Διεθνής επιβράβευση για την κορινθιακή γαστρονομία
02/06/2025
Διεθνής επιβράβευση της Κορινθιακής γαστρονομίας, με το Λουτράκι να πρωταγωνιστεί! Σε culinary capital (γαστρονομική πρωτεύουσα) της Ελλάδας εξελίσσεται πλέον το τουριστικό Λουτράκι της Κορίνθου.
Το Λουτράκι κατάφερε να αποκτήσει αυτόν τον διεθνή τίτλο υποβάλλοντας ένα τεκμηριωμένο φάκελο με τα δυνατά του ατού σε τοπικά προϊόντα, σε γεύσεις, παραδοσιακά πιάτα που ξαναγεννήθηκαν από το χθες, με την φημισμένη κορινθιακή σταφίδα, το ντόπιο ελαιόλαδο, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τις ελιές και τα εσπεριδοειδή, τις μεσογειακές εμπνεύσεις φαγητών, τοπικών γλυκών που υπέβαλε στην εταιρία World Food Travel Association.
Η αναγνώριση αυτή ενισχύει τη θέση της πόλης στον πανελλαδικό αλλά και τον διεθνή γαστρονομικό χάρτη, αναδεικνύοντας τη μακρά τοπική παράδοση στη μεσογειακή κουζίνα κι όχι μόνο. Το βραβείο ήρθε από τις ΗΠΑ από μια εταιρία με 22 χρόνια παρουσίας στον τομέα αυτό από το μακρινό Πόρτλαντ του Όρεγκον, χάρις στον εμπεριστατωμένο φάκελο υποψηφιότητας πολλών σημείων που υποβλήθηκε από την ελληνική εταιρία Respond on Demand της Μαρίας Αθανασοπούλου και της Χρύσας Κρασσά, που με την πολυετή εμπειρία τους ήταν ο καταλύτης σε αυτή την μεγάλη διάκριση.
Δικαιολογημένα ήταν περήφανες όπως και η ευρύτερη εκπροσώπηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων, τον πρόεδρο των επισιτιστικών επιχειρήσεων Ιωάννη Κόντη, τους συλλόγους με τους οποίους συνεργάστηκαν για να μαγειρευτούν τα πιάτα, να φωτογραφηθούν, μια απαιτητική συλλογική δουλειά που στέφθηκε με επιτυχία.
O δραστήριος πρόεδρος του επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης που μετέχει και στο Δ.Σ. της ΚΕΕΕ, κι εν δυνάμει οικοδεσπότης έδωσε το στίγμα του στην λειτουργία του επιμελητηρίου που συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά του 4ου Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival που ολοκληρώθηκε στις 1 Ιουνίου με την στήριξη πολλών φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Η βράβευση της πόλης του Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2025, στον προαύλιο χώρο της ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου) με ομιλίες που εξήραν την προσπάθεια, των επισιτιστικών επιχειρήσεων, που ξαναέβαλαν ψηλά τον πήχη για τα επόμενα βήματα τουριστικής προβολής με το νέο ατού του τόπου, την γαστρονομία και μια σειρά νέων δράσεων που απαιτούνται ώστε η διάκριση όχι μόνο να γνωστοποιηθεί αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω προβολή της περιοχής.
Η εκκίνηση των εκδηλώσεων με την παραλαβή του βραβείου συνδυάστηκε με τον μοναδικό διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου και τις εν πλω γαστρονομικές προτάσεις δύο σεφ, που αυτοσχεδίαζαν με αστακούς του Κορινθιακού κόλπου, ντόπιο αγριογούρουνο, με εκλεκτό ψαρονέφρι, με τοπικά κρασιά και τσιπούρα που προσφέρθηκαν στους καλεσμένους βιώνοντας ένα μίνι ταξίδι στον κόσμο των απολαύσεων και της διασκέδασης όπως με πρωτοτυπία και αυθορμητισμό είχε στηθεί στα δύο επίπεδα του καραβιού.
Το γαστρονομικό τριήμερο στο Λουτράκι
Η δεύτερη μέρα του γαστρονομικού τριημέρου περιλάμβανε επίσκεψη στο ιστορικό ελαιοτριβείο Μάρκελλος στο Γαλατάκι που λειτουργεί από το 1939, με την 4η γενιά στο τιμόνι και το βραβευμένο extra virgin olive σε υπέροχη συσκευασία, με ενδελεχή ενημέρωση και ξενάγηση των δημοσιογράφων της αποστολής.
Ακολούθησε επίσκεψη στη Μονή Τιμίου Σταυρού στο Μάψο Κορινθίας όπου οι 40 μοναχές που διαβιούν εκεί με την καθοδήγηση της γερόντισσας ηγουμένης Ιλαρίας παράλληλα με το απαιτητικό πνευματικό έργο που επιτελούν διατηρούν μια φάρμα 100 αγελάδων και παράγουν μοναδικά προϊόντα τυροκομικών, αλλά και μετσοβόνε, ταλαγάνι, φέτα, γιαούρτι, κεφίρ, παστεριωμένο γάλα, προϊόντα που ταξιδεύουν σε αλυσίδες μάρκετ αλλά και σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στην Κύπρο, τις Κάννες, το Ντουμπάι κ.α.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν παράλληλα με νοστιμότατες χορτόπιτες αλλά και ολόφρεσκο γαλακτομπούρεκο σε μπουφέ που είχε στηθεί στο αρχονταρίκι της Μονής, να ξεναγηθούν στην υπερσύγχρονη εγκατάσταση της αγελαδοτροφίας δίπλα στη Μονή, παράλληλα με την ανάπτυξη πλήρους λαχανόκηπου, την φάρμα με κότες πάπιες, χήνες, ορτύκια κ.α.
Η φιλοξενία συνδυάστηκε και με ενημέρωση για την φιλοξενία 1000 παιδιών περίπου κατά έτος, ηλικιών από 5-20 ετών που έρχονται οικοιοθελώς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ζήσουν ένα διαφορετικό 7ημερο πρόγραμμα μακριά από κινητά, λάπτοπ, με ομαδικό παιγνίδι, εκδρομές, διαμονή σε ενιαίο κοιτώνα, με πνευματικές συζητήσεις, διακριτικό εκκλησιασμό και φιλοξενία που τους μένει για πάντα.
Με χαρακτηριστική ευελιξία λόγου ο δημοσιογράφος Θάνος Βάιος για 4η χρόνια ήταν ο παρουσιαστής καταλύτης του φεστιβάλ. «Δεν έχω ιδιαίτερους δεσμούς με την περιοχή, αλλά από την πρώτη στιγμή που τους γνώρισα, δέσαμε κι έτσι συνεχίζουμε αρμονικά» είπε με απλότητα.
Επιτυχές το φετινό φεστιβάλ γευσιγνωσίας
Στο τριήμερο του γαστρονομικού φεστιβάλ, πολλά καταστήματα του Λουτρακίου συνεισέφεραν με μοναδικά πιάτα μετέχοντας με τον τρόπο τους στην έμπρακτη διάκριση του ονειρεμένου και ψαγμένου διατροφικά φαγητού, με τοπικές πρώτες ύλες, των χαρακτηριστικών γλυκισμάτων, καρυδόπιτας, γλυκών του κουταλιού, βάφλες, λεμονόπιτα, μαρμελάδες, τηγανόψωμα σε διαφορετικές εκδοχές, επιβεβαιώνοντας αυτό που τονίστηκε ότι “όταν ενώνονται οι άνθρωποι επιτυγχάνουν μικρά θαύματα”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάσθηκαν πάνω από 180 μενού, με την επιμέλεια του συλλόγου επισιτιστών “Ο Ξένιος Ζευς”, την επιμέλεια του Επιμελητηρίου ώστε οι προσκεκλημένοι του τουριστικού ρεπορτάζ και μάρκετιγκ να γνωρίσουν παράλληλα γεύσεις, αρώματα από ποικιλίες κρασιών νέων αλλά και παλαιότερων εσοδειών. Στόχος η γευστική απόλαυση όσων βρίσκονται στο Λουτράκι παράλληλα με την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, μοναστήρια, στο καζίνο, στον Ισθμό κι όπου άλλου, αναπόσπαστο κομμάτι τής ταξιδιωτικής τους εμπειρίας να είναι η επιβεβαίωση της διάκρισης του τόπου με την νέα σφραγίδα του.
Καλή δυναμική αρχή και στην γαστρονομική υπεροχή του!