ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστρονομικό ταξίδι σε Αμερική-Αυστραλία

Γαστρονομικό ταξίδι σε Αμερική-Αυστραλία, Πάρης Παπαχρήστος

Συνεχίζουμε το γαστρονομικό μας ταξίδι, με μία περιήγηση στις γεύσεις του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας.

Ξεκινάμε το γαστρονομικό μας ταξίδι με το Βανκούβερ και τον ζαχαρωμένο του σολομό και συνεχίζουμε με πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες γεύσεις από Αμερική και Αυστραλία.

Ο ζαχαρωμένος σολομός είναι παραδοσιακό τρόφιμο του Καναδά το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύοντας το γνωστό προϊόν του Καναδά, το σιρόπι σφενδάμου με διάφορα μπαχαρικά. Το μείγμα αυτό αλείφεται πάνω σε φιλέτα σολομού το οποίο καπνίζεται μέχρι να πάρει το χαρακτηριστικό πλούσιο χρώμα ξύλου.

Τακοφίνο (Tacofino)

Το Tacofino το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο Βανκούβερ είναι στην ουσία παραλλαγή των μεξικάνικων τάκος με ψιλοκομμένο κοτόπουλο (στυλ πουλντ πορκ), αβοκάντο και σαλάτα ραπανάκι.

Πουτίν (Poutine)

Αν και προήλθε από το Κεμπέκ του Καναδά, καταναλώνεται συχνά στο Βανκούβερ. Είναι ένας σωρός από τηγανητές πατάτες με αρκετό τυρόπηγμα. Όλα αυτά καλύπτονται από μια παχιά και γευστική σάλτσα τσένταρ.

Μόντρεαλ

Καπνιστό Κρέας σε σάντουιτς

Κάτι που συναντάς σε όλο το Μόντρεαλ είναι τα σάντουιτς με καπνιστό μοσχαρίσιο στήθος, στο οποίο συνήθως δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο κρέας και ψωμί! Καταναλώνεται πολύ συχνά και από τους ντόπιους αλλά και από τουρίστες.

Η σπεσιαλιτέ του Γουιλένσκι (Wilensky’s Special)

Tο Wilensky είναι κατάστημα το οποίο άνοιξε το 1932 ωστόσο ένα γεύμα που σερβίρει και συγκεκριμένα η σπεσιαλιτέ του Wilensky έχει καταφέρει να πάρει πολύ φήμη. Πρόκειται για ένα σάντουιτς από σαλάμι βοδινού και μπολόνια βοδινού τα οποία συμπιέζονται σε ένα γλυκό ρολό αυγών με τυρί και μουστάρδα. Μη ζητήσετε μαγιονέζα ή κέτσαπ καθώς θα μπείτε στη μαύρη λίστα από το μαγαζί και θα επικριθείτε από τους ντόπιους.

Φουά Γκρα Πουτίν (Foie Gras Poutine)

Το Φουά Γκρα Πουτίν είναι αυτό που ακούγεται και ακόμη περισσότερα. Είναι το Πουτίν, δηλαδή ένας σωρός από τηγανητές πατάτες με αρκετό τυροπήγμα το οποίο καλύπτεται από μια παχιά και γευστική σάλτσα τσένταρ, με ταυτόχρονη προσθήκη Φουά Γκρα, ενός λιπαρού εδέσματος από συκώτι χήνας ή πάπιας, το οποίο αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας.

Τορόντο

Πουτίν (Poutine)

Το Poutine είναι το καναδέζικο σνακ ιδιαίτερα αγαπητό σε κάθε ηλικία. Η βασική μορφή της poutine παρασκευάζεται με την επικάλυψη χοντροκομμένων τηγανητών πατατών σε μία παχύρρευστη, πλούσια καφέ σάλτσα και με την επικάλυψη μαλακού και κρεμώδους τυριού από πάνω.

Η σάλτσα συχνά περιέχει ξύδι για επιπλέον γεύση. Το τυρόπηγμα πάνω από τις πατάτες, είναι ένα υποπροϊόν της πήξης του γάλακτος, που συμβαίνει όταν προστεθεί ένα οξύ, όπως χυμός λεμονιού ή ξύδι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σάντουιτς με καπνιστό κρέας (Smoked meat sandwich)

Τα σάντουιτς με καπνιστό κρέας είναι δημοφιλή σε όλο το Τορόντο. Το καπνιστό κρέας, είναι μοσχαρίσιο στήθος που ωριμάζει στο χέρι, με μπαχαρικά, αχνιστό και κομμένο σε φέτες. Το σάντουιτς αποτελείται από μία σειρά από πολλές στρώσεις κρέατος μέσα σε χοντροκομμένες φέτες ψωμί.

Τάρτες βουτύρου

Οι τάρτες βουτύρου είναι ένα εμβληματικό βασικό συστατικό της καναδικής κουζίνας. Η γλυκιά αυτή τάρτα αποτελείται από μια γέμιση από βούτυρο, ζάχαρη, σιρόπι και αυγό, που ψήνεται σε ένα κέλυφος ζαχαροπλαστικής μέχρι η γέμιση να γίνει ημιστερεή με μια τραγανή κορυφή. Οι πρώτες εκδοχές της συνταγής χρονολογούνται από το 1915. Συχνά στην παραδοσιακή τάρτα βουτύρου προστίθενται σταφίδες, καρύδια ή πεκάν, αν και η αποδοχή αυτών των προσθηκών αποτελεί θέμα εθνικής συζήτησης.

Γαστρονομικό ταξίδι στις ΗΠΑ

Βοστώνη

Ψητά φασόλια της Βοστώνης

Η Βοστώνη αντλεί το παρατσούκλι “Beantown” από την αγάπη της για τα ψημένα φασόλια, γι’ αυτό και τα ψητά φασόλια της Βοστώνης αποτελούν βασικό στοιχείο στα περισσότερα εστιατόρια της πόλης. Παρά το όνομα του πιάτου, τα φασόλια είναι στην πραγματικότητα βραστά, αναμειγνύονται με χοιρινό ή μπέικον και γλυκαίνονται με μελάσα ή σιρόπι. Πολλοί ντόπιοι λατρεύουν τα ψητά φασόλια της Βοστώνης με μια μερίδα μαύρο ψωμί.

Ρολό Αστακού

Ένα παραδοσιακό ρολό αποτελείται από κρέας αστακού με μαγιονέζα ή λιωμένο βούτυρο που σερβίρεται σε ψητό ή βουτυρωμένο ψωμάκι.

Αχιβάδα Βοστώνης

Η παραδοσιακή αχιβάδα Βοστώνης είναι φτιαγμένη από μύδια, κρέμα γάλακτος ή γάλα, πατάτες και κρεμμύδια, με την προσθήκη κράκερ στρειδιών για επιπλέον γεύση και πάχος.

Σικάγο

Χοτ-Ντογκ τύπου Σικάγο (Chicago-Style Hot Dogs)

Μία βασική διαφορά από ένα κλασικό hot dog με αυτό του Σικάγο είναι σίγουρα η ποικιλία και η ποσότητα στα λαχανικά. Ένα σωστό Chicago dog αποτελείται από μοσχαρίσιο λουκάνικο (όπως το Vienna Beef) σε ψωμάκι με παπαρουνόσπορο, το οποίο συνοδεύεται από κίτρινη μουστάρδα, πράσινη γλυκιά πίκλα, ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι, φέτες ντομάτας, πίκλας άνηθου, πικάντικες πιπεριές τουρσί και αλάτι σέλινου.

Πίτσα τύπου Σικάγο (Deep dish pizza)

Στο Σικάγο υπάρχει μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής ιταλικής πίτσας που έχουμε στο μυαλό μας. Κατ’ αρχάς, μια πίτσα τύπου Σικάγο ψήνεται σε ένα βαθύ ταψί για κέικ. Πρόκειται για μία πίτσα που αποτελείται από μια τραγανή αφράτη βουτυρένια κρούστα με άκρες που ανεβαίνουν στο ταψί τα οποία συγκρατούν άφθονη μοτσαρέλα και άλλα τυριά σε στρώσεις στο κάτω μέρος και η πικάντικη σάλτσα βρίσκεται στο πάνω μέρος.

Μπάρμπεκιου του Σικάγο

Το μπάρμπεκιου του Σικάγο έχουν ορισμένα διαφορετικά στυλ, όπως το “boilbecue” και το ψητό χωρίς καπνό. Χρησιμοποιούν τα rib tips ένα τμήμα του χοίρου που συχνά αγνοείται- μια λωρίδα χόνδρου με μεγάλο βάρος χοιρινού κρέατος. Οι σεφ παραδοσιακά σερβίρουν το πιάτο με άφθονη σάλτσα και με μερικά κομμάτια λευκό ψωμί. Αυτό που είναι πραγματικά εμβληματικό για το μπάρμπεκιου τύπου Σικάγο είναι η μέθοδος δημιουργίας του.

Το aquarium pit, είναι ένα κουτί από τούβλα τυλιγμένο με ανοξείδωτο ατσάλι και καλυμμένο με σχάρα. Το σκληρό γυαλί περιβάλλει την περιοχή μαγειρέματος και ένα καπάκι μεταφέρει τον καπνό έξω από την κουζίνα και επάνω μέσω μιας καμινάδας.

Νέα Υόρκη

Μπέιγκελς (Bagels)

Τα bagels της Νέας Υόρκης αποκτούν την ξεχωριστή γεύση και υφή τους από τη βύνη κριθαριού που προστίθεται στο νερό κατά το βράσιμο. Στη συνέχεια, τα bagels αφήνονται συνήθως σκέτα ή αλείφονται με αυγό ή καλύπτονται με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, αποξηραμένο κρεμμύδι ή σκόρδο ή άλλα καρυκεύματα.

Τα κουλούρια στη συνέχεια φορτώνονται σε καλυμμένες με λινάτσα σανίδες από κέδρο ή πεύκο, οι οποίες έχουν βραχεί με νερό ή μερικές φορές επικαλύπτονται με καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι, και στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο. Στα μισά της διαδικασίας ψησίματος, ο φούρναρης παίρνει τις σανίδες και αναποδογυρίζει τα κουλούρια και αφαιρεί τις σανίδες από το φούρνο. Στη συνέχεια, τα κουλούρια αφαιρούνται και αφήνονται να κρυώσουν. Συχνά σερβίρονται σαν σάντουιτς κομμένο στη μέση αλειμμένο με τυρί κρέμα, και στρώσεις καπνιστού σολομού, κόκκινου κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγο λεμόνι.

Egg cream

Αν και το όνομα υποδηλώνει κάτι διαφορετικό, τα egg cream στην πραγματικότητα δεν περιέχουν ούτε αυγά ούτε κρέμα. Είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός σόδας και σοκολατούχου γάλατος με σιρόπι σοκολάτας, όχι πολύ γλυκό. Στην κορυφή υπάρχει μία χαρακτηριστική αφρώδης επιφάνεια σαν να φυσάς φυσαλίδες στο σοκολατένιο γάλα με ένα καλαμάκι. Ο αφρός, προέρχεται από τη ανάμειξη των συστατικών με ένα μεταλλικό κουτάλι μέχρι να δημιουργηθούν πολλές φυσαλίδες. Οι κρέμες αυγών προορίζονται να πίνονται γρήγορα.

Τσιζκέικ τύπου Νέας Υόρκης (New york cheesecake)

Το cheesecake είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που μπορεί να σερβιριστεί για κάθε περίσταση. Στο cheesecake τύπου Νέας Υόρκης, στο μείγμα προστίθεται κρέμα γάλακτος ή ξινή κρέμα και επιπλέον κρόκος αυγού στο τυρί κρέμα για να δημιουργηθεί ένα πιο πυκνό, απαλό και κρεμώδες cheesecake.

Μια φόρμα με ελατήριο επιτρέπει το ομοιόμορφο ψήσιμο και η υψηλή θερμοκρασία δημιουργεί μια χαρακτηριστική χρυσοκάστανη κρούστα. Μόλις το cheesecake ροδίσει, η θερμοκρασία μειώνεται για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Η κλασική εκδοχή του είναι πάνω σε λεπτή κρούστα μπισκότων και σερβίρεται χωρίς γαρνιτούρες.

Από την Αμερική στην Αυστραλία

Μελβούρνη

Η κουζίνα της Μελβούρνης αποτελείται από τροποποιήσεις άλλων κουζινών από σχεδόν όλο το κόσμο!

Dim sim

Το Κινέζικο της Μελβούρνης είναι γνωστό είναι γνωστό για την εφευρετικότητα του. Tο dim sim, ένα σνακ με ντάμπλινγκ από κρέας και λαχανικά. To κρέας είναι από κιμά, όπως χοιρινό, αρνί ή κοτόπουλο, περιέχει επίσης λάχανο και ένα μοναδικό μείγμα καρυκευμάτων.

Το ζυμαρικό μπορεί να είναι στον ατμό, τηγανητό ή ψημένο στο μπάρμπεκιου και ντυμένο με σάλτσα σόγιας. Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν συνήθως παραδοσιακά κινέζικα υλικά, όπως μανιτάρια shiitake, λάχανο ή κάστανα νερού. Το Dim sim πήρε το όνομά του όταν το Dim sum της Κίνας γράφτηκε λάθος σε ένα μενού, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και από άλλα εστιατόρια της Μελβούρνης.

Vegemite

Το Vegemite είναι μια σκούρα καφέ αλμυρή πάστα με γλυκά στοιχεία. Παρόμοια με το βρετανικό Marmite, το Vegemite είναι ένα άλειμμα μαγιάς που συνήθως συνδυάζεται με μια στρώση βουτύρου ή μαργαρίνης και απλώνεται σε φρυγανιές και μπισκότα κράκερ ή χρησιμοποιείται ως γέμιση για αρτοσκευάσματα. Τρώγεται συνήθως ως πρωινό.

Καγκουρό

Τα καγκουρό είναι άφθονα σε πολλά μέρη της Αυστραλίας, χαμηλά σε λιπαρά και χοληστερόλη, πλούσιο σε σίδηρο και πλήρως απαλλαγμένο από μεθάνιο. Συχνά χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές συνταγές, καθώς είναι τρυφερό, γλυκό και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα με ξεχωριστές, δυνατές γεύσεις όπως σκόρδο, άρκευθος, πιπέρι, δεντρολίβανο, δαμάσκηνο, κόκκινη σταφίδα και πορτοκάλι.

Σίδνεϋ

Στρείδια του Σίδνεϋ (Sydney rock oyster)

Τα στρείδια Sydney Rock είναι πλούσια και έχουν μαλακή, κρεμώδη σάρκα όταν είναι ωμά, ενώ όταν μαγειρεύονται γίνονται καφέ-γκρι. Το κέλυφος έχει τριγωνικό σχήμα και είναι αρκετά λείο με ανοιχτόχρωμο κρέας στην άκρη. Συνοδεύονται με ξύδι eschalot ή λίγο λαιμ. Αποτελούν γαστρονομικό διαμάντι για τους Αυστραλούς οι οποίοι προτιμούν να τα τρώνε τελείως ωμά και προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, καθώς αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών, πρωτεϊνών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Λάμινγκτονς (Lamingtons)

Δεν υπάρχει πιο αυστραλιανό κέικ από τα Lamingtons. Αποτελεί ένα αγαπημένο γλυκό με μαλακό βουτυρένιο παντεσπάνι που έχει “βουτήξει” σε γλάσο σοκολάτας και φυσικά καρύδα που το κάνει μοναδικό. Μια συνηθισμένη παραλλαγή έχει ένα στρώμα κρέμας ή μαρμελάδας φράουλας ανάμεσα σε δύο μισά του κέικ. Μπορείς να το βρεις σχεδόν σε κάθε φούρνο αλλά και εκδήλωση και γιορτή. Τα λάμινγκτον πωλούνται συχνά και σε εράνους για σχολεία ή φιλανθρωπικές ομάδες, γνωστοί ως “lamington drives”.

Kιτρινόπτερος τόνος

Αν και ο κιτρινόπτερος τόνος χρησιμοποιείται συχνά στο σούσι και το σασίμι, είναι επίσης ένα από τα πιο αγαπητά ψάρια στο Σίδνεϊ και ένα από τα καλύτερα τρόφιμα στην Αυστραλία, λόγω του μεγάλου πληθυσμού στις όχθες. O κιτρινόπτερος τόνος είναι αφράτος, με κόκκινη σάρκα που είναι σφικτή και υγρή. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να καταναλωθεί ωμός.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος για τις κροκέτες και τα φιλέτα κιτρινόπτερου τόνου περιλαμβάνουν το ψήσιμο στη σχάρα, το κάπνισμα, το ποσέ, το μαρινάρισμα και το μπάρμπεκιου. Το ψήσιμο στο εξωτερικό και η παραμονή κόκκινου χρώματος στο εσωτερικό είναι συνήθως το καλύτερο αποτέλεσμα. Η γεύση του κιτρινόπτερου τόνου ενισχύεται όταν συνδυάζεται με έντονες γεύσεις όπως wasabi, μελιτζάνα, βαλσάμικο ξύδι, πιπεριά ψημένη ή χόρτα.


O Πάρης Παπαχρήστος είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & ιδρυτής του medNutrition.gr

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx