ΣΥΝΤΑΓΗ

Πώς να φτιάξετε περισσότερο ή λιγότερο μελωμένα μελομακάρονα

Πώς να φτιάξετε περισσότερο ή λιγότερο μελωμένα μελομακάρονα, Άννα Ναθαναηλίδου

Μπήκαμε στην τελική ευθεία προς τα Χριστούγεννα, αλλά και στο δίλημμα “φτιάχνω ή δε φτιάχνω μελομακάρονα;” Ψευτοδίλημμα δηλαδή –τουλάχιστον για μένα– γιατί προφανώς και φτιάχνω. Μιλάμε για το γλυκό των γλυκών. Κανονικά πρέπει να το φτιάχνουμε όλο το χρόνο. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί το ξεχνάμε μόλις περάσουνε οι γιορτές.

Θα μπορούσε τουλάχιστον να συνοδεύει τις περιόδους της νηστείας, γιατί έτσι κι αλλιώς μιλάμε για ένα υπέροχο νηστίσιμο γλυκό. Ίσως το ωραιότερο από όλα. Πάμε λοιπόν να πούμε πρώτα τα μυστικά του. Έχεις πάντα στο μυαλό σου το πρώτο και μεγαλύτερο μυστικό για όλες τις συνταγές του κόσμου: Καλά και πρώτης ποιότητας υλικά. Δεν γίνεται να τσιγγουνευτείς να πάρεις ένα ωραίο μέλι ή φρέσκα καρύδια. Δεν μπορεί να περιμένεις ότι θα φτιάξεις τα τέλεια μελομακάρονα με ξεθυμασμένα μπαχαρικά, ή με ένα βαρύ κι ασήκωτο μπαγιάτικο ελαιόλαδο που βρωμάει.

Το καταλαβαίνουμε αυτό έτσι; Αν είναι να μπεις σε τέτοιες σκέψεις και να κάνεις εκπτώσεις στα –πανάκριβα θα συμφωνήσω μαζί σου– υλικά καλύτερα μην φτιάξεις. Άστο να πάει, άστο. Μπες σε ένα ζαχαροπλαστείο που σέβεσαι και τιμάς, πάρε ένα κιλό μελομακάρονα και θα ξεχριστουγεννιάσεις μια χαρά κι έτσι. Σιγά να μην έχουμε και ενοχές αν δεν φτιάξουμε! Αν όμως έχεις αποφασίσει να περάσεις το επόμενο δίωρο μελομακαρονώντας, μάζεψε όλα τα υλικά στο τραπέζι σου, βρες παρεούλα για να μοιραστείς τον κάματο και πάμε. Μην ξεχάσεις να έχεις μπροστά σου χρόνο, ζυγαριά κουζίνας, όρεξη και διάθεση.

Βάλε τα λάδια σου σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μπασίνα, λεκάνη ό,τι έχεις. Προσθέτεις τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού που μόλις έχεις με πάθος στύψει, το ξύσμα του, το κονιάκ κι ας μην είναι Hennesy, τη σόδα, την ζάχαρη και ανακατεύεις καλά. Βάλε γάντι αν θέλεις κι αν δε θέλεις κάντο με έναν αυγογδάρτη, ή με ένα οποιοδήποτε ανακατευτήρι έχεις. Βάζεις και τα μυρωδάτα μπαχαρικά στο αλεύρι που έχεις επιμελώς κοσκινίσει και το ρίχνεις σιγά σιγά στο μείγμα με τα λάδια και όλα τα άλλα συμπαραμαρτούντα.

Μελομακάρονα-μπουκίτσες

Από εδώ και πέρα ηρεμείς και δεν σε πιάνει η μανία του ζυμώματος. Δεν θέλουμε να ζυμώσουμε, καθόλου. Θέλουμε μόνο να ανακατέψουμε απαλά και γρήγορα τα υλικά για όσο λιγότερο γίνεται. Διαφορετικά θα κάνουμε μελομακαρονόστοκους. Και δεν το θέλουμε. Όσο λιγότερο ανακατέψουμε τόσο πιο ωραία θα γίνουνε τα γλυκά μας. Μέχρι να μαζέψεις και να καθαρίσεις το τραπέζι σου η ζύμη σου θα ξεκουραστεί γιατί έτσι πρέπει.

Ξεκίνα να φτιάχνεις ισομεγέθεις μπουκίτσες. Και ζύγιζε. Να είναι το πολύ μέχρι 15 γραμμάρια. Όλα ίδια. Μικρά και τριανταφυλλένια να είναι, όχι γκουμούτσες. Για να μπορέσεις να φας και ένα και δύο και τρία μελομακάρονα! Βάλτα σε μεγάλο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Στρατιωτάκια! Τρύπησέ τα με ένα πηρουνάκι για να διευκολύνεις μετά το σιρόπιασμά τους και ψήστα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 σε αντιστάσεις για 20′ με 25′. Να πάρουνε χρώμα ωραίο. Μελομακαρονί! Και να μυρίσει το σπίτι γιορτές και χαρά!

Βγάλτα και άφησέ τα να κρυώσουνε τελείως. Βράσε το σιρόπι – τη ζάχαρη με το νερό για τέσσερα λεπτάκια και ένα λεπτό πριν το σβήσεις πρόσθεσε και το μέλι. Και άστο στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Να είναι χλιαρό προς ζεστό. Είναι πολύ βολικό να το έχεις πάνω στο μάτι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία όση ώρα σιροπιάζεις. Βάλε μέσα λίγα λίγα μελομακάρονα και μέτρα – έγω συνήθως μετράω μέχρι το 50 και τα βγάζω.

Αν τα θέλεις πιο μελωμένα άφησέ τα περισσότερο. Αν τα θέλεις λιγότερο, βγάλτα μετρώντας μέχρι το 40. Δοκίμασε με 1-2 και θα δεις πόσο μελωμένα σου αρέσουν. Τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και αμέσως τα “καρυδώνεις”! Με μπόλικο καρύδι. Το σιρόπι το κρατάς, θα σου ξαναχρειαστεί.

Υλικά

  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • 180 γραμμάρια εξαιρετικό παρθένο και πανάκριβο ελαιόλαδο
  • 160 γραμμάρια χυμό από ολόφρεσκα ακέρωτα πορτοκάλια
  • Ξύσμα δύο πορτοκαλιών πριν τα στύψεις
  • 50 γραμμάρια κονιάκ
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κοφτό γαρύφαλλο σκόνη
  • Δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Σιρόπι

  • 350 γραμμάρια νερό
  • 350 γραμμάρια μέλι
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • Μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • Φλούδα πορτοκαλιού
  • Ένα ξύλο κανέλας
  • Καρύδια ψιλοκομμένα

Υ.Γ. Μην τα μελώσεις όλα μαζί. Μέλωσε όσα θέλεις και τα υπόλοιπα βάλτα σε ένα δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς. Και κάθε φορά που θέλεις φρέσκα βγάζεις όσα θέλεις, ζεσταίνεις και το σιρόπι σου, μελώνεις και έχεις λαχταριστά μελομακάρονα. Δίνεις και στη γειτόνισσα. Θα σου βγούνε πολλά! Επίσης τρώγονται και σαν μπισκοτάκια, αμέλωτα!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι