ΣΥΝΤΑΓΗ

Πως να φτιάξετε βήμα-βήμα Sushi Mango Dip

sushi Ζάππας

Η ιαπωνική κουζίνα είναι γνωστή για την απλότητα και την ισορροπία των γεύσεών της, με το sushi να αποτελεί το σημείο υπεροχής της. Ακρίβεια, δεξιοτεχνία και λεπτές γεύσεις σε ιαπωνική αρμονία. Στην περίπτωσή μας, θα φτιάξουμε μια κλασική εκδοχή του sushi, πλούσια σε χρώμα, γεύση και εξωτικά αρώματα, και θα προσθέσουμε μια καλοκαιρινή πινελιά με μια συνοδευτική σάλτσα μάνγκο.

Το sushi για τους περισσότερους συνιστά ένα δύσκολο πιάτο, όχι λόγω των υλικών ή κάποιας δύσκολης μεθόδου παραγωγής, αλλά λόγω διαφορετικής μαγειρικής σχολής. Επίσης, βλέποντας το αποτέλεσμα παρασκευής ενός πιάτου σούσι από κάποιον έμπειρο σεφ, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι ότι αποκλείεται ποτέ κάποιος χωρίς τις δεξιότητες ενός σεφ να φέρει ποτέ του τέτοιο αποτέλεσμα. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Το sushi καταρχάς φτιάχνεται με βάση το ρύζι και με ελάχιστα υλικά. Το ρολό γίνεται εξωτερικά από φύλλο φυκιού (nori), εσωτερικά με ρύζι, έχοντας βάλει στη μέση τη γέμιση που θέλουμε. Ενώ λοιπόν ακούγεται ως αστεία εύκολο να φτιάξουμε κάτι τέτοιο, τόσο δύσκολα γίνονται τα πράγματα όταν έρχεται η ώρα της τελικής εκτέλεσης, που είναι το τύλιγμα να καταλήξει σε ρολό με σχήμα κυλίνδρου ακριβείας και, με την αντίστοιχη ακρίβεια, να κοπεί σε ισομερή κομμάτια. Συνεπώς, το μόνο πραγματικά δύσκολο είναι το τύλιγμα και το κόψιμο.

Συνταγή για sushi

Πάμε λοιπόν βήμα-βήμα να φτιάξουμε αυτό το εξωτικό πιάτο! Για 2 μερίδες (περίπου 6 κομμάτια ανα μερίδα ) θα χρειαστούμε:

sushi

  • 1 φλιτζάνι ρύζι για sushi
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι ρυζιού
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 φύλλα nori
  • 50 γραμμάρια καπνιστό σολομό
  • 50 γραμμάρια παστό τόνο
  • 2 γαριδόουρες για γαρνίρισμα
  • 1 μικρό αβοκάντο
  • 1 μικρό αγγουράκι
  • 1 μικρό καρότο
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά

Σάλτσα Μάνγκο

  • 1 ώριμο μάνγκο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κουταλιά σούπας σιρόπι ζάχαρης
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λάιμ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι.

1ο Βήμα – Ετοιμάζουμε το ρύζι

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ξύδι ρυζιού, τη ζάχαρη και το αλάτι, και περιχύνουμε στο ρύζι, ανακατεύοντας απαλά.

2ο Βήμα – Ετοιμασία ψαριών για sushi

Κόβουμε πολύ προσεκτικά τον σολομό και τον παστό τόνο σε λεπτές φέτες. Αυτό, για να το πετύχουμε με γεωμετρική ακρίβεια, θα πρέπει να έχουμε δυνατό φωτισμό, ένα μαχαίρι ακριβείας και απόλυτη συγκέντρωση. Το μαχαίρι ακριβείας στην περίπτωσή μας είναι λεπτής λάμας. Χαράσσουμε το σχήμα πρώτα με τη μύτη και μετά κόβουμε, πάντα με τη μύτη του μαχαιριού προς τα κάτω να ακουμπά την επιφάνεια κοπής, και κατεβάζουμε ακολουθώντας τη γραμμή. Βράζουμε τις γαριδοουρές, αφαιρώντας το κέλυφος και αφήνοντας την ουρά για διακόσμηση.

3ο Βήμα – Κόβουμε τα λαχανικά

Κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες με φάρδος ενός δαχτύλου. Κόβουμε το αγγουράκι, το καρότο και την κόκκινη πιπεριά σε πολύ λεπτές λωρίδες. Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο.

4ο Βήμα – Φτιάχνουμε τη σάλτσα μάνγκο

Kαθαρίζουμε το μάνγκο, το κόβουμε σε μικρούς κύβους, και το λιώνουμε με το τριμμένο τζίντζερ, το σιρόπι ζάχαρης, τον χυμό λάιμ και τη σάλτσα σόγιας, μέχρι να γίνει μια γλυκιά και ελαφρώς αλμυρή σάλτσα. Αμέσως τη βάζουμε στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη, αν είναι καλοκαίρι.

5ο Βήμα – Τύλιγμα κυλίνδρου (Sushi Bar)

Παίρνουμε το φύλλο φυκιού και απλώνουμε από πάνω μια στρώση ρυζιού, ώστε να καλυφθεί τελείως το μαύρο φύλλο. Στη μέση βάζουμε 2 λεπτές φέτες καρότο, αγγουράκι και αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε, εφόσον δεν πρόκειται να δυσκολέψει το τύλιγμα. Πριν ξεκινήσουμε το τύλιγμα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το ρύζι έχει απλωθεί ομοιόμορφα και η γέμιση στη μέση δεν είναι υπερβολική.

Ξεκινάμε το τύλιγμα, δίνοντας πολλή προσοχή να είναι παράλληλος και ομοιόμορφος ο πρώτος κύλινδρος. Αν αυτός βγει σωστός, τότε όλα απλοποιούνται. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύλινδρος. Μόλις αυτός ολοκληρωθεί, δεν τον αφήνουμε από τα χέρια μας, αλλά φροντίζουμε η εξωτερική άκρη του φύλλου να είναι από κάτω, έχοντας από πάνω το βάρος να το σταθεροποιήσει.

6ο Βήμα – Στόλισμα κυλίδρου sushi με σολομό και αβοκάντο

Στη συνέχεια, τυλίγουμε τον κύλινδρο με λοξή κατεύθυνση τις φέτες σολομού και αβοκάντο, ώστε να καλυφθεί το φύλλο φυκιού. Αφού το σταθεροποιήσουμε, τυλίγουμε τον κύλινδρο με ένα λεπτό νάιλον και βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά, ώστε, με τη συστολή, να σφίξει ακόμα καλύτερα.

7ο Βήμα – Κόψιμο κυλίνδρου σε ροδέλες

Αφού το βγάλουμε από το ψυγείο, ακονίζουμε 2 μαχαίρια, ένα με λεπτή λάμα και ένα με κανονική. Πρώτα χαράζουμε τον κύλινδρο σε 6 κομμάτια με το λεπτό μαχαίρι και μετά παίρνουμε το βαρύ, επίσης ακριβείας, για να κόψουμε τις φέτες. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, κόβουμε με το μαχαίρι να είναι παράλληλα με την επιφάνεια κοπής και όχι όπως κάναμε πρωτύτερα στα λαχανικά.

8ο Βήμα – Φτιάχνουμε κυλίνδρους με το ρύζι εξωτερικά και το φύλλο μέσα.

Για να το πετύχουμε αυτό, απλώνουμε το ρύζι στην επιφάνεια κοπής σε σχήμα λωρίδας 5 πόντων φάρδους. Τοποθετούμε κατά μήκος της μια αντίστοιχη λωρίδα φύλλου και στην μέση με μια λεπτή γραμμή με γέμιση από λαχανικά. Από πάνω προσθέτουμε άλλη μια στρώση από ρύζι. Με ξύλινο σκεύος, πιέζουμε το ρύζι που στρώσαμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η λωρίδα. Μετά, με τη βοήθεια του νάιλον, τυλίγουμε τη λωρίδα μέχρι να πάρει σχήμα κυλίνδρου. Βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει.

Μετά, πολύ προσεκτικά, αφαιρούμε το νάιλον και, μόνο με το μαχαίρι λεπτής λάμας, κόβουμε σε ροδέλες με 1 παράλληλη κίνηση από πάνω προς τα κάτω.

Βγάζουμε τη σάλτσα μάνγκο από το ψυγείο και σερβίρουμε το sushi μας αμέσως. Ιδανικά συνοδεύεται με σάκε, αλλά και ένα ντάκιουρι μάνγκο ή ένα μοχίτο θα του πήγαινε θαυμάσια!


 

Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα στο Taos Tai Restaurant Paros

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx