Η Κωνσταντινούπολη ως γαστρονομικός προορισμός
25/08/2025
Μια πόλη τόσο κοντά στην δική μας Ελλάδα σε απόσταση, αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά από άποψη κουλτούρας, ήθη-εθιμάτων, θρησκείας και νομίσματος.
Η Κωνσταντινούπολη μετρά περίπου στα 16 εκ μόνιμους κατοίκους, των οποίων η θρησκεία, κατά κύριο λόγο είναι ο μουσουλμανισμός.
Περπατώντας στην πόλη θα σε συνεπάρει η μεθυστική μυρωδιά των μπαχαρικών και των βοτάνων. Θα δεις τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ (είδος μαντηλιού) και θα ακούσεις τον ιμάμη να τραγουδά ψαλμωδίες σε διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς κάποιο τζαμί, στο οποίο πρέπει να φορέσεις την κατάλληλη ενδυμασία και να βγάλεις τα παπούτσια σου, για να εισέλθεις
Ο Βόσπορος που τυλίγει την πόλη, θα σε αφήσει άναυδο, καθώς την ημέρα θα δεις αμέτρητους ψαράδες κατά μήκος του και τη νύχτα αμέτρητα καράβια, με τα οποία μπορείς να απολαύσεις μια κρουαζιέρα
Μέρη που Αξίζει να επισκεφθείς
Πλατεία Ταξίμ
Ξεκινώντας από την πλατεία Ταξίμ με το Μνημείο της Δημοκρατίας, το Ταξίμ είναι μια πολυσύχναστη συνοικία με νυχτερινή ζωή, καταστήματα και εστιατόρια. Στους πολλούς παράδρομους υπάρχουν μπαρ, καταστήματα με αντίκες και εστιατόρια με ταράτσα για μαγευτική θέα στον Βόσπορο
Αγία Σοφία
Είναι ιστορικός ναός της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος λειτούργησε ως χριστιανικός από το 537 μέχρι το 1453. Στη συνέχεια, μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα (από το 1935) σε μουσείο. Από το 2020, έπειτα από την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λειτουργεί και πάλι ως τζαμί.
Πύργος του Γαλατά
Είναι μεσαιωνικός, κυκλικός, πέτρινος πύργος που βρίσκεται στην περιοχή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου κόλπου. Το ύψος του φτάνει τα 67 μέτρα κόλπου
Μπλε Τζαμί
Το Μπλε Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ,είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, ξακουστό και για την αρμονία του. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως και βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία.
Γέφυρα Βοσπόρου
Η Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου, ή πιο γνωστή, η Γέφυρα του Βοσπόρου είναι μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες αναστολής και είναι ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της μηχανικής.
Πριγκηπόννησα
Τα Πριγκηπόννησα είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, στο στόμιο του κόλπου της Νικομηδείας. Αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη, Αντιρόβυθος). Τα νησιά απέχουν 8 ως 11 μίλια από την Κωνσταντινούπολη. Τα τέσσερα μεγάλα κατοικούνταν ανέκαθεν, ενώ τον 20ο αιώνα κατοικήθηκε και η Αντιρόβυθος. Με μόνιμο πληθυσμό μόλις 17.000 (2023), ο δήμος των Πριγκηπονήσων έχει τον μικρότερο πληθυσμό στην Κωνσταντινούπολη και είναι ο μόνος δήμος της πόλης με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων καθώς και ο μόνος του οποίου ο πληθυσμός μειώνεται.
Τι Αξίζει να απολαύσεις
Λαχματζούν
Το λαχματζούν είναι ένα είδος λεπτής πίτας με κιμά και μπαχαρικά, που ψήνεται σε φούρνο. Είναι ένα δημοφιλές ανατολίτικο πιάτο, συχνά αναφερόμενο ως “πίτσα της Ανατολής”. Πιο αναλυτικά, το λαχματζούν αποτελείται από:
- Ζύμη: Μια λεπτή, στρογγυλή ζύμη.
- Κιμάς: Συνήθως μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς, αλλά μπορεί να είναι και από άλλα κρέατα.
- Λαχανικά και μπαχαρικά: Ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδια, μαϊντανός, πιπέρι καγιέν, πάπρικα, κύμινο, κανέλα και άλλα μπαχαρικά.
- Ψήσιμο: Η πίτα ψήνεται σε φούρνο μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Το λαχματζούν συνήθως σερβίρεται με φρέσκα λαχανικά, όπως μαρούλι, ντομάτες, κρεμμύδια και τουρσιά, και συχνά συνοδεύεται από γιαούρτι ή αϊράνι. Μπορεί να τυλιχθεί και να φαγωθεί ως σνακ ή να σερβιριστεί ως μέρος ενός γεύματος.
Balik Ekmek
Το Balik Ekmek είναι ένα από τα πιο διάσημα street food της Κωνσταντινούπολης και σημαίνει κυριολεκτικά ψάρι και ψωμί. Παραδοσιακά σερβίρεται σε ψωμί τύπου μπαγκέτα, κομμένο στη μέση. Εμείς δοκιμάσαμε στο λιμάνι του Γαλατά μια πιο εύκολη και μοντέρνα εκδοχή, τυλιχτό σε αραβική πίτα, που το λένε Balık Dürüm
Kumpir
Το κουμπίρ (kumpir) είναι ένα είδος ψητής πατάτας, δημοφιλές στην Τουρκία, που γεμίζεται με διάφορα υλικά. Συνήθως, η πατάτα ψήνεται και ανοίγεται, και στη συνέχεια ανακατεύεται με βούτυρο και τυρί για να δημιουργηθεί μια αφράτη και κρεμώδης γέμιση. Στη συνέχεια, προστίθενται διάφορα toppings, όπως λαχανικά, λουκάνικα, σαλάτες, και σάλτσες, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.
Πιο αναλυτικά:
- Βασικό υλικό: Η πατάτα, συνήθως μεγάλη, ψήνεται με τη φλούδα.
- Γέμιση: Η πατάτα ανοίγεται και ανακατεύεται με βούτυρο και τυρί (συνήθως κασέρι) για να δημιουργηθεί μια αφράτη υφή.
- Toppings: Προστίθενται διάφορα toppings, όπως:
-
- Λαχανικά: καλαμπόκι, ελιές, τουρσί, κ.α.
-
- Σαλάτες: ρώσικη σαλάτα, κισίρ (σαλάτα με πλιγούρι)
-
- Λουκάνικα: hot dog, κ.α.
-
- Σάλτσες: διάφορες σάλτσες, όπως μαγιονέζα
- Δημοφιλία: Το κουμπίρ είναι δημοφιλές street food στην Τουρκία, ειδικά στο Ortaköy της Κωνσταντινούπολης, όπου πωλείται από πολλούς πωλητές. Συνοπτικά, το κουμπίρ είναι μια ψητή πατάτα που μπορεί να προσαρμοστεί με διάφορες γεύσεις και υλικά, καθιστώντας το ένα ευέλικτο και χορταστικό πιάτο.
Çorba
“Çorba” είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται σε διάφορες γλώσσες για να περιγράψει μια σούπα. Η σούπα στην Τουρκία είναι ένα πιάτο που σερβίρετε σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά και είναι πολύ οικονομικές.
Κεμπάπ
Κεμπάπ είναι ένα είδος ψητού κρέατος, συνήθως αρνίσιο ή μοσχαρίσιο, που προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Η λέξη “κεμπάπ” προέρχεται από την τουρκική λέξη “kebap” και σημαίνει “ψητό” ή “κρέας στη σούβλα”. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές κεμπάπ, αλλά συνήθως αναφέρεται σε κομμάτια κρέατος μαριναρισμένα και ψημένα σε σούβλα ή σχάρα.
Τύποι Κεμπάπ:
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κεμπάπ, όπως το σις κεμπάπ (κομμάτια κρέατος σε σούβλα), ντονέρ κεμπάπ (γύρος από κομμάτια κρέατος), τας κεμπάπ (κοκκινιστό κρέας κατσαρόλας) κ.α. Το κρέας που χρησιμοποιείται συνήθως είναι αρνίσιο ή μοσχαρίσιο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και κοτόπουλο ή άλλα κρέατα
Μπακλαβάς
Ο μπακλαβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, που αποτελείται από λεπτά φύλλα ζύμης και γέμιση από ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια, φιστίκια ή αμύγδαλα), τα οποία ψήνονται και στη συνέχεια περιχύνονται με σιρόπι. Είναι ένα δημοφιλές γλυκό σε πολλές κουζίνες, συμπεριλαμβανομένων της ελληνικής, της τουρκικής, της βαλκανικής και της αραβικής.
Σουτζούκ Λουκούμ
Το σουτζούκ λουκούμ είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, που μοιάζει με λουκάνικο, και αποτελείται από καρύδια βυθισμένα σε μείγμα λουκουμιού. Το μείγμα αυτό περιέχει συνήθως ζάχαρη, γλυκόζη, νισεστέ και νερό. Το σουτζούκ λουκούμ είναι γνωστό για την απαλή υφή, τη γλυκιά γεύση και το άρωμά του, που συχνά είναι τριαντάφυλλο, γαρίφαλο ή κανέλα.
Η Κωνσταντινούπολη και γενικότερα η Τουρκία, είναι μια χώρα που αξίζει να επισκεφθεί μια φορά στην ζωή του τουλάχιστον. Έχει τόσα να δεις και να δοκιμάσεις που θα θέλεις να την επισκεφθείς ξανά και ξανά. Άφησε τα αρώματα, τους ανθρώπους και τις γεύσεις της να σε συνεπάρουν και είμαι σίγουρη πως δεν θα απογοητευθείς.
ΠΗΓΗ: mednutrition.gr