Ποια τρόφιμα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
04/11/2025
Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει στα social media για την αντιφλεγμονώδη διατροφή. Εάν όχι για την ίδια, τότε για τη φλεγμονή και το γεγονός πως είναι επιβλαβής για εμάς. Μέσα στις συνεδρίες μου έχω ερωτηθεί αρκετές φορές εάν το τάδε τρόφιμο προκαλεί φλεγμονή ή αν το άλλο τη μειώνει. Τι είναι όμως η φλεγμονή και ποιος την ανακάλυψε;
Δεν είναι σίγουρο ποιος “ανακάλυψε” τη φλεγμονή, αλλά υπάρχουν κείμενα που επιβεβαιώνουν πως ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε βότανα για να αντιμετωπίσει φλεγμονώδεις νόσους από το 400 π.Χ. Βλέπουμε δηλαδή από τους αρχαίους ακόμη πολιτισμούς να τους απασχολεί και να προσπαθούν με τις δικές τους μεθόδους να τη μειώσουν.
Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Χωρίς αυτή μια απλή λοίμωξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σήψη έως και θάνατο. Τότε γιατί υπάρχει τόσος σάλος για αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις διαφόρων τροφίμων ή φαρμάκων όταν η φλεγμονή είναι καλή;
Οξεία. Όταν το σώμα ανιχνεύει κάτι επιβλαβές, όπως μικρόβια ή κατεστραμμένα κύτταρα, στέλνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην περιοχή για να την προστατεύσουν και να την επουλώσουν. Αυτό προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο, θερμότητα και πόνο στην πληγείσα περιοχή. Εν ολίγοις, είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να θεραπευτεί και να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες. Αυτή είναι η οξεία φλεγμονή καθώς επιδρά άμεσα και υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες.
Χρόνια. Η χρόνια φλεγμονή είναι μια μακροχρόνια, συνήθως χαμηλού βαθμού φλεγμονώδης αντίδραση η οποία μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια, ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμφανής τραυματισμός ή λοίμωξη. Όταν υπάρχει φλεγμονή για πολύ καιρό, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στον οργανισμό. Αυτού του είδους φλεγμονή ονομάζεται χρόνια φλεγμονή. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει φλεγμονώδη σήματα, οδηγώντας σε συνεχιζόμενη βλάβη σε υγιείς ιστούς και όργανα. Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως :
-Καρδιαγγειακά
-Διαβήτης
-Περισσότερες Αυτοάνοσες καταστάσεις
Ευτυχώς για εμάς, έχει αποδειχθεί επαναλαμβανόμενα πως μέσω της Διατροφής μπορεί να αντιμετωπιστεί η χρόνια φλεγμονή. Ας δούμε τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή, ποια τρόφιμα βοηθούν στην αντιμετώπισή της και ποια την ενισχύουν! Σημαντικοί παράγοντες της χρόνιας φλεγμονής είναι η ύπαρξη τοξινών στο περιβάλλον, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.
Αντιφλεγμονώδης Διατροφή. Μια διατροφή υψηλή σε εξευγενισμένα σάκχαρα (συνήθως απλή ζάχαρη) και ανθυγιεινά λίπη (κορεσμένα και τρανς) μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή προφλεγμονωδών μορίων και οξειδωτικού στρες. Τα προφλεγμονώδη μόρια όπως προδίδει και το όνομα τους, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή από μόνα τους. Το οξειδωτικό στρες από την άλλη βλάπτει τα κύτταρα. Πως σχετίζεται αυτό με τη φλεγμονή; Καθώς όσο υπάρχει οξειδωτικό στρες, παράγεται συνέχεια φλεγμονή για να επιδιορθώσει τις βλάβες των κυττάρων.
Εντερικό Μικροβίωμα και Φλεγμονή. Η υγεία του εντέρου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα (όπως τα φρούτα και τα λαχανικά) συμβάλλουν στη θρέψη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου σου που παράγουν αντιφλεγμονώδη μόρια, ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα (σχεδόν οτιδήποτε σε συσκευασία που δεν συναντάς έξω στη φύση) διαταράσσουν αυτή την ισορροπία, οδηγώντας στην ανάπτυξη μικροοργανισμών που προάγουν τη φλεγμονή και μειώνουν τα αντιφλεγμονώδη. Οι συχνές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια σημαντική αιτία φλεγμονής.
Οφέλη στην Υγεία. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή προστατεύοντας από τη φλεγμονή, φέρει πλήθος προστατευτικών επιδράσεων από παθήσεις που προκύπτουν ή επηρεάζονται από χρόνια φλεγμονή. Μειώνει τον κίνδυνο σου για καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια ακόμη και για ορισμένους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του δέρματος σου, στη μείωση των επιπέδων άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας!
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε προφλεγμονώδη τρόφιμα είχαν 38% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Η αντιφλεγμονώδης διατροφή επικεντρώνεται σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε καλά φυτοχημικά, πολυφαινόλες και υγιεινά λίπη, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Τέτοια τρόφιμα περιλαμβάνουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Παράλληλα, περιορίζει τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Διαβάστε την συνέχεια στο diaitologos
Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & ιδρυτής του medNutrition.gr





