ΘΕΜΑ

Υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε τα έντομα μακριά από την βεράντα μας

Υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε τα έντομα μακριά από την βεράντα μας

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει τον ενοχλητικό τρόπο με τον οποίο τα έντομα μπορούν να συρρέουν στο φως της βεράντας σας. Φαίνεται ότι απολαμβάνουν τους λαμπτήρες που φωτίζουν περισσότερο από εμάς!

Ενώ μπορείτε να κρατήσετε τα φώτα σβηστά όσο το δυνατόν περισσότερο για να τα αποφύγετε, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε τα έντομα μακριά από τα φώτα της βεράντας σας είναι να επιλέξετε τον σωστό τύπο λαμπτήρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα έντομα έλκονται τόσο πολύ από τις… λαμπερές σφαίρες. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν το φως για να προσανατολιστούν και άλλοι λένε ότι η τεχνητή λάμψη συγχέεται με τον ήλιο ή το φεγγάρι.

Αυτό που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι ορισμένα έντομα είναι θετικά φωτοτακτικά, που σημαίνει ότι έλκονται προς τις φωτεινές πηγές όπως τα εξωτερικά φανάρια ή τα δημόσια φώτα. Ο φωτισμός που εκπέμπει θερμότητα και λάμπει σε ψυχρά χρώματα μπορεί να είναι μαγνήτης τα έντομα.

Άλλα έντομα, όπως οι κατσαρίδες, είναι αρνητικά φωτοτακτικά, που σημαίνει ότι τρέχουν μακριά από το φως. Η αλλαγή των λαμπτήρων σας μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερα ζωύφια που αγαπούν το φως, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τη βεράντα ή τον κήπο σας, με λιγότερες ενοχλήσεις!

Οι θερμοί λαμπτήρες είναι μαγνήτης για τα έντομα

Όσο πιο φωτεινός είναι ο λαμπτήρας και όσο περισσότερη θερμότητα εκπέμπει, τόσο περισσότερα έντομα μπορεί να δείτε να πετούν γύρω από το φωτιστικό της βεράντας σας. Η ζεστασιά και η ένταση του φωτός τους προκαλούν… το ενδιαφέρον. Η θερμότητα που εκπέμπεται από τον φωτισμό μπορεί να είναι μια πηγή για να ζεσταθούν τα ψυχρόαιμα πλάσματα.

Τα έντονα φώτα έλκουν τα έντομα από μεγαλύτερη απόσταση από τα λιγότερο ζωηρά φώτα. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και οι λαμπτήρες αλογόνου έχουν συνήθως υψηλότερη ισχύ, γεγονός που απελευθερώνει φωτεινότερες λάμψεις και ακτινοβολία θερμότητας που τα παρασύρει κοντά τους.

Οι λαμπτήρες LED, νατρίου, υδραργύρου και οι λαμπτήρες φθορισμού Αυτά τα είδη λαμπτήρων εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα και είναι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και τους λαμπτήρες αλογόνου.

Οι λαμπτήρες LED είναι η καλύτερη επιλογή για τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου σας. Έχουν λιγότερες ακτίνες UV και υπέρυθρες. Τα LED με χαμηλή φωτεινότητα είναι καλύτεροι για να κρατούν τα έντομα μακριά από τη βεράντα σας.

Το χρώμα αυτών των λαμπτήρων μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά στον αριθμό του πάρτι… των εντόμων!

Το χρώμα του φωτός κάνει μεγάλη διαφορά

Από την άποψη ενός ζωύφιου, τα ψυχρά φώτα, όπως το μπλε και το μοβ είναι μαγνήτες υποδοχής. Ωστόσο, τα έντομα δεν μπορούν να δουν τα θερμά φώτα φώτα, όπως κόκκινο ή πορτοκαλί. Το οπτικό τους εύρος απλώς δεν απορροφά αυτές τις αποχρώσεις, παρόμοια με το πώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν το υπεριώδες φως.

Οι λαμπτήρες ζεστού χρώματος θα είναι αόρατοι στα παράσιτα και θα προσκαλούν λιγότερα… πλάσματα στο σπίτι σας σε σύγκριση με τα ψυχρά φώτα.

Έτσι, ενώ οι λαμπτήρες LED θα εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα, τα ψυχρά λευκά και μπλε LED μπορούν αντίθετα να τα προσελκύσουν.

Οι κίτρινοι λαμπτήρες είναι η καλύτερη επιλογή

Δεν έλκουν τα έντομα και εξακολουθούν να έχουν μια ουδέτερη αίσθηση σε αντίθεση με τον έντονο κόκκινο ή πορτοκαλί φωτισμό. Υπάρχουν λαμπτήρες ζεστού χρώματος στην αγορά που διαφημίζονται ως λαμπτήρες απώθησης εντόμων, αλλά να θυμάστε ότι κανένα φως δεν είναι εντελώς εντομοαπωθητικό.

Τα έντομα έλκονται από τους λαμπτήρες που φωτίζουν, είναι απλώς επιστήμη. Ωστόσο, η μείωση της θερμότητας και του ψυχρού φωτός που εκπέμπουν οι λαμπτήρες σας είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τα έντομα.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι