθηση εντός -τι σκέφτομαι, ποια συναισθήματα έχω τώρα- και εκτός -τι πληροφορίες λαμβάνουν οι 5 μου αισθήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον-, για λίγα λεπτά σαν εξωτερικός παρατηρητής χωρίς να κρίνω όσα παρατηρώ.
- Άλλαξε περιβάλλον: Από αυτό που σε απασχολούσε πριν λίγο π.χ. κλείσε τον υπολογιστή αν είσαι στη γραφείο, φάε στη κουζίνα αν είσαι στο σπίτι.
- Παρατήρησε εσένα: Πόσο θα έλεγες ότι πεινάς από το 1 έως το 10 και από πού το κατάλαβες αυτό, πώς είναι η διάθεσή σου και τι συναισθήματα έχεις, το σώμα σου έχει ενέργεια/ είναι κουρασμένο/ πονάει κάπου/κρυώνει.
- Εσύ σε σχέση με το χώρο γύρω σου: Είναι σκοτεινά/φωτεινά, από που φτάνει το φως σε εσένα, νιώθεις ζεστό ή κρύο το χώρο, κάθεσαι αναπαυτικά ή στέκεσαι, τι μυρίζει ο χώρος, τα ρούχα σου πώς τα νιώθεις πάνω σου.
- Eσύ σε σχέση με το φαγητό σου: Παρατήρησε πώς προτιμάς να σερβίρεις σήμερα και πώς πέφτει στο πιάτο που διάλεξες, είναι το σκεύος ζεστό ή κρύο, τι μυρωδιές διακρίνεις, πόσες γεύσεις μπορείς να καταλάβεις όσο μασάς, αλλάζει κάτι στην υφή του γεύματός σου, πώς αλλάζει η πείνα σου. Στόχος είναι να επανασυνδεθώ με το σώμα μου, να απολαύσω το φαγητό μου και να λάβω μετά συνειδητές αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσω να με φροντίζω με το γεύμα μου και όχι μόνο!
5+1 λόγοι να απολαύσεις το φαγητό σου
Ανεξάρτητα αν είναι υγιεινό, πολυδιαφημισμένο, ακριβό ή φτηνό… η νούμερο 1 αιτία που διαλέγουμε το φαγητό που θα καταναλώσουμε ήταν και παραμένει η απόλαυση, η νοστιμιά. Διαχείριση συναισθηματικού φαγητού: Σκέψου ότι αν είσαι σε θέση να κατανοείς πότε ένα γεύμα/λιχουδιά σε ικανοποιεί, πιθανόν να το ολοκληρώσεις και νωρίτερα γλιτώνοντας την υπερκατανάλωση.
Κατανάλωση φαγητού χωρίς τύψεις και ενοχές
Αρνητικά συναισθήματα, τα οποία κατά τα άλλα δεν γεννιούνται από την απόλαυση αυτή κάθε αυτή, αλλά από παγιωμένες λανθασμένες νοοτροπίες σε σχέση με το φαγητό που είναι η ώρα να μπουν στη θέση τους! Ανοιχτόμυαλοι σε νέες γευστικές δοκιμές, προμήθεια και ιδία ενασχόληση με τις πρώτες ύλες και πειραματισμούς στη κουζίνα που ανοίγουν το δρόμο να φέρεις στα δικά σου μέτρα μια υγιεινή διατροφή.
Κοινωνικοποίηση
Το φαγητό συνόδευε ανέκαθεν τις κοινωνικές περιστάσεις μας. Ένα φαγητό που απολαμβάνω, αυξάνει τη διάθεση ή και την ευκαιρία να το προσφέρω περισσότερες φορές και να ωφεληθώ από τα θετικά της συνεστίασης. Έχοντας φροντίσει τη σχέση με τη διατροφή σου μέσω της απόλαυσης, θρέφεις τελικά και μια υγιή σχέση με το σώμα σου μακριά από την νοοτροπία της δίαιτας και πιο κοντά στην πραγματική ευζωία!
- Πρόσθεσε κι’ άλλη απόλαυση στο υγιεινό φαγητό σου: Μέσα από τη διαδικασία της ενσυνείδητης διατροφής, θα ανακαλύψεις πώς ακριβώς σε ικανοποιεί το φαγητό. Έτσι, μπορείς να πάρεις σαν βάση μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή και να προσθέσεις τις πινελιές που εσύ προσωπικά χρειάζεσαι και να απογειώσεις την απόλαυση!
- Σέρβιρε στα σερβίτσια που σε εκφράζουν. Μπορείς να κάνεις ακόμα και έντεχνα σερβιρίσματα και να προσθέσεις υλικά και χρώματα που θα ικανοποιήσουν το μάτι. Παίξε με τα αρωματικά, βότανα, μπαχαρικά και μυρωδικά που αγαπάς και κάνεις κέφι εκείνη τη στιγμή…
- Άσε κάτω το πιρούνι ανάμεσα από τις μπουκιές για να δώσεις χρόνο στα μασήματα, άλλωστε οι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται σε όλη τη γλώσσα και ακόμη ανιχνεύουν γεύσεις.
- Πρόσθεσε εκείνο το κρατσανιστό ή υγρό στοιχείο που θα σπάσει τη μονοτονία ανάμεσα από τις μπουκιές σου, είτε γιατί ακούγεται αλλιώς είτε γιατί αλλάζει η υφή του.
- Μη βαριέσαι να σηκωθείς και να ξαναζεστάνεις κάτι, αρκεί να το φέρεις εκεί ακριβώς όπου το θες – είναι η δική σου ιεροτελεστία.
- Άκου το στομάχι σου… χόρτασε, χωράει λίγο ακόμα, είναι καλά εκεί; Διάλεξε να μείνεις με μια ευχάριστη αίσθηση σαν απάντηση ακόμη και σε σκέψεις τύπου «μα, η τελευταία σου μπουκιά είναι η δύναμή σου» ή «μα ήταν τόσο νόστιμο».
Δε θα μπορούσα με άλλο τρόπο να εκφράσω τόσο συμπυκνωμένα όσο σε αυτό το άρθρο όλα εκείνα που πιστεύω για την ουσιαστική απόλαυση του φαγητού και τη σημασία του στο να έχουμε όλοι μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα μας. Δεν είναι τυχαίο που πλέον, αυτά τα “πιστεύω” τα δουλεύω έμπρακτα με βιωματικές ασκήσεις, σε τρία workshops που κάνω: για το συναισθηματικό φαγητό, το ιδανικό βάρος και το θρεπτικό μαγείρεμα.
Η Ειρήνη Κύρα είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
Σε συνεργασία με το medNutrition