Γκρανόλα με τα όλα της από σπίτι και χωρίς ζάχαρη
08/12/2023Πάρε μισό κιλό βρώμη και θα έχεις για αρκετό καιρό δημητριακά στο σπίτι. Άπλωσέ την σε ένα μεγάλο ταψί. Κάνε μια λακουβίτσα και ρίξε μέσα 80 γρ. εξαιρετικό παρθένο πανάκριβο ελαιόλαδο και 80 γρ. μέλι ρευστό. Σήκωσε τα μανίκια, βάλε γάντια, πλαστικά εεεε, και ανακάτεψε καλά να πάει παντού και το λάδι και το μέλι. Καλά καλά όμως, μην το λυπηθείς…
Υπάρχει ένα κουτί δημητριακών που δε μπορώ να πω και να γράψω τη ράτσα του για ευνόητους λόγους, αλλά όταν πάω στο σούπερ και το κοιτάζω και με κοιτάζει και κοιταζόμαστε, τρελαίνομαι. Το έχω αγοράζει δυο φορές αλλά μου υποσχέθηκα ότι δε θα το ξανα- ακουμπήσω, όχι γιατί δεν μου αρέσει, αλλά γιατί είναι πανάκριβο και κάθε επόμενη φορά είναι πανακριβότερο από την προηγούμενη.
Και το κυριότερο είναι ότι κάτι τέτοια δημητριακά εμείς τα φτιάχνουμε καλύτερα, γευστικότερα και μας κοστίζουν φθηνότερα, οπότε κρατήστε τα κουτιά σας στα ράφια σας. Γιατί κι εμείς ξέρουμε από no added sugar – έλα τώρα, το μιλάμε το αγγλικό!
Λοιπόν πάρε μισό κιλό βρώμη και θα έχεις για αρκετό καιρό δημητριακά στο σπίτι. Άπλωσέ την σε ένα μεγάλο ταψί. Κάνε μια λακουβίτσα και ρίξε μέσα 80 γρ. εξαιρετικό παρθένο πανάκριβο ελαιόλαδο και 80 γρ. μέλι ρευστό. Σήκωσε τα μανίκια, βάλε γάντια, πλαστικά εεεε, και ανακάτεψε καλά να πάει παντού και το λάδι και το μέλι. Καλά καλά όμως, μην το λυπηθείς.
Τα θέλει τα δυο λεπτά μασαζάκι η βρώμη για να ποτίσει καλά με το λάδι και το μέλι. Ρίξε και λίγη κανέλα, όχι πολύ, ίσα που…
Και μετά βάλτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 7 λεπτά . Δεν έχει σημασία αν θα είναι σε αντιστάσεις ή σε αέρα.
Μετά τα 7 λεπτά άνοιξε το φούρνο, βγάλε το ταψί και ανακάτεψέ τα καλά, να έρθει η πάνω βρώμη κάτω και η κάτω βρώμη πάνω.
Και ξαναβάλτω στο φούρνο για 7 λεπτά. Και μετά σβήστο, βγάλτο και άφησέ το να κρυώσει. Να κρυώσει καλά και εντελώς τελείως.
Ανακάτευέ το που και που για να συντομέψεις την διαδικασία. Έχεις κάνει την περισσότερη δουλειά. Δηλαδή, περίπου αυτό είναι.
Και τώρα σκέψου τι σου αρέσει να έχουνε μέσα τα δημητριακά. Θα σου πω τι μου αρέσει εμένα αλλά δεν είναι απαραίτητο να μας αρέσουνε τα ίδια ξηροκαρπιασοκολατοειδή.
Λοιπόν εμένα μου αρέσει πολύ στην γκρανόλα να έχω καβουρδίσει αμύγδαλα και φουντούκια, να έχω ψιλοκόψει αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα παρακαλώ. Και ολίγη από σοκολάτα σταλιά σταλιά κι αχόρταγα. Εμένα αυτά μου αρέσουνε και θα σου γράψω τις αναλογίες για το μισό κιλό βρώμη.
Εσύ όμως μπορεί να θέλεις να βάλεις σταφίδες, καρύδια, δαμάσκηνα, χουρμάδες, κράνμπερις, μπλούμπερις και ό,τι σε μπέρι μπέρι έχουμε φορεθεί τελευταία! Επίσης μπορείς να την αφήσεις έτσι τη βρώμη σου και να προσθέτεις φρέσκα φρούτα στο γιαούρτι σου. Ή κακάο στο γάλα σου με τη βρώμη ή και πολλά ακόμη, ας πούμε φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο…
Όπως και να’ χει κράτα τη βάση που είναι βρώμη-ελαιόλαδο, πανάκριβο -μέλι -κανέλα και μετά αυτοσχεδίασε! Βάλτην γκρανόλα σε ένα βάζο που να κλείνει καλά να μην σου μπαγιατέψει η γκρανόλα. Και όταν τελειώσει… ξαναφτιάξε. Έλα τώρα, σιγά το δύσκολο!
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό βρώμη
- 80 γρ. εξαιρετικό παρθένο πανάκριβο ελαιόλαδο
- 80γρ. ρευστό μέλι της αρεσκείας σου – όχι ζαχαρωμένο
- 100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
- 100 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια
- 80 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
- 80 γρ. ψιλοκομμένα σύκα ωραία
- 100 γρ. σοκολάτα υγείας σε σταγόνες
- Κανέλα, δύο τσιμπιές
Υ.Γ Πάρε ένα ωραίο γυάλινο βάζο που να κλείνει αεροστεγώς, βάλτου και μια ωραία κορδέλα και φτιάξε κι ένα δώρο για μια φίλη- φίλο! Μπορείς!