ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστρονομικό ταξίδι στα Εμιράτα

Γαστρονομικό ταξίδι στα Εμιράτα, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Ολοκληρώνουμε το γαστρονομικό μας ταξίδι στο εξωτερικό, με μία περιήγηση στις μοναδικές ανατολίτικες γεύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ξεκινάμε με το Khuzi.

Το Khuzi γνωστό και ως Ghuzi που παρουσιάζουμε πρώτο στο γαστρονομικό μας ταξίδι, είναι παραδοσιακό πιάτο στα Εμιράτα. Αποτελείται από ψητό αρνί, πρόβειο ή κατσικίσιο κρέας που σερβίρεται πάνω από πικάντικο ρύζι, γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και λαχανικά.

Αλ μακμπούς (Al machboos)

Ως κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Βοδινό
  • Αρνί
  • Κοτόπουλο
  • Γαρίδες
  • Ψάρι

Προστίθενται κρεμμύδια, λαχανικά, μπαχαρικά και αποξηραμένο λεμόνι γνωστό ως loomi. Τέλος, σερβίρεται με ρύζι, παχιά πικάντικη σως τομάτα και πιπεριές τσίλι. Μερικές φορές προσθέτουν φυστίκια και σταφίδες.

Ταμποΐλέχ (Tabboyleh)

Το Tabbouleh είναι μια δημοφιλής σαλάτα του Αμπού Ντάμπι που ωστόσο τη καταναλώνουν και ως κυρίως γεύμα. Αποτελείται από φρέσκα κρεμμύδια, ντομάτες, αγγούρι, μαϊντανό, θρυμματισμένο σιτάρι και είναι καλά καρυκευμένο με χυμό λεμονιού και φρέσκο δυόσμο.

Γαστρονομικό ταξίδι στο Ντουμπάι

Χαρίς (Harees)

Το Harees από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα στο Ντουμπάι αποτελώντας μέρος της τοπικής γαστρονομικής κληρονομιάς με τις συνταγές του να συνεχίζουν να περνούν από γενιά σε γενιά. Το συναντά κανείς στο τραπέζι των Αράβων, μέχρι το μενού ορισμένων από τα καλύτερα εστιατόρια του Ντουμπάι. Η προετοιμασία του απαιτεί χρόνο και δεξιότητα. Συχνά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια σημαντικών οικογενειακών συγκεντρώσεων, όπως οι γάμοι, καθώς και σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, ιδίως κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το Harees είναι γνωστό και για την εύκολη πέψη του, και μαγειρεύεται σε συγκεκριμένη σε κατσαρόλα και ανακατεύεται με συγκεκριμένη ξύλινη κουτάλα. Το πιάτο μοιάζει με χυλό και τα συστατικά αποτελούν το θρυμματισμένο σιτάρι που μαγειρεύεται για πολλές ώρες, κρέας όπως κοτόπουλο και αρνί, κρεμμύδια, αλεσμένο κύμινο, άφθονο νερό και αλάτι.

Ούζι (Oozie)

Το Oozie είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πιάτα στο Dubai και έχει ιδιαίτερη παρουσία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στα τραπέζια αλλά και σε διάφορες άλλες ειδικές περιστάσεις, όπως γάμοι και γιορτές.

Το πιάτο αυτό φτιάχνεται με ρύζι, είναι αρωματικό, γεμάτο γεύση και μπορεί να γεμιστεί σε λεπτές τσέπες ζαχαροπλαστικής, ή μπορεί επίσης να σερβιριστεί με κοτόπουλο. Μερικές φορές, σερβίρεται με σαλάτα και γιαούρτι, ή γαρνιρισμένο με ένα μείγμα από τηγανητούς ή ψημένους ξηρούς καρπούς. Το μυστικό αυτού του πιάτου είναι τα καρυκεύματα. Μείγμα κανέλας, σκόνης κόλιανδρου και επτά μπαχαρικών το απογειώνουν.

Μαργκούγκα Λάχαμ (Margooga Laham)

Το Margooga Laham είναι ένα πλούσιο και χορταστικό στιφάδο από κρέας, έχει βάση τη ντομάτα και άλλα λαχανικά και μουλιασμένο αραβικό ψωμί που παρασκευάζεται με αρκετά αρωματικά μπαχαρικά όπως κουρκουμά και κύμινο και ζωμό, καθιστώντας το ένα γευστικό πιάτο για κάθε περίσταση. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές σε όλη την πόλη όπως με κοτόπουλο, αρνί ή ακόμα και τον μυελό του μωρού και πατάτα.

Κλείνοντας… Γλυκά

Δεν ξέρω για εσένα, εγώ πάντως για τα περισσότερα από τα παραπάνω φαγητά δεν είχα ακούσει, πόσο μάλλον φανταστεί καν πριν ταξιδέψω ή ψάξω για τις προκείμενες χώρες.

Η κάθε πόλη/χώρα του εξωτερικού έχει δικά της μοναδικά πιάτα που είτε δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο από αυτά που έχουμε ήδη γευτεί, είτε προσφέρουν μοναδική ‘πινελιά΄ η οποία καταφέρνει να κάνει τη διαφορά και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί!

Εάν παρατήρησες, η κάθε πόλη αξιοποιεί πρώτα υλικά από τον τόπο της, και αρμόζει με τις διατροφικές συνήθειες της κάθε πόλης. Βάσει του λεγομένου ΄δείξε μου το φίλο σου και θα σου πω ποιος είσαι΄, μπορεί να αναπτυχθεί το ‘δείξε μου το πιάτο σου, και θα σου πω που μένεις΄. Εάν επισκεφτείς κάποια από αυτές τις πόλεις, μη διστάσεις να δοκιμάσεις τη κουζίνα τους, στο κάτω κάτω το κάθε ταξίδι είναι ταυτόχρονα… γαστρονομικό ταξίδι!

 


O Πάρης Παπαχρήστος είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & ιδρυτής του medNutrition.gr

Σε συνεργασία με το medNutrition 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι