ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθοι και πραγματικότητα για τον στιγμιαίο καφέ

Μύθοι και πραγματικότητα για τον στιγμιαίο καφέ

Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως και όχι άδικα: Δεν προσφέρει μόνο απόλαυση, αλλά και πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ειδικά στην Ελλάδα, η απόλαυση ενός φλιτζανιού καφέ είναι συνυφασμένη με το ξεκίνημα της ημέρας, τη δουλειά ή το διάλειμμα. Παρότι πολλά έχουν ειπωθεί γύρω από τις επιδράσεις του στην καρδιά, το στομάχι και τη νευρικότητα, τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών ανατρέπουν παλαιούς μύθους και μας επιτρέπουν να δούμε τον καφέ – και ιδιαίτερα τον στιγμιαίο καφέ – με νέο βλέμμα.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι ο στιγμιαίος καφές είναι “χημικός” ή “τεχνητός”. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για φυσικό καφέ, φιλτραρισμένο και αφυδατωμένο, χωρίς χημικά πρόσθετα. Η διαδικασία παραγωγής του είναι απλή και φυσική: ο καφές παρασκευάζεται κανονικά (όπως κάθε φιλτραρισμένος καφές), περνά από πολλαπλά φιλτραρίσματα – επτά διαδοχικά – για καθαρότητα και έπειτα αφαιρείται το νερό μέσω ήπιας θερμικής επεξεργασίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα φυσικό προϊόν σε μορφή κόκκων ή σκόνης, έτοιμο να ανασυσταθεί με ζεστό ή κρύο νερό.

Πηγή Αντιοξειδωτικών & Φυσικός Σύμμαχος Ευεξίας: Ο καφές – και ιδιαίτερα ο στιγμιαίος – αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, περιέχει πολυφαινόλες και άλλες φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού, δηλαδή στη μάχη κατά του οξειδωτικού στρες και της κυτταρικής φθοράς.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές είναι μία από τις κυριότερες πηγές αντιοξειδωτικών στη δυτικού τύπου διατροφή, κάτι που ενισχύει τον ρόλο του όχι μόνο ως ρόφημα απόλαυσης, αλλά και ως στοιχείο υγιεινού τρόπου ζωής. Ένα ακόμα συχνό ερώτημα είναι αν η θερμική επεξεργασία (καβούρδισμα) καταστρέφει τα αντιοξειδωτικά. Αντίθετα, κατά το καβούρδισμα:

  • Αυξάνονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι μελανοϊδίνες
  • Δεν καταστρέφονται τα μεταλλικά στοιχεία
  • Εμπλουτίζεται το άρωμα και η γεύση

Καφεΐνη: Πνευματική Διαύγεια & Νοητική Εγρήγορση: Η καφεΐνη του καφέ δρα ως ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συμβάλλει σε:

  • Βελτίωση της προσοχής και συγκέντρωσης
  • Ενίσχυση των αντανακλαστικών και της εγρήγορσης
  • Μείωση της αίσθησης κόπωσης

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ο στιγμιαίος καφές δεν είναι ο πιο “βαρύς”. Στην πραγματικότητα, περιέχει λιγότερη καφεΐνη ανά μερίδα σε σχέση με άλλους τύπους καφέ. Αυτό δίνει στον καταναλωτή ακριβή έλεγχο της ποσότητας καφεΐνης που καταναλώνει: περίπου 40 mg καφεΐνης ανά γραμμάριο καφέ.

Έτσι, μπορείς να προσαρμόσεις την ένταση του καφέ στις ανάγκες σου — κάτι που δεν συμβαίνει με άλλους τύπους καφέ.

Στιγμιαίος Καφές & Αθλητική Απόδοση: Η καφεΐνη είναι τεκμηριωμένα εργογόνος ουσία, γεγονός που σημαίνει ότι βελτιώνει τη σωματική και αθλητική απόδοση. Πολλοί αθλητές, ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο, καταναλώνουν καφέ πριν την άσκηση για:

  • Ενίσχυση της αντοχής
  • Μείωση της αντιλαμβανόμενης κόπωσης
  • Καλύτερη νευρομυϊκή αντίδραση

Ο στιγμιαίος καφές έχει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς εξοπλισμό, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο πριν από μια προπόνηση ή αγώνα.

Άλλο ένα συχνό ερώτημα: “Μπορώ να πίνω καφέ αν προσέχω το βάρος μου;” Η απάντηση είναι ναι, ειδικά αν πρόκειται για σκέτο στιγμιαίο καφέ χωρίς ζάχαρη ή γάλα.

Ο καφές αυτός δεν περιέχει θερμίδες, ούτε επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, λόγω της καφεΐνης, μπορεί να συμβάλλει στην ήπια επιτάχυνση του μεταβολισμού και να λειτουργήσει ως στήριγμα σε προγράμματα διαχείρισης βάρους.
Και η καρδιά; Και το στομάχι;

Ας καταρρίψουμε μερικούς ακόμα μύθους…

Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι επιβαρυντικός για την καρδιά όταν καταναλώνεται με μέτρο. Οι σύγχρονες μελέτες δεν επιβεβαιώνουν ότι σχετίζεται με αρρυθμίες ή υπέρταση σε υγιή άτομα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η καθημερινή μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ δεν επηρεάζει αρνητικά την αρτηριακή πίεση και την αγγειακή λειτουργία και έχει δυνητικά ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή λειτουργία, καθυστερώντας την αγγειακή γήρανση.

Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι “βαρύς” για το στομάχι. Μάλιστα, λόγω του εκτενούς φιλτραρίσματος και της ήπιας παρασκευής, ο στιγμιαίος θεωρείται συχνά πιο “ήπιος” στο στομάχι από άλλα είδη καφέ. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο τρόπος που φτιάχνουμε τον καφέ μπορεί να επηρεάζει ελαφρά το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα καφέ και ζάχαρης, δημιουργεί ένα πολύ συμπυκνωμένο ρόφημα, που μπορεί να προκαλέσει κάποια εντερική αναστάτωση, ιδιαίτερα αν έχει ευαισθησία στο στομάχι. Αυτό λοιπόν δεν οφείλεται στον καφέ από μόνο του. Μάλιστα, σε έρευνα που διενήργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε 40 υγιείς ενήλικες, η κατανάλωση διαφορετικών ειδών καφέ, μεταξύ των οποίων ο στιγμιαίος (ζεστός ή κρύος) δεν φάνηκε να προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε σχέση με άλλα είδη καφέ.

Συμπερασματικά: Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα εύκολο στην παρασκευή, φυσικό και ασφαλές ρόφημα με πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων:

  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Νοητική και σωματική ενίσχυση
  • Χωρίς θερμίδες αν δεν περιέχει ζάχαρη και γάλα
  • Ελεγχόμενη ποσότητα καφεΐνης

Και το σημαντικότερο; Με σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας που διατηρούν τη φυσικότητα και τα οφέλη του, ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια εύκολη, υγιεινή και απολαυστική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας.

 


 

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το mednutrition.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx