Φιλετάκια alla creme με μανιτάρια και πατάτες στον φούρνο
06/05/2025
Τα φιλετάκια alla creme με πατάτες και μανιτάρια είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με την κρεμώδη υφή της σάλτσας και το γήινο άρωμα των μανιταριών. Είναι ιδανικό για ένα χορταστικό δείπνο, γεμάτο από πλούσιες γεύσεις και ζεστασιά.
Για τέσσερεις μερίδες φιλετάκια Alla Creme θα χρειαστούμε:
- 2 κιλά μοσχαρίσια φιλετάκια (ή χοιρινά, αν προτιμάμε)
- 8 πατάτες
- 200 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 ml. κρέμα γάλακτος
- 50 ml. λευκό κρασί
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα.
Προετοιμασία
Βάζουμε τα φιλετάκια στο ταψί, αφού τα έχουμε πρώτα μαρινάρει με ελαιόλαδο, αλάτι, τριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο σκόρδο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση. Μετά από 20 λεπτά, προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και ανακατεύουμε με το κρέας.
Παρασκευή σάλτσας
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουμε για δύο λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για δύο λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί και ανακατεύουμε για πέντε λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ενωθούν οι γεύσεις.
Σύνθεση
Σερβίρουμε, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα. Ιδανικά συνοδεύεται με ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί, αλλά το καλοκαίρι του ταιριάζει επίσης μια παγωμένη μπύρα!