ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πάστα ελιάς για τη νηστεία κι όχι μόνο…

Πάστα ελιάς για τη νηστεία κι όχι μόνο... Κατερίνα Νταλέ

Αν είσαι λάτρης αυτού του τροφίμου τότε το άρθρο αυτό σίγουρα σε ενδιαφέρει! Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για την πάστα ελιάς, αλλά και πως μπορείς να την εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή.

Η πάστα ελιάς αποτελεί ένα τρόφιμο ιδιαίτερα αγαπητό κατά την διάρκεια της νηστείας, αλλά και όχι μόνο. Αποτελεί ένα συστατικό-κλειδί σε πολλές συνταγές τόσο σε σνακ, όσο και σε κυρίως γεύματα. Είναι ένα τρόφιμο που δημιουργείται από αλεσμένες ελιές και ελαιόλαδο. Για μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής, μπορείτε να χρησιμοποιηθούν διάφορα βότανα, πιπεριές ή και πράσινες ελιές.

Α. Οφέλη. Το βασικό συστατικό της πάστας ελιάς είναι φυσικά οι ελιές οι οποίες αποτελούν και την βάση της μεσογειακής διατροφής. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως πρόκειται για ένα τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Ας τα δούμε όμως και αναλυτικά:

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Οι ελιές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, με οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από την καταπολέμηση της φλεγμονής έως τη μείωση της ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Καλή υγεία της καρδιάς: Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και η αρτηριακή πίεση είναι και δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στις ελιές, σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Καλή υγεία των οστών: Μερικές από τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στις ελιές και το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας οστού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλωστε το γεγονός ότι τα ποσοστά οστεοπόρωσης είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες, από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φαίνεται λοιπόν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

Η διατροφική της αξία.

Β. Μειονεκτήματα. Η πάστα ελιάς αποτελεί ένα τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία σου, ωστόσο αποτελεί και ένα τρόφιμο πλούσιο σε θερμίδες. Συνεπώς δώσε προσοχή στην μερίδα που καταναλώνεις, ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Επιπλέον δώσε επιπλέον προσοχή αν εμφανίζεις αλλεργία στις ελιές ή σε κάποιο από τα συστατικά που περιέχονται στην πάστα ελιάς που θα επιλέξεις να καταναλώσεις.

Ιδέες για να την εντάξεις στη διατροφή σου.

Μπορεί να αποτελέσει συστατικό σε πολλά σνακ και αποτελεί ιδανικό τρόφιμο κατά την διάρκεια της νηστείας, ή αν ακολουθείς μια χορτοφαγική διατροφή. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό στις σαλάτες σου, αλλά και σε κυρίως γεύματα όπως είναι τα ζυμαρικά, το κρέας ή και το ψάρι σου. Σου αφήνω και κάποιες ιδέες που αξίζει να δοκιμάσεις: Ψωμί, ρυζογκοφρέτες ή κράκερ με πάστα ελιάς και ντοματίνια ή κριτσίνια και στικς λαχανικών. Τοστ με πάστα ελιάς και αβοκάντο ή τορτίγια με πάστα ελιάς και αυγό.

Η πάστα ελιάς λοιπόν αποτελεί ένα θρεπτικό τρόφιμο και είναι μια αλμυρή και νόστιμη προσθήκη σε πολλά γεύματα και σνακ. Συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Ωστόσο καθώς πρόκειται και για ένα τρόφιμο υψηλό σε θερμίδες κατανάλωσε το με μέτρο, πάντα στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής.


Η Κατερίνα Νταλέ είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι