Είναι δυνατή η ψύξη του αβοκάντο;
23/06/2025
Το αβοκάντο είναι ένας καρπός ο οποίος προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και των πολλαπλών οφελών που προσφέρει στην υγεία μας.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Ένα μέσο αβοκάντο (περίπου 150 γραμμάρια) περιέχει:
- Θερμίδες: 240 θερμίδες
- Υδατάνθρακές: 12γρ
- Λιπαρά: 22γρ (κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά)
- Πρωτεΐνες: 3γρ
- Βιταμίνες: Βιταμίνη Κ, C, E, B6, φυλλικό οξύ
- Φυτικές ίνες:10γρ
- Μέταλλα: Κάλιο και μαγνήσιο
Τα Οφέλη του στην Υγεία
Καρδιαγγειακή Υγεία: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του σε κάλιο συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Υγεία του Δέρματος: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C προάγουν την υγεία του δέρματος και μειώνουν τις φλεγμονές.
Ρύθμιση του Βάρους: Παρόλο που είναι πλούσιο σε θερμίδες το αβοκάντο συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.
Υγεία του Εγκεφάλου: Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχει ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Τρόποι Κατανάλωσης του Αβοκάντο
- Ωμό σε σαλάτα
- Σε μορφή γουακαμόλε
- Ως συστατικό σε smoothies
- Αντικατάσταση βουτύρου σε συνταγές
Μπορεί να καταψυχθεί το Αβοκάντο και ποια είναι η Διαδιακασία;
Ναι, το αβοκάντο μπορεί να καταψυχθεί, αλλά χρειάζεται σωστή προετοιμασία, γιατί η υφή του αλλάζει σημαντικά μετά την απόψυξη.
Διαδικασία Κατάψυξης
Ολόκληρο αβοκάντο: Πλύνετε καλά το αβοκάντο και τυλίξτε το σε μεμβράνη ή βάλτε το σε αεροστεγή σακούλα. Διατηρείται για περίπου 4-6 μήνες
Καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες: Ξεφλουδίστε και αφαιρέστε το κουκούτσι. Ραντίστε με χυμό λεμονιού για να αποφύγετε το μαύρισμα. Τοποθετείστε τις φέτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρετε τις παγωμένες φέτες σε σακούλα κατάψυξης.
Λιωμένο: Λιώστε το αβοκάντο με ένα πιρούνι ή μπλέντερ. Έπειτα προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού (1 κουταλιά ανά 2 αβοκάντο).Τέλος, βάλτε τον πουρέ σε παγοθήκες ή σακούλες κατάψυξης.
Πώς Επηρεάζει η Ψύξη τη Γεύση και τη Διατροφική του Αξία;
Θρεπτική αξία: Παραμένει σχεδόν αμετάβλητη καθώς τα λιπαρά και οι περισσότερες βιταμίνες του δεν αλλοιώνονται σημαντικά.
Υφή: Γίνεται πιο μαλακό και υγρό μετά την απόψυξη του με αποτέλεσμα να μην είναι ιδανικό για σαλάτας αλλά για συνταγές όπως smoothies και γουακαμόλε.
Γεύση: Παραμένει σχεδόν ίδια αλλά μπορεί να έχει ελαφρώς πιο ουδέτερη γεύση λόγω της απώλειας κάποιων πτητικών αρωμάτων
Συμβουλές για τη Σωστή Αποθήκευση και Χρήση του Κατεψυγμένου Αβοκάντο
Αποθήκευση: Κρατήστε το σε αεροστεγή δοχεία ή σε σακούλες κατάψυξης για να αποτρέψετε την απορρόφηση οσμών από άλλα τρόφιμα. Καταναλώστε εντός 4 μηνών.
Απόψυξη: Βγάλτε το αβοκάντο από την κατάψυξη και αφήστε στο ψυγείο για 2 εως 4 ώρες πριν την χρήση. Για πιο γρήγορη απόψυξη τοποθετήστε το σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Μην χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων γιατί θα αλλοιωθεί η υφή του.
Η Ειρήνη Κωνσταντινίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.
Σε συνεργασία με το MedNutrition