ΘΕΜΑ

Η eco-friendly αποθήκευση τροφίμων έχει οφέλη

Η eco-friendly αποθήκευση τροφίμων έχει οφέλη, Μιχάλης Ρισσάκης

Η συσκευασία αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, παρέχοντας προστασία και διατήρηση των προϊόντων που καθημερινά καταναλώνουμε. Ωστόσο, με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, η ανάγκη για οικολογικές συσκευασίες έχει γίνει ολοένα και πιο επιτακτική.

Σε αυτό το κείμενο, θα εξετάσουμε τη σημασία των eco-friendly συσκευασιών και πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης, καθώς και τις τεχνολογίες και τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν σήμερα. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, συχνά καταλήγουν σε χώρους απορριμμάτων, προκαλώντας προβλήματα όπως η υπερκατανάλωση πόρων και η ρύπανση. Οι eco-friendly συσκευασίες, από την άλλη πλευρά, σχεδιάζονται με σκοπό τη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης. Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού και επινοώντας καινοτόμες μεθόδους συσκευασίας, οι εταιρείες επιδιώκουν να δημιουργήσουν προϊόντα που προστατεύουν το περιβάλλον.

Ποια τα οφέλη των eco-friendly συσκευασιών;

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των eco-friendly συσκευασιών είναι η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Οι πλαστικές συσκευασίες παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς πολλές από αυτές δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν σε χώρους απορριμμάτων. Οι eco-friendly συσκευασίες χρησιμοποιούν υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, μειώνοντας έτσι την ποσότητα των απορριμμάτων και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον. Eπιπλέον, πολλές eco-friendly συσκευασίες είναι σχεδιασμένες με γνώμονα τη μείωση του όγκου και του βάρους τους, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2 κατά τη μεταφορά τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και της κλιματικής επίπτωσης των προϊόντων.

Πέραν των ανακυκλώσιμων υλικών, η καινοτομία παίζει καίριο ρόλο στη δημιουργία προηγμένων eco-friendly συσκευασιών. Ορισμένες εταιρείες εργάζονται πάνω σε υλικά που είναι βιοδιασπώμενα, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στα πλαστικά. Επίσης, οι έξυπνες τεχνολογίες συχνά ενσωματώνονται στις συσκευασίες για να επιτύχουν βέλτιστη προστασία των προϊόντων με ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον. Επιπλέον, οι εταιρείες που επιδιώκουν eco-friendly συσκευασίες ενισχύουν τις προσπάθειες τους με εκπαιδευτικές καμπάνιες και προγράμματα ευαισθητοποίησης για τους καταναλωτές. Η συμμετοχή του κοινού είναι καθοριστική για την επιτυχία των προσπαθειών για πιο βιώσιμες συσκευασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνολικά, η εξέλιξη προς τις eco-friendly συσκευασίες αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος. Με τη συνεχή έρευνα και καινοτομία, μπορούμε να ελπίζουμε σε ακόμη περισσότερες βελτιώσεις στον τομέα των eco-friendly συσκευασιών, προσφέροντας λύσεις που είναι και οικολογικές και πρακτικές.

Είδη eco-friendly συσκευασιών

1. Χάρτινη συσκευασία. Πλεονεκτήματα: Είναι ανακυκλώσιμη, φτηνή, εύκολα διαθέσιμη, με μικρό βάρος , βιοδιασπώμενη, μορφοποιείται συγκολλάται και τυπώνεται εύκολα. Προκλήσεις: Χαμηλή μηχανική αντοχή όταν απορροφήσει υγρασία καθώς και η μεγάλη διαπερατότητα σε υδρατμούς και αέρια.

2. Πλαστικό. Πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και έχει καλή απόδοση στη διατήρηση της φρεσκάδας. Ορισμένα πλαστικά υλικά είναι ανακυκλώσιμα.Προκλήσεις: Η μακροχρόνια διάσπαση του πλαστικού και η παραγωγή του από ορυκτά καύσιμα καθιστούν το πλαστικό αντικείμενο έντονης περιβαλλοντικής ανησυχίας.

3. Γυαλί. Πλεονεκτήματα: Διαφάνεια, χημική αδράνεια σε σχέση με το περιεχόμενο, αδιαπερατότητα, ανακυκλώσιμο, ανθεκτικό στη διάβρωση. Προκλήσεις: Είναι βαρύ και ευπαθές σε ρήξεις (εύθραυστο) κατά τη μεταφορά και την χρήση.

4. Μεταλλικές συσκευασίες (Σίδηρος, Αλουμίνιο). Πλεονεκτήματα: Είναι ανακυκλώσιμα, ανθεκτικά και διατηρούν τη φρεσκάδα των προϊόντων. Προκλήσεις: Η παραγωγή μετάλλων απαιτεί μεγάλη ενέργεια.

5. Ξύλο. Πλεονεκτήματα: Είναι ανανεώσιμο, βιοδιασπώμενο και ελαφρύ. Προκλήσεις: Δύσχρηστο σε σχέση με συγκεκριμένες εφαρμογές, σε ορισμένες περιπτώσεις η εξόρυξη του ξύλου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα δάση.

6. Βιοδιασπώμενα Υλικά. Το πολυγαλακτικο οξύ (PLA) θεωρείται συνθετικό πολυμερές γιατί δεν απαντάται αυτούσιο στη φύση, αν και το μονομερές από το οποίο προέρχεται, το γαλακτικό οξύ, υπάρχει στη φύση και κυρίως στο άμυλο των φυτών αλλά και στο μυϊκό ιστό των οργανισμών ως προϊόν μεταβολισμού της γλυκόζης. Το πολυγαλακτικό οξύ είναι βιοδιασπώμενος, αλειφατικός πολυεστέρας που προέρχεται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως τα φυτά, και κυρίως το καλαμπόκι. Αν και δεν παράγεται άμεσα από άμυλο, θεωρείται παράγωγό του.

Το PLA αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό υλικό εξαιτίας της φυσικής βιοαποικοδόμησής του αλλά και εξαιτίας των φυσικών ιδιοτήτων του όπως η θερμομόνωση, η στιλπνότητα, η στεγανότητα στην υγρασία και τις λιπαρές ουσίες των τροφίμων, η διαφάνεια (παρόμοια με αυτή του συμβατικού ανταγωνιστικού PET), η ευκολότερη θερμική του μορφοποίηση από το PET, είναι υδρόφοβο και επιτρέπει σε υδρατμούς και οξυγόνο να διαπεράσουν την εξωτερική του επιφάνεια κρατώντας φρέσκο το τρόφιμο.

Τα μειονεκτήματα του είναι η τιμή: το PLA είναι ακριβότερο από τα πλαστικά που βασίζονται σε ορυκτά, δεν κομποστοποιείται αρκετά γρήγορα για τους βιομηχανικούς κομποστοποιητές, το υπόλειμμα δεν είναι κομπόστ, δε βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους και δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, αλλάζει την τιμή του pH του εδάφους και το καθιστά πιο όξινο. Το PLA έχει χαμηλότερο σημείο τήξης και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί μαζί με άλλα πλαστικά. Δεν υπάρχει αρκετό PLA και είναι πολύ διασκορπισμένο για να είναι οικονομικά βιώσιμη η ανακύκλωση.

7. Κυτταρίνη. Προέρχεται από φυσικούς πόρους, όπως ξύλο ή βαμβάκι, είναι ανακυκλώσιμη και βιοδιασπώμενη.

8. Στρώμα Ζαχαροκάλαμου (Bagasse). Το Bagasse είναι το υπολειμματικό ινώδες υλικό που παραμένει από την παραγωγή ζάχαρης μετά τη συμπίεση ζαχαροκάλαμου. Συνήθως αποτελείται από 40-60% κυτταρίνη, 20-30% ημικυτταρίνες και περίπου 20% λιγνίνη. Το προϊόν Bagasse βρίσκεται κυρίως στις χώρες όπου παράγεται πολλή ζάχαρη, όπως η Βραζιλία, η Κίνα ή η Ταϊλάνδη. Σήμερα χρησιμοποιείται για την παραγωγή οικοδομικών υλικών, υλικών συσκευασίας και επιτραπέζιων σκευών.

Ακόμη και στη βιομηχανία χαρτιού, οι ίνες σακχαροκαλάμου αντικαθιστούν ήδη εν μέρει τα προϊόντα χαρτιού από ξύλο, όπως χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας και κουτιά από χαρτόνι. Είναι βιοδιασπώμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς τύπους συσκευασίας. Η έρευνα για νέα υλικά που καλύπτουν και το περιβαλλοντολογικό κομμάτι αλλά και το ουσιαστικό της ασφαλούς συσκευασίας των τροφίμων είναι σε εξέλιξη και στο μέλλον όλο και νέα υλικά και συνδυασμοί υλικών θα προκύπτουν και θα εισάγονται στην καθημερινότητα μας μέσα από το πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των κανόνων που ορίζονται.


 

Ο Μιχάλης Ρισσάκης είναι τεχνολόγος τροφίμων

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι