ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς επηρεάζει η διατροφή το σπάνιο σύνδρομο Ehlers-Danlos

Πως επηρεάζει η διατροφή το σπάνιο σύνδρομο Ehlers-Danlos, Ειρήνη Καντερέ

Το σύνδρομο Ehlers-Danlos (EDS) είναι μια ομάδα σπάνιων γενετικών διαταραχών του συνδετικού ιστού που επηρεάζουν την δομή και τη λειτουργία του δέρματος, των αγγείων και των αρθρώσεων.

Το κύριο χαρακτηριστικό του EDS είναι η υπερελαστικότητα του δέρματος και η υπερελαστικότητα των αρθρώσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές παθήσεις συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Αρθρώσεις που εξασθενούν εύκολα
  • Υποφυσική αστάθεια
  • Προβλήματα στο δέρμα, στο στοματογναθικό σύστημα και στα αγγεία

Υπάρχουν διάφοροι τύποι του συνδρόμου Ehlers-Danlos, με κάθε τύπο να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιπτώσεις.

Διάγνωση συνδρόμου

Η διάγνωση του EDS συνήθως γίνεται μέσω:

  • Κλινικής εξέτασης
  • Ιστορικού ασθένειας
  • Γενετικών δοκιμών

Η διαχείριση του EDS εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη διαχείριση των επιπτώσεων της διαταραχής στην καθημερινή ζωή.

Αιτίες για το σύνδρομο Ehlers-Danlos

Ο συνδετικός ιστός είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κολλαγόνου και άλλων τύπων πρωτεϊνών που παρέχουν ελαστικότητα και δύναμη στα όργανα και τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Υπό αυτή την έννοια, το σύνδρομο Ehlers-Danlos είναι αποτέλεσμα τροποποιήσεων στα μόρια του κολλαγόνου λόγω αλλοιώσεων στα γονίδια που εμπλέκονται στη σύνθεσή τους.

Τα ελαττώματα ή η ανεπάρκεια κολλαγόνου οδηγεί σε διάφορες καταστάσεις στις αρθρώσεις, τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το σύνδρομο Ehlers-Danlos τείνει να κληρονομείται με αυτοσωμικό κυρίαρχο πρότυπο, με τον κλασικό τύπο να είναι ο πιο κοινός, με επιπολασμό 35% μεταξύ των άλλων.

Συμπτώματα

Οι κλινικές εκδηλώσεις αυτής της πάθησης εξαρτώνται από την παραλλαγή του συνδρόμου και τη βαρύτητα. Γενικά, οι άνθρωποι έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι βιώνουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Τα κύρια σημεία που σχετίζονται με το σύνδρομο Ehlers-Danlos είναι τα ακόλουθα:

  • Ελαστικές και υπερκινητικές αρθρώσεις
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Συχνές εξαρθρώσεις των αρθρώσεων
  • Ελαστική, απαλή και βελούδινη επιδερμίδα
  • Αργή επούλωση των πληγών
  • Εύθραυστο δέρμα με τάση για μώλωπες

Ομοίως, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χρόνιο πόνο στα οστά και τους μύες, καθώς και προβλήματα όρασης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι εμφανής πόνος στην πλάτη, μειωμένος μυϊκός τόνος, πλατυποδία και νόσος των ούλων.

Πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές του συνδρόμου Ehlers-Danlos είναι ποικίλες και σχετίζονται με το δομικό έλλειμμα του συνδετικού ιστού. Είναι συνήθως μακροχρόνιες, ειδικά σε ασθενείς που δεν διαγιγνώσκονται και δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με το σύνδρομο Ehlers-Danlos περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

  • Αρθρίτιδα πρώιμης έναρξης
  • Εξάρθρωση των αρθρώσεων
  • Ρήξη ανευρύσματος αορτής
  • Πρώιμη έναρξη του τοκετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας
  • Μυϊκή ατροφία

Πως σχετίζεται με τη Διατροφή με το σύνδρομο Ehlers-Danlos;

Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του συνδρόμου Ehlers-Danlos (EDS), ειδικά όσον αφορά τη διατήρηση της γενικής υγείας και την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων. Ενώ δεν υπάρχει ειδική διατροφική θεραπεία για το EDS, υπάρχουν ορισμένες συστάσεις που είναι χρήσιμες:

Υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στη γενική υγεία και ευεξία.

Υδατάνθρακες

Επιλέξτε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Πρωτεΐνες

Επιλέξτε υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης, όπως αυγά, πουλερικά, ψάρια, φασόλια και φυσικά τόφου, για να υποστηρίξετε τη μυϊκή υγεία και την ανάκαμψη.

Λιπαρά

Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά, όπως λάδι ελιάς, αβοκάντο και καρύδια, που περιέχουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ευεργετικά για τη φλεγμονή και την καρδιαγγειακή υγεία.

Ενυδάτωση

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι σημαντική για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος.

Αποφυγή τροφών που ενδέχεται να επιδεινώσουν τη φλεγμονή

Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα λιπαρά οξέα και οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Συμπληρώματα

Ορισμένα συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη D και η βιταμίνη C, μπορεί να είναι χρήσιμα για την υποστήριξη της μυϊκής υγείας και της ανοσίας.

Αποφυγή τοξικών ουσιών

Αποφύγετε τις τοξικές ουσίες όπως οι φυτοφάρμακα, τα οικιακά καθαριστικά και οι χημικοί ρύποι, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και τα συμπτώματα του EDS.

Τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα. Ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως η κουρκουμίνη που βρίσκεται στο κύριο συστατικό του κουρκουμά.

Υποστήριξη του πεπτικού συστήματος

Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια μπορούν να αντιμετωπιστούν με την επιλογή ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογικού προγράμματος.

Ορισμένοι άνθρωποι με EDS μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κινητικότητα ή την κατάποση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα, ίσως με πιο εύπεπτες τροφές ή την αντικατάσταση με απορροφήσιμα συμπληρώματα.

Αποφυγή τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες ή τις δερματικές αντιδράσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένα τρόφιμα όπως ορισμένα φρούτα, θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις ή τις δερματικές εκδηλώσεις. Εάν παρατηρείτε αυτές τις αντιδράσεις, είναι σημαντικό να αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα.

Παρακολούθηση του σωματικού βάρους

Σε ορισμένα άτομα με EDS, ο έλεγχος του σωματικού βάρους μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας για το κατάλληλο βάρος και τις στρατηγικές διατροφής.

Αποφυγή αλκοόλ

Η μετριοπαθής ή αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών και τη βελτίωση της γενικής υγείας.

Άσκηση

Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά και η άσκηση. Με τη σωματική άσκηση απελευθερώνονται παυσίπονες ουσίες όπως οι ενδορφίνες, δυναμώνει το μυϊκό σύστημα και φυσικά βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους. Επίσης η άσκηση συμβάλλει στον έλεγχο του άγχους και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Δίνετε έμφαση σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας, όπως:

  • Ψάρι και θαλασσινά (άγρια, μη-ιχθυοτροφείου κατά προτίμηση), στόχος 3+ φορές την εβδομάδα
  • Ποιοτικά κρεατικά (βιολογικά, ελευθέρας βοσκής όσο το δυνατό)
  • Κρεατικά πλούσια σε γλυκίνη
  • Πράσινα λαχανικά (~6-8 φλιτζάνια την ημέρα)
  • Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά
  • Μυρωδικά (π.χ. βασιλικό, άνηθο, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη, δάφνη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο)
  • Αλεύρι καρύδας και άγλυκη τριμμένη καρύδα ή άγλυκα τσιπς καρύδας
  • Τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο
  • Συκώτι
  • Μοσχαρίσια γλώσσα (1 φορά την εβδομάδα)

Ζωμός

Το κολλαγόνο βρίσκεται σε αφθονία στους συνδετικούς ιστούς, τους τένοντες, το δέρμα και τα οστά. Ο ζωμός από αυτά τα μέρη, διευκολύνει την πρόσληψη κολλαγόνου από τον άνθρωπο.

Σταυρανθή λαχανικά

Όπως:

  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Κέιλ
  • Ρόκα
  • Κουνουπίδι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Φύλλα από παντζάρι

Ποιοτικά λίπη και έλαια

Όπως:

  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Βιολογικό λάδι καρύδας
  • Γάλα καρύδας
  • Αβοκάντο
  • Λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, σολομός)

Ασφαλή μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα είναι:

  • Τζίντζερ
  • Κουρκουμάς
  • Σαφράν
  • Σκόνη σκόρδου
  • Σκόνη κρεμμυδιού
  • Κανέλα
  • Κεϋλάνης
  • Μοσχοκάρυδο

Εσπεριδοειδή

Όλα τους είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που προάγει τη λειτουργία των ινοβλαστών που παράγουν κολλαγόνο.

Κάσιους

Προτιμήστε τα κάσιους, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητά χαλκού και ψευδαργύρου.

Φασόλια

Τροφή πλούσια σε αμινοξέα και χαλκό, που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου

Σπιρουλίνα

Πάνω από το 60% της σπιρουλίνας απαρτίζεται από αμινοξέα, που αποτελούν τα θεμέλια για την παραγωγή κολλαγόνου.

Αυγά

Το ασπράδι, πέρα από πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε προλίνη, ένα πρωτεϊνογενετικό αμινοξύ που είναι απαραίτητο για την σύνθεση κολλαγόνου.Το κλειδί είναι να ακολουθήσετε μια προσέγγιση της διατροφής που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις ατομικές δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίζετε λόγω του συνδρόμου Ehlers-Danlos.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις ατομικές σας αντοχές και αναγνωρίζετε τα σήματα που σας δίνει το σώμα σας. Αναπτύξτε μια ευαισθητοποίηση για το πώς αντιδρά ο οργανισμός σας σε διάφορες τροφές και πρακτικές διατροφής.


 

Η Ειρήνη Καντερέ είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι