Παριανός μεζές με τουλουμοτύρι, ντοματίνια και ρόκα
25/04/2025
Με τον όρο “Μεσογειακή κουζίνα” αναφερόμαστε κυρίως σε κουζίνες με βάση τη γεωγραφική τους προέλευση: Ιταλική, Ελληνική, Ισπανική, Γαλλική, Ανατολική κ.ά.
Υπάρχουν, ωστόσο, και οι σχολές της μοντέρνας ή συνθετικής κουζίνας, όπου η Μεσογειακή συνυπάρχει με άλλες, όπως η αμερικανική ή η γαλλική (Fusion Gastronomy). Σε όλες τις εκδοχές της, η Μεσογειακή κουζίνα έχει στο επίκεντρο κάποια βασικά υλικά που συναντάμε στα περισσότερα πιάτα της.
Σήμερα, θα φτιάξουμε ένα κλασικό Μεσογειακό-Κυκλαδίτικο έδεσμα με αυτά τα διάσημα υλικά: ελαιόλαδο, ντοματίνια, ρόκα και τουλουμοτύρι. Το τουλουμοτύρι, ένα διαμάντι της κυκλαδίτικης τυροκομίας, έχει πλούσια, πικάντικη γεύση που θυμίζει την παράδοση της Πάρου.
Παραδοσιακά, ωριμάζει για μήνες σε ασκούς από τομάρια ζώων, δίνοντας ένα απαλό, ελαφρώς πικάντικο τυρί, ιδανικό για μεζέδες. Έχουμε προμηθευτεί τέσσερα μπαλάκια τουλουμοτυριού ανά μερίδα, καθώς και αποξηραμένο βασιλικό, χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προετοιμασία για τον μεζέ με τουλουμοτύρι
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Καθαρίζουμε προσεκτικά τη ρόκα, κρατώντας μόνο τα καθαρά κοτσάνια με τα φύλλα, την πλένουμε σχολαστικά και την αφήνουμε με την υγρασία της, αφού τη στραγγίσουμε ελαφρά.
Σύνθεση
Σε ένα μακρύ πιάτο απλώνουμε μία χούφτα κομμένα ντοματίνια, 3-4 μπαλάκια τουλουμοτυριού και από πάνω γαρνίρουμε με άφθονη ρόκα. Δεν τα ανακατεύουμε όπως στη σαλάτα, αλλά προσθέτουμε από πάνω ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποξηραμένο βασιλικό. Σερβίρουμε με παξιμάδι, κράκερ ή μπατόν σαλέ. Ιδανικά συνοδεύεται με ρακή, αν και ένα λευκό κρασί ταιριάζει υπέροχα.