Δέκα αδιανόητες τροφές (video)…
20/07/2025
Η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κουλτούρας, αντικατοπτρίζοντας την ιστορία, το περιβάλλον και τις κοινωνικές δομές κάθε λαού. Πέρα από τις γνωστές και οικείες διατροφικές πρακτικές, υπάρχουν διατροφικά έθιμα που αν και είναι συνηθισμένα σε ορισμένους πολιτισμούς, θεωρούνται εξαιρετικά ασυνήθιστα ή ακόμη και αποκρουστικά για άλλους.
Οι πρακτικές αυτές συχνά εξυπηρετούν θρεπτικές, πολιτισμικές ή τελετουργικές ανάγκες και περιλαμβάνουν κατανάλωση ζωικών προϊόντων ή παρασκευών που αποκλίνουν από τα δυτικά πρότυπα διατροφής. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζονται δέκα παραδείγματα τέτοιων διατροφικών συνηθειών, συνοδευόμενα από τους ιστορικούς, πολιτισμικούς και διατροφικούς λόγους που τα υποστηρίζουν, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που ενδέχεται να ενέχουν.
Balut – Φιλιππίνες
Το balut είναι γονιμοποιημένο αυγό πάπιας με εν μέρει ανεπτυγμένο έμβρυο, το οποίο βράζεται και καταναλώνεται απευθείας από το κέλυφος. Αποτελεί δημοφιλές παραδοσιακό έδεσμα στις Φιλιππίνες και άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, με έντονη πολιτισμική σημασία και σύνδεση με κοινωνικές συνήθειες.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες (A, D, C, B12, ριβοφλαβίνη, νιασίνη) και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη και λίπος, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με φειδώ από άτομα με καρδιομεταβολικούς κινδύνους. Τρώγεται με αλάτι, ξύδι ή και σάλτσα τσίλι, και θεωρείται αφροδισιακό.
Δεν συνιστάται σε άτομα με αλλεργία στα αυγά, ενώ προτείνεται προσοχή σε παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους. Παρά τις ηθικές αντιρρήσεις, δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη αισθητικής αντίληψης πόνου κατά τη θερμική επεξεργασία, καθώς το νευρικό σύστημα του εμβρύου δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί.
Hákarl – Ισλανδία
Το hákarl είναι αποξηραμένο και ζυμωμένο κρέας γροιλανδικού καρχαρία (Somniosus microcephalus), το οποίο καταναλώνεται ως παραδοσιακό έδεσμα στην Ισλανδία. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του νωπού κρέατος σε τοξικές ενώσεις όπως η τριμεθυλαμίνη, απαιτείται πολυήμερη επεξεργασία για να γίνει ασφαλές προς κατανάλωση. Ενδέχεται να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ουρικών ενώσεων αν η διαδικασία ζύμωσης δεν ολοκληρωθεί σωστά. Η οσμή αμμωνίας είναι ενδεικτική της χημικής του σύστασης.
Casu Marzu – Ιταλία
Το Casu Marzu είναι ένα τυρί Pecorino που έχει υποστεί ζύμωση με τη βοήθεια προνυμφών του εντόμου Piophila casei. Οι ζωντανές προνύμφες καταναλώνονται μαζί με το τυρί, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για τη δημόσια υγεία, οδηγώντας σε απαγόρευσή του σε πολλές χώρες. Αν και είναι πλούσιο σε λιπίδια και πρωτεΐνες, ο κίνδυνος εντερικών λοιμώξεων ή βακτηριακής μόλυνσης είναι υπαρκτός.
Escamoles – Μεξικό
Οι escamoles είναι προνύμφες μυρμηγκιών (Liometopum spp.), που συλλέγονται κυρίως από τις ρίζες φυτών αγαύης. Καταναλώνονται τηγανητές ή σερβίρονται με αυγά, tortillas και βότανα, αποτελώντας μέρος της παραδοσιακής κουζίνας των Αζτέκων. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών οξέων. Οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι, αρκεί να διασφαλίζεται υγιεινή συλλογή και αποθήκευση.
Sannakji – Νότια Κορέα
Το sannakji είναι παραδοσιακό κορεατικό πιάτο που περιλαμβάνει ζωντανό νεαρό χταπόδι (Octopus vulgaris), το οποίο τεμαχίζεται και σερβίρεται άμεσα, συνήθως με σησαμέλαιο και σουσάμι. Τα κομμάτια συνεχίζουν να κινούνται λόγω υπολειμματικής νευρικής δραστηριότητας, ενώ οι βεντούζες παραμένουν λειτουργικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο πνιγμού εάν δεν μασηθούν επαρκώς. Το πιάτο συνοδεύεται συχνά από σάλτσες όπως gochujang ή σόγια, καθώς και παραδοσιακά συνοδευτικά, όπως kimchi. Διατροφικά είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ταυρίνη και ασβέστιο, ωστόσο απαιτείται προσοχή κατά την κατανάλωση λόγω του αυξημένου κινδύνου ασφυξίας.
Fugu – Ιαπωνία
Το fugu είναι ψάρι τύπου blowfish που περιέχει τετροδοτοξίνη, μία εξαιρετικά ισχυρή νευροτοξίνη. Για την ασφαλή του κατανάλωση, απαιτείται ειδική άδεια από πιστοποιημένους σεφ. Αν και είναι διατροφικά πλούσιο, η κατανάλωσή του ενέχει τον κίνδυνο δηλητηρίασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια ή θάνατο. Θεωρείται τροφή “υψηλού ρίσκου” με συμβολικό χαρακτήρα στην Ιαπωνία.
Haggis – Σκωτία
Το haggis είναι παραδοσιακό σκωτσέζικο πιάτο που παρασκευάζεται από εντόσθια προβάτου (καρδιά, συκώτι, πνεύμονες), αναμειγμένα με βρώμη, κρεμμύδι, λίπος και καρυκεύματα, τα οποία βράζονται μέσα σε φυσικό ή συνθετικό περίβλημα. Θεωρείται θρεπτικό, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνες Β12 και Α, καθώς και φυτικές ίνες από τη βρώμη.
Ωστόσο, περιέχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, νατρίου και χοληστερόλης, γεγονός που καθιστά αναγκαία την κατανάλωσή του με μέτρο, ιδιαίτερα από άτομα με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης A από το ήπαρ μπορεί να είναι προβληματική, κυρίως για εγκύους. Παρά τις αντιρρήσεις που προκαλεί η χρήση εντοσθίων, το haggis είναι ασφαλές όταν παρασκευάζεται σωστά και προωθεί τη βιώσιμη αξιοποίηση ζωικών προϊόντων. Χορτοφαγικές εκδοχές προσφέρουν εναλλακτική με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή θρεπτική αξία.
Witchetty Grubs – Αυστραλία
Οι witchetty grubs είναι προνύμφες εντόμων που καταναλώνονται από τους Αβορίγινες ως πηγή διατροφής στην αυστραλιανή έρημο. Τρώγονται ωμές ή ελαφρώς ψημένες και είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και σε βιταμίνη Β1. Ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι χαμηλός όταν συλλέγονται φρέσκες από ελεγχόμενο περιβάλλον.
Παραδοσιακές παρασκευές με βάση το αίμα – Φινλανδία
Στη φινλανδική γαστρονομία, ορισμένες παραδοσιακές συνταγές περιλαμβάνουν ως βασικό συστατικό το ζωικό αίμα, αξιοποιώντας το στο πλαίσιο μιας ολιστικής διαχείρισης των διαθέσιμων τροφών. Παρασκευές όπως το mustamakkara (λουκάνικο), οι veriohukainen (τηγανίτες) και το verileipä (ψωμί) αποτελούν ιστορικά τεκμήρια της αγροτικής αυτάρκειας, ιδιαίτερα σε περιόδους επισιτιστικής δυσχέρειας, όταν η αποδοτική χρήση όλων των μερών του ζώου ήταν αναγκαία.
Το συγκεκριμένο συστατικό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο και φώσφορος, προσδίδοντας σημαντική θρεπτική αξία σε διατροφές με περιορισμένη πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα. Ωστόσο, όπως και σε άλλα επεξεργασμένα κρέατα, τα εν λόγω προϊόντα μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και νατρίου.
Οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις ενθαρρύνουν τη μέτρια κατανάλωσή τους, ιδίως στο πλαίσιο πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων και προώθησης βιώσιμης διατροφής. Καθώς τα πιάτα αυτά καταναλώνονται κυρίως σε ειδικές περιστάσεις ή τοπικές γιορτές, η συχνότητα κατανάλωσης παραμένει περιορισμένη, γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό των σχετικών διατροφικών κινδύνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτισμική τους αξία.
Kopi Luwak – Ινδονησία: καφές από περιττώματα
Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο παρασκευάζεται από κόκκους που έχουν χωνευτεί από τον μοσχογαλόπα (civet cat) και συλλέγονται από τα περιττώματά του. Η διαδικασία προσδίδει μοναδική γεύση, αν και προκαλεί ενδοιασμούς. Η πέψη ενισχύει το άρωμα και μειώνει την οξύτητα του καφέ. Αν και θεωρείται γκουρμέ προϊόν, η μαζική παραγωγή έχει προκαλέσει ανησυχίες για κακομεταχείριση των ζώων και υγειονομικές συνθήκες επεξεργασίας.
Οι ασυνήθιστες διατροφικές πρακτικές ανά τον κόσμο αντικατοπτρίζουν τη δημιουργικότητα, την ανάγκη επιβίωσης και τις πολιτισμικές αντιλήψεις κάθε κοινωνίας. Παρότι ορισμένες από αυτές μπορεί να θεωρούνται αποκλίνουσες ή ακραίες, φέρουν διατροφική αξία και βαθιά πολιτισμική σημασία. Ωστόσο, η ενδεχόμενη κατανάλωσή τους από μη εξοικειωμένους πληθυσμούς απαιτεί προσοχή λόγω κινδύνων για τη δημόσια υγεία, είτε από τοξίνες, είτε από παθογόνα μικρόβια.
Ο κόσμος της διατροφής είναι τόσο πολυδιάστατος όσο και οι πολιτισμοί που τον διαμορφώνουν. Αυτό που για κάποιους αποτελεί καθημερινότητα, για άλλους μοιάζει εξωπραγματικό. Όμως, μέσα από αυτές τις ασυνήθιστες γαστρονομικές παραδόσεις, μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να ανακαλύπτουμε νέες όψεις της ανθρώπινης δημιουργικότητας — ακόμη και στο πιάτο μας.
Η Μαρία Παρίση είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Σε συνεργασία με το mednutrition