ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αξίζει να κρατάτε επαφή με τη μεξικανική κουζίνα…

Αξίζει να κρατάτε επαφή με τη μεξικανική κουζίνα... Ειρήνη Καντερέ

Τα αυθεντικά μεξικάνικα τρόφιμα πάνε πίσω στους κυνηγούς, τροφοσυλλέκτες, Μάγιας. Οι τορτίγιες -οι λεπτές πιτούλες- από καλαμπόκι με χυλό από φασόλια ήταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια ένα κοινό φαγητό, που σήμερα έχει εμπλουτισθεί με σάλτσες και κρεατικά.

Οι Μάγια καλλιεργούσαν κακαόδεντρα και χρησιμοποιούσαν τους καρπούς τους για να φτιάξουν ένα αφρώδες και πικρό ρόφημα. Το ρόφημα, λεγόταν σοκολάτα, και συχνά αρωματιζόταν με γεύση βανίλιας, τσίλι και ατσιότε. Οι Αζτέκοι ακόμη και στην περίοδο της ακμής τους εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν βασικά συστατικά από την κουζίνα των Μάγιας. Πολλών ειδών πιπεριές -από εκεί ήρθαν και στον υπόλοιπο κόσμο μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Ισπανούς.

Ντόπια υλικά

  • Καλαμπόκι
  • Φασόλια
  • Γλυκοκολοκύθα
  • Αμάρανθος
  • Σπόροι τσία
  • Αβοκάντο
  • Ντομάτες
  • Κακάο
  • Βανίλια
  • Αγαύη
  • Γαλοπούλα
  • Σπιρουλίνα
  • Γλυκοπατάτες
  • Κάκτος
  • Πιπεριές τσίλι

Τροπικά Φρούτα

Τροπικά φρούτα κάποια εκ των οποίων είναι εγχώρια στο Μεξικό και στην Αμερική, όπως:

  • Γκουάβα
  • Αχλάδια
  • Σαπότε
  • Μάνγκο
  • Μπανάνες
  • Ανανάς
  • Μήλο (custard apple)

Τι έφεραν μαζί τους οι Ισπανοί;

Η μεγάλη «επανάσταση» στην κουζίνα του Μεξικού έγινε στις αρχές του 16ου αιώνα με την εισβολή των Ισπανών.

Μαζί τους έφεραν:

  • Πρόβατα
  • Χοιρινό
  • Κοτόπουλο
  • Μοσχάρι
  • Βότανα
  • Μπαχαρικά
  • Κάποια φρούτα
  • Μυρωδικά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Σιτάρι
  • Σκόρδα

Αγροτικά Προϊόντα

Οι Μεξικάνοι ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, μοναδικές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως οι μύρπες (περιστρεφόμενα πεδία με καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες) και τα κινάμπα (νησίδες καλλιέργειας στις λίμνες), αλλά και διαδικασίες μαγειρέματος, όπως η ντιξαμαλοποίηση (αραβόσιτος με ασβέστη, που αυξάνει τη θρεπτική του αξία). Παράλληλα, επισημαίνεται η χρήση ανά τους αιώνες των βασικών αγροτικών προϊόντων:

  • Ποικιλίες ντομάτας
  • Διάφορες κολοκύθες
  • Αβοκάντο
  • Βανίλια

Πιπεριά Τσίλι

Το Μεξικανικό φαγητό έχει τη φήμη ότι είναι πολύ καυτερό, αλλά από τη μεγάλη ποικιλία των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται, δεν είναι όλα πικάντικα. Οι πιπεριές τσίλι είναι εγχώριες στο Μεξικό και χρονολογούνται πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Επιλέγονται για τη γεύση τους και τη κάψα τους. Αν ένα αλμυρό πιάτο δεν έχει τσίλι, τότε προστίθεται καυτερή σάλτσα. Το τσίλι προστίθενται ακόμα και σε φρέσκα φρούτα και γλυκά.

Διάσημα Πιάτα

Tacos

Ανάλογα με τη γέμιση, μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες (κρέας, φασόλια), φυτικές ίνες (λαχανικά) και υγιεινά λίπη (αβοκάντο).

Enchiladas

Προσφέρουν ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών, ανάλογα με τα συστατικά.

Mole

Αν και είναι πιο πλούσιο σε θερμίδες, παρέχει ένα πλήθος αντιοξειδωτικών και βιταμινών από τα διάφορα μπαχαρικά και το κακάο.

Pozole

Σούπα πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας) και φυτικές ίνες (καλαμπόκι)

Διατροφικά Οφέλη της Μεξικανικής Κουζίνας

Ισορροπία Μακροθρεπτικών Συστατικών:

Η μεξικανική κουζίνα συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη, προσφέροντας ισορροπημένα γεύματα.

Πλούσια σε Φυτικές Ίνες

Τα φασόλια, τα λαχανικά και οι τορτίγιες ολικής άλεσης συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Υψηλή Περιεκτικότητα σε Βιταμίνες και Μέταλλα

Τα φρέσκα υλικά όπως οι ντομάτες, τα αβοκάντο και το τσίλι προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων.

Αντιοξειδωτικά

Το τσίλι, οι ντομάτες και το κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη φθορά των κυττάρων και προάγουν την υγεία.

Υγιεινά Λίπη

Το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί παρέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ενώ συνήθως πιστεύουμε ότι το μεξικάνικο πρέπει να προορίζεται για ειδικές περιστάσεις, μιας και δεν είναι τόσο συμβατό, στην πραγματικότητα η μεξικάνικη κουζίνα προσφέρει μια ποικιλία τροφών, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία.

Λαχταριστές Μεξικάνικες Τροφές

Μερικές από τις πιο λαχταριστές μεξικάνικες τροφές, περιλαμβάνουν:

Τσίλι 

Μπορεί να μην σκέφτεστε το τσίλι ως λαχανικό, αλλά είτε σας αρέσουν τα jalapeños είτε τα πιο ήπια poblanos, όλα τα τσίλι μπορούν να συμβάλλουν στην ημερήσια πρόσληψη λαχανικών. Όπως και άλλα λαχανικά, το τσίλι παρέχει μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Επιπλέον, η ένωση που κάνει τα τσίλι πικάντικα, γνωστή και ως καψαϊκίνη, έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χοληστερίνης.

Jicama

Το Jicama αποτελεί στρογγυλή ρίζα, επίσης γνωστή και ως yam bean. Είναι λαχανικό που συνήθως σερβίρεται φρέσκο με λάιμ και τσίλι ως δροσιστικό σνακ. Ερευνητές μελετούν το jicama για την πιθανή του ιδιότητα να υποστηρίζει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς πρόκειται για λαχανικό ρίζας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Φασόλια

Τα φασόλια και άλλα όσπρια έχουν συσχετιστεί με μειωμένη χοληστερόλη (LDL) και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα φασόλια μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2, καθώς σχετίζονται με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επιπλέον όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με τροφές όπως το ρύζι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απόκρισης του σακχάρου στο αίμα.

Pepitas

Στο μεξικάνικο φαγητό, οι σπόροι κολοκύθας (pepitas) είναι κάτι παραπάνω από μια φθινοπωρινή απόλαυση. Τρώγονται όλο το χρόνο, με ή χωρίς το κέλυφος. Εκτός από το ότι τρώγονται ως σνακ, χρησιμοποιούνται συχνά σε σάλτσες (π.χ. pipian και mole) ή καρυκεύματα.

Πρόκειται για φυσική «πηγή» πρωτεΐνης, σιδήρου και ψευδαργύρου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνδέονται συνήθως με ζωικά προϊόντα, έτσι οι σπόροι είναι μια εξαιρετική επιλογή για vegans και χορτοφάγους που μπορεί να θέλουν να καλύψουν τυχόν διατροφικά «κενά».

Πιθανοί Κίνδυνοι

Ενώ η μεξικανική κουζίνα προσφέρει πολλά διατροφικά οφέλη, υπάρχουν και κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όταν τα πιάτα δεν παρασκευάζονται ή καταναλώνονται σωστά. Ακολουθεί μια ανάλυση των πιθανών κινδύνων:

Υψηλή Περιεκτικότητα σε Λίπη και Θερμίδες

Πολλά παραδοσιακά μεξικανικά πιάτα, όπως τα nachos, τα burritos με τυρί και το τηγανητό φαγητό (π.χ., chimichangas), μπορούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και θερμίδες.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, υψηλή χοληστερόλη και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Υψηλή Περιεκτικότητα σε Νάτριο

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι έτοιμες σάλτσες και τα καρυκεύματα μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Χρήση Επεξεργασμένων Τροφίμων

Χρησιμοποιούνται επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες και έτοιμες σάλτσες. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν πρόσθετα, συντηρητικά και τρανς λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία.

Πικάντικα Φαγητά

Η κατανάλωση πολύ πικάντικων φαγητών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα. Μπορεί να προκαλέσει επίσης καούρα, γαστρίτιδα ή ακόμα και έλκη.

Αλκοόλ

Η μεξικανική κουζίνα συνοδεύεται συχνά από αλκοολούχα ποτά όπως τεκίλα και μαργαρίτες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικές παθήσεις, εθισμό και άλλα προβλήματα υγείας.

Colorful vintage stickers set of tequila bottle, margarita glass with salt on rim, shot with lime slice, sun and taco, vector illustration

Πώς να μειώσετε τους Κινδύνους;

  • Επιλέξτε Φρέσκα και Ολόκληρα Τρόφιμα
  • Μαγειρέψτε στο Σπίτι: Μειώνοντας τα πρόσθετα, τα λιπαρά και το αλάτι.
  • Χρησιμοποιήστε Υγιεινά Λίπη: Προτιμήστε ελαιόλαδο ή αβοκάντο.
  • Περιορίστε τα Πικάντικα και τα Αλμυρά
  • Περιορίστε την Κατανάλωση Αλκοόλ

Κλείνοντας

Η μεξικανική κουζίνα, με τη σωστή προσέγγιση και επιλογή συστατικών, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Είναι σημαντικό να καταναλώνεται με ισορροπία και προσοχή στις μεθόδους παρασκευής και τα συστατικά. Με τις κατάλληλες προσαρμογές, μπορείτε να απολαύσετε τα νόστιμα πιάτα της μεξικανικής κουζίνας χωρίς να διακινδυνεύετε την υγεία σας.


 

Η Ειρήνη Καντερέ είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι