Οι Έλληνες για τριήμερο στην Τουρκία οι γείτονες γιορτάζουν έμπλεοι εθνικισμού!
29/10/2024“Ελληνική απόβαση” τουριστών στην Τουρκία, αξιοποιώντας το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Μεγαλειώδεις παρελάσεις- εκδηλώσεις με αφορμή την σημερινή επέτειο της “Ημέρας Δημοκρατίας”.
Τέτοια εικόνα στο τελωνείο των Υψάλων στην Τουρκία είχε να παρουσιαστεί από τον Αύγουστο, τότε που παίρνουν άδεια οι εργαζόμενοι Τούρκοι στην Ευρώπη και επιστρέφουν μαζικά για διακοπές στην γενέτειρα. Χθες το τοπίο αντιστράφηκε. Οι ουρές χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες εκδρομείς που πήγαν με τουριστικά λεωφορεία, οργανωμένα, ή μεμονωμένα με τα ΙΧ αυτοκίνητα τους να απολαύσουν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ζώντας αναγκαστικά και το κλίμα προετοιμασίας της σημερινής 29ης Οκτωβρίου, της επετείου της Δημοκρατίας στην Τουρκία, που γιορτάζεται καθολικά από άκρο σε άκρο με μεγαλειώδεις παρελάσεις και τελετές.
Δελεαστικός προορισμός για το τριήμερο πάντα οι κοιτίδες του Ελληνισμού στην γείτονα, η Ραιδεστός, η Συληβρία, η Αδριανούπολη, η Σμύρνη, το Αϊβαλί, η Ίμβρος, η Τένεδος, η Καππαδοκία, με αποκορύφωμα την Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, συνδυαζόμενες με την προσιτή, λόγω οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας, δυνατότητας να περάσουν φθηνές διακοπές με τόσες εναλλαγές εμπειριών!
Επισκέψεις σε μουσεία, σε εκθέσεις, σε παζάρια, σε ναούς που διατηρούνται με την αγωνία της ασθμαίνουσας εναπομείνασας ελληνικής μειονότητας, με κρουαζιέρα στον χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο, με γεύσεις της πολίτικης, αλλά και της διεθνούς κουζίνας, σε συγχρωτισμό με ένα τόσο ετερόκλητο πλήθος Αράβων, Ασιατών, ντόπιων και Βαλκανίων επισκεπτών, κυρίως Βουλγάρων που την έχουν κάνει τοπ προορισμό.
Τριήμερο στην Τουρκία
Η ισοτιμία του ευρώ με 37 τουρκικές λίρες (!) δίνει την δυνατότητα να κινηθεί ο επισκέπτης με άνεση, χωρίς να μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς βιοπορίζονται τα εκατομμύρια των φτωχών πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα στοιχειώδη που για τους ίδιους είναι απλησίαστα.
Δεν είναι αντικείμενο της ανάλυσης και του προβληματισμού αυτού του ρεπορτάζ σχετικά με την κατάσταση της δημόσιας εικόνας της Τουρκίας και του Προέδρου της, αλλά και της αναβράζουσας-στερημένης μερίδας της κοινωνίας, αλλά η αποτύπωση των κινήσεων που επαυξάνουν την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος με υποδειγματικές υποδομές, αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία, οδικά δίκτυα που ανταγωνίζονται τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου.
Η αίσθηση της φιλοξενίας, η καθαριότητα, η ευγένεια και η αφθονία επιλογών που ζει ο επισκέπτης στην Τουρκία του σήμερα, λειτουργούν σαν κίνητρο να την εντάσσει στις διακοπές ή τις σύντομες εξορμήσεις του. Τα χιλιάδες αυτοκίνητα χθες στις ουρές των χιλιομέτρων το τριήμερο ήταν κατά 90% ελληνικά από την Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία και την Θράκη, όπως και τα τουριστικά γραφεία της ευρύτερης περιοχής που συνδύασαν προγράμματα για όλα τα γούστα, ιαματικό, ιστορικό, χαλαρωτικό, περιηγητικό, πολιτιστικό γαστρονομικό, τουρισμό κλπ.
Καθολικός γιορτασμός της τουρκικής επετείου
Σήμερα 29 Οκτωβρίου είναι η μεγαλύτερη εθνική γιορτή, η Εορτή της Δημοκρατίας στην Τουρκία και πορτρέτα αφίσες του αναμορφωτή της Κεμάλ Ατατούρκ και τεράστιες σημαίες ήδη κοσμούν δημόσια κτίρια, δρόμους, πλατείες, αλλά και ιδιωτικά καταστήματα.
Όλα σε υπερβολικό βαθμό, καταδεικνύουν την προσπάθεια υπερπροβολής του ηγέτη τους στα βήματα του οποίου κινείται μεθοδικά ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εκχωρώντας όμως στο λαό του σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Ατατούρκ, ένα προοδευτικά έντονο ισλαμικό προφίλ που γίνεται ολοένα και πιο ορατό, παράλληλα με πιο ασφυκτικό έλεγχο σε όλα τα πεδία δράσης.
Στο ιστορικό γεγονός της ημέρας υπενθυμίζουμε ότι μετά την απώθηση του ελληνικού στρατού, η Συνθήκη των Σεβρών ακυρώθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου του 1923. Στις 2 Οκτωβρίου οι Σύμμαχοι εκκένωσαν την Κωνσταντινούπολη. Διάφορα ξένα κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, είχαν ήδη αναγνωρίσει de facto το καθεστώς της Άγκυρας.
Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου του 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ αποφάσιζε να ανακηρύξει επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας”. Εννοείται ότι από χθες οι τηλεοράσεις εκεί δημιούργησαν ένα εορταστικό πρόγραμμα, μηνύματα αξιωματούχων σε πρώτο πλάνο, ενώ κλειστή είναι η αγορά ως καθολική αργία, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις για την εξυπηρέτηση των ξένων τουριστών.
Παρελάσεις με εντυπωσιακές εμφανίσεις όλων των στρατιωτικών τμημάτων, χορωδίες παιδιών, απαγγελίες, καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία του Ατατούρκ, που απλώνονται σε όλη τη χώρα, είναι αφορμή για την συμπαγή τόνωση του δόγματος “Είμαι υπερήφανος που είμαι Τούρκος”.
Και δεν υπάρχει σύγκριση στους εορτασμούς όταν στο χθεσινό ελληνικό έπος του ’40 μόλις και… μετά βίας υπήρχαν κάποιοι σημαιοστολισμοί σε σπίτια και πολυκατοικίες, ακόμη και στην περιφέρεια, εστιάζοντας απλά στις δοξολογίες και παρελάσεις παρουσία των επισήμων και των γονιών των παιδιών, ενώ αυτό που λέμε σύνολο της κοινωνίας κάπου αξιοποίησε μόνο ατομικά ή εκδρομικά το τριήμερο, απέχοντας από το πνεύμα μιας πρόσφατης σχετικά εθνικής γιορτής…
Τέλος, υπάρχει προσέγγιση συνεργασίας στον τουρισμό: Άνοιγμα συνεργασιών με την τεράστια αγορά της Τουρκίας γίνονται πρόσφατα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επιμελητηρίων κι άλλων τουριστικών φορέων που αναγνωρίζουν ότι αυτές οι επαφές είναι επ’ ωφέλεια και των δύο πλευρών κι όχι το ψυχροπολεμικό κλίμα εντάσεων που ανακύπτει ή και κάποιες φορές καλλιεργείται.