ΣΥΝΤΑΓΗ

Kοτόπουλο κάρυ στον ατμό με σάλτσα Café de Paris

Kοτόπουλο κάρι στον ατμό με σάλτσα Café de Paris, Νίκος Ζάππας

Το Chicken Curry Café de Paris είναι ένα πιάτο fusion κουζίνας, που συνδυάζει την εξωτική γεύση του ταϊλανδέζικου κάρυ με την κλασική γαλλική σάλτσα Café de Paris, εμπνευσμένη από το ομώνυμο εστιατόριο στη Γενεύη της δεκαετίας του 1940, που έγινε διάσημο για τη σάλτσα του με βούτυρο, μυρωδικά και μπαχαρικά.

Με τρυφερό κοτόπουλο, κρεμώδη υφή και έντονα αρώματα, αυτό το πιάτο σερβίρεται πάνω σε ρύζι με φύλλα μαρούλι για φρεσκάδα, και είναι ιδανικό για ένα γευστικό μεσημεριανό γεύμα.

Για δύο μερίδες θα χρειαστούμε:

  • 300 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
  • 2 φύλλα μαρούλι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 λάιμ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη
  • Μισό κουτί κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο τριμμένο πιπέρι,
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Προετοιμασία

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες και το κρατάμε ζεστό. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνουμε. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Πλένουμε τα φύλλα μαρούλι και τα στεγνώνουμε καλά.

Μαρινάρισμα και Μαγείρεμα κοτόπουλου στον ατμό

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ με κάρυ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στυμμένο λάιμ. Αφού μαριναριστεί για μισή με μία ώρα, βγάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα τυλίγουμε σε πάνινη, λεπτή, βαμβακερή πετσέτα (μοιράζουμε το κοτόπουλο σε 2 μέρη με 2 πετσέτες τυλίγματος).

Ετοιμάζουμε μια κατσαρόλα, γεμίζοντας τη βάση με νερό και φέρνοντάς το σε βρασμό. Τοποθετούμε τα 2 κομμάτια με το τυλιγμένο κοτόπουλο στο σουρωτήρι, σκεπάζουμε και το μαγειρεύουμε στον ατμό για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει τρυφερό και να ψηθεί πλήρως, διατηρώντας τη “ζουμερότητά” του. Αν και πολλές φορές το κοτόπουλο απαιτεί τον μισό χρόνο λόγω δυνατής φωτιάς, για ασφάλεια θα επιμείνουμε στα 30 λεπτά, επειδή πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκε, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ατμού, αφαιρούμε τα κομμάτια κοτόπουλου από το πανί και τα βάζουμε στον πάτο μιας μεταλλικής φόρμας. Στην περίπτωσή μας θα χρειαστούμε 2 φόρμες. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε στη φόρμα το ρύζι μέχρι επάνω.

Παρασκευή της σάλτσας

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το κάρυ, την κρέμα γάλακτος, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα Dijon, τη σάλτσα Worcestershire, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό, μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα Café de Paris. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις.

Σύνθεση

Τοποθετούμε τα φύλλα μαρούλι σε λευκό στρογγυλό πιάτο, προσθέτουμε από πάνω το ρύζι, το οποίο έχουμε φιξάρει σε μεταλλική φόρμα με το κοτόπουλο, και καλύπτουμε με τη σάλτσα Café de Paris, αφήνοντας τη σάλτσα να τρέξει απαλά πάνω από το κοτόπουλο και το ρύζι για μια εντυπωσιακή – κλασική παρουσίαση.

Ιδανικά συνοδεύεται με ένα ποτήρι λευκό γαλλικό κρασί, όπως ένα Sauvignon Blanc!

 


 

Φωτογραφίες-παρασκευή Νίκος Ζάππας

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Νίκο είσαι εκπληκτικός με τις ωραίες συνταγές σου εν μέσω πολιτική θύελας

Μου ξέφυγε ένα ς

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx