ΥΓΕΙΑ

Ποια διατροφή συνίσταται όταν πάσχεις από κνίδωση

Ποια διατροφή συνίσταται όταν πάσχεις από κνίδωση, Σταμουλία Κοκκοβού

Η κνίδωση είναι ένα δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται με τη μορφή έντονων κόκκινων και πρησμένων συνήθως σημαδιών στο δέρμα. Είναι παροδικής μορφής και μπορεί να είναι είτε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού ή να έχει γνωστή υποκείμενη αιτία.

Τα σημάδια μπορεί να ποικίλουν στο μέγεθος και το άτομο να νιώσει έντονη φαγούρα ή αίσθημα καψίματος στην περιοχή. Η κνίδωση συνήθως προκύπτει έπειτα από αλλεργική αντίδραση. Τα αίτια είναι διάφορα και μπορείς να διαβάσεις μερικά παρακάτω:

  • Τρόφιμα που προκαλούν ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως τα αυγά ή κάποια οστρακοειδή.
  • Αλλεργική αντίδραση από επαφή με κατοικίδια ζώα.
  • Επαφή με συγκεκριμένα φυτά, όπως ο κισσός.
  • Τσιμπήματα από έντομα.
  • Αλλεργική αντίδραση από φαρμακευτική αγωγή.
  • Έκθεση στον ήλιο ή σε κρύο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και να υποχωρούν για μήνες ή και χρόνια.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως: άσκηση, στρες, θερμοκρασία, λοιμώξεις. Παρόλο που η κνίδωση δεν είναι αλλεργική αντίδραση, η προσαρμογή της διατροφής μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις συγκεκριμένων διατροφών στα συμπτώματα της κνίδωσης. Ωστόσο, κάποιες διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η κνίδωση ταξινομείται ανάλογα με τη διάρκειά της σε:

  • Οξεία κνίδωση (διάρκεια μικρότερη των έξι εβδομάδων και συχνά εξαφανίζεται εντός ωρών έως ημερών).
  • Χρόνια κνίδωση (διάρκεια μεγαλύτερη των έξι εβδομάδων, με καθημερινές ή κατά διαστήματα θεραπείες). Η χρόνια κνίδωση μπορεί να είναι αυθόρμητη ή επαγόμενη. Και οι δύο τύποι μπορεί να συνυπάρχουν.

Διατροφή χαμηλή σε Ισταμίνη

Από κάποιες μελέτες έχει φανεί πως η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη είναι ένα διατροφικό μοντέλο που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κνίδωσης, καθώς επίσης φαίνεται και η δίαιτα εξάλειψης ψευδοαλλεργιογόνων ενδεχομένως να συμβάλλει στην πορεία της κνίδωσης. Τα υψηλά επίπεδα ισταμίνης μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κνίδωση, καθώς πολλά άτομα με την πάθηση ανταποκρίνονται καλά στα αντιισταμινικά φάρμακα.

Ποια τρόφιμα είναι υψηλά σε ισταμίνη;

Τα επίπεδα ισταμίνης στα τρόφιμα είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Ακόμη και στο ίδιο τρόφιμο, όπως ένα κομμάτι τυρί για παράδειγμα, το επίπεδο ισταμίνης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πόσο καιρό έχει παλαιωθεί, τον χρόνο αποθήκευσης και το εάν έχει πρόσθετα συστατικά. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή επεξεργασία έχουν υψηλότερα ποσοστά ισταμίνης.

Τα φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν λιγότερη ποσότητα ισταμίνης. Οι ακόλουθες τροφές περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ισταμίνης: Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τυρί (ιδιαίτερα παλαιωμένο), γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και κεφίρ, λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως ξινολάχανο και kimchi-τουρσιά ή λαχανικά τουρσί, αλλαντικά ή αλλαντικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως λουκάνικα, σαλάμι κρασί, μπύρα, αλκοόλ και σαμπάνια, προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση όπως tempeh, miso, σάλτσα σόγιας, δημητριακά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ψωμί με προζύμι, ντομάτες, μελιτζάνα, σπανάκι, κατεψυγμένα, αλατισμένα ή κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως σαρδέλες και τόνος.

Διατροφή εξάλειψης ψευδοαλλεργιογόνων

Πολλές φορές, ακόμα και αν ένα τεστ για τροφικές αλλεργίες βγει αρνητικό, το άτομο είναι πιθανό να εμφανίσει κάποια ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ψευδοαλλεργιογόνα. Η κατανάλωση των τροφίμων αυτών, έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να εμφανίσει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως κνίδωση.

Λαμβάνοντάς το αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να γίνεται παρατήρηση και καταγραφή των τροφίμων αυτών από το άτομο, ώστε να γίνεται αφαίρεση από τη διατροφή τους για ένα διάστημα και σταδιακή επανεισαγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Τα πιο κοινά παραδείγματα ψευδοαλλεργιογόνων είναι η ισταμίνη και πρόσθετα τροφίμων. Αν κι έχουν γίνει κάποιες μελέτες σχετικά με τα ψευδοαλλεργιογόνα, χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και μελέτη.

Κατά την εμφάνιση της κνίδωσης είναι πολύ σημαντικό η αυτό-παρατήρηση και η καταγραφή των τροφίμων που ενδεχομένως να πυροδοτούν τα συμπτώματα, ώστε να μπορεί να γίνει η αντίστοιχη αντιμετώπιση από τον θεράποντα ιατρό σε συνεργασία με το διαιτολόγο-διατροφολόγο.


Η Σταμουλία Κοκκοβού είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος 

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι