Η Ιθάκη ως γαστρονομικός προορισμός
14/11/2024Το νησί της Ιθάκης λέγεται πως πήρε το όνομά του από τον Ίθακο τον πρώτο κάτοικο του νησιού. Αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό εξαιτίας των γραφικών τοπίων και της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει. Θεωρείται σημαντικό κομμάτι των νησιών του Ιονίου και είναι η γενέτειρα του μυθικού Οδυσσέα.
Οι λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό μουσείο και το Ναυτικό μουσείο της Ιθάκης. Η οικονομία του νησιού στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και στη θάλασσα, εξαιτίας των άγονων εδαφών και της λειψυδρίας τα οποία συνδυαστικά δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Παραλίες του νησιού
Η Ιθάκη διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες με γαλήνιο περιβάλλον και κρυστάλλινα νερά. Αποτελεί προορισμό χαμηλών τόνων, κάτι που την κάνει μαγευτική και ρομαντική. Αν θέλετε να χαλαρώσετε και να έχετε ήρεμες διακοπές μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την παραλία Γιδάκη. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στα νότια της Ιθάκης και μπορείτε να πάτε είτε με καΐκι από το λιμάνι του νησιού, είτε με πεζοπορία. Χαρακτηριστικά της παραλίας είναι τα λευκά βότσαλα και καταγάλανα νερά της.
Επόμενη παραλία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι η παραλία Φιλιατρό. Είναι οργανωμένη παραλία στην οποία μπορείτε να πάτε οδικώς και να απολαύσετε το μπάνιο σας. Μια εξίσου ήσυχη και απομονωμένη παραλία για όσους επιθυμούν να απολαύσουν την φύση είναι η παραλία Αφάλες. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο από το χωριό του Πλατρειθιά. Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού είναι το Φιλιατρό. Βρίσκεται στα νότια του νησιού και μπορείτε να την προσεγγίσετε οδικώς. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού.
Παραδοσιακά προϊόντα της Ιθάκη
Αν επισκεφτείτε την Ιθάκη τότε πρέπει να δοκιμάσετε κάποια παραδοσιακά προϊόντα που αξίζει πραγματικά να γευτεί κανείς.
Θυμαρίσιο μέλι
Το θυμάρι που ευδοκιμεί στην περιοχή, δίνει στο μέλι μια μοναδική γεύση και μια εξαιρετική μυρωδιά. Είναι γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα και το άρωμα του. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία έχει αυξηθεί αρκετά λόγω της αυξημένης ζήτησης των προϊόντων.
Κρασί
Μπορείτε να συναντήσετε ποικιλίες κρασιών που παράγονται από τοπικά σταφύλια. Το χαρακτηριστικό είναι πως η παραγωγή είναι γενικά μικρή, κάτι που κάνει το Ιθακισιακό κρασί μοναδικό. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες είναι το λευκό και η μαυροδάφνη.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο και οι ελιές είναι από τα βασικά προϊόντα του νησιού, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια έχει μακρά παράδοση στην Ιθάκη. Χαρακτηριστική είναι μια συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς που οι ντόπια αποκαλούν ντόπια ή Θιακιά.
Λικέρ
Στην Ιθάκη παρασκευάζονται διάφορα είδη λικέρ από τοπικά εσπεριδοειδή και βότανα. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το λικέρ κουμκουάτ, αν και συνδέεται περισσότερο με την Κέρκυρα, σίγουρα όμως θα το βρείτε και στην Ιθάκη. Παρασκευάζεται από τα μικρά πορτοκαλί φρούτα του κουμκουάτ που είναι ιδιαίτερα αρωματικά.
Τσάι και Βότανα
Θυμάρι, χαμομήλι, δενδρολίβανο, μελισσόχορτο, φασκόμηλο και τσάι του βουνού είναι κάποια από τα βότανα που θα συναντήσετε. Εξαιτίας του κλίματος του νησιού και του κατάλληλου υπεδάφους, τα συγκεκριμένα είναι εύκολο να αναπτυχτούν.
Τοπικές συνταγές της Ιθάκης
Η κουζίνα της Ιθάκης ξεχωρίζει για την ποιότητα του ελαιόλαδου, τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά και από τα χαρακτηριστικά σπιτικά σκεύη για μαγείρεμα με πιο γνωστό το ταψί τσερέπα. Η τσερέπα μοιάζει με γάστρα που χρησιμοποιείται κυρίως σε φούρνο με ξύλα. Πρόκειται για ένα καπάκι, που φτιάχνεται από πηλό που έχει ζυμωθεί μαζί με μαλλί γίδας για να είναι πιο ανθεκτικό. Με αυτό το καπάκι οι νοικοκυρές σκεπάζουν το ταψί μέσα στο οποίο ψήνεται το φαγητό.
Για παράδειγμα το κοτόπουλο τσερέπα αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της Ιθάκης που ξετρελάνει τους τουρίστες με την χαρακτηριστική του γεύση. Αν με ρωτήσετε όμως με ποιο πιάτο της Ιθάκης ξετρελάθηκα, τότε σίγουρα θα σας πω με την παστιτσάδα. Πρόκειται για ένα πιάτο με κόκορα μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας ο οποίος συνοδεύεται από χοντρά μακαρόνια.
Μιας και βρισκόμαστε όμως σε νησί, σίγουρα δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις συνταγές με ψάρια και θαλασσινά. Ψάρια σαβόρο με μαρίδες και σταφίδες, μπουρδέτο με χταπόδι ή άλλο ψάρι, μαγειρεμένο σε σάλτσα από ντομάτα και πιπεριά και σμπέρνα, το φιδίσιο ψάρι με το νόστιμο λευκό κρέας, το οποίο στην Ιθάκη γίνεται ψητό.
Κλείνοντας το ταξίδι αυτό θα ήθελα να σας αφήσω μια γλυκιά γεύση από τα ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού με κυρίαρχο το “ροβανή” ένα γλυκό με βάση το ρύζι, το οποίο βράζεται με γάλα και ζάχαρη και αρωματίζεται με κανέλα. Σερβίρεται με την προσθήκη μελιού και ξηρών καρπών.
Τις μάντολες σίγουρα τις έχεις ακούσει μιας που τις συναντάμε και σε άλλα νησιά του Ιονίου. Είναι τα ξακουστά αμυγδαλωτά που φτιάχνονται με αλεσμένα αμύγδαλα, ζάχαρη και βανίλια και τέλος η φυτούρα, ένας παραδοσιακό σιμιγδαλένιος χαλβάς.
Γιατί αξίζει να επισκεφτείς την Ιθάκη
Η Ιθάκη, το νησί με την πλούσια ιστορία και τη φυσική ομορφιά είναι ένας τόπος που συνδυάζει τον μύθο με την πραγματικότητα. Προσφέρει στους επισκέπτες όμορφα τοπία, υπέροχες παραλίες και μοναδικές γεύσεις. Η φιλοξενία των κατοίκων είναι ζεστή και σου δίνει την δυνατότητα να βιώσεις την αληθινή ελληνική κουλτούρα σε ένα από τα πιο θρυλικά νησιά του Ιονίου.
Η Μαρία Παρίση είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
Σε συνεργασία με το medNutrition