Πώς να κάνετε τη νύκτα σας να μυρίζει γιασεμί
21/04/2024Με καταγωγή από την Ασία, το γιασεμί ξεχωρίζει για την υπέροχη ανθοφορία του που εμφανίζεται μέσα στην άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα.
Το γιασεμί φυτεύεται σε κήπο για να αναπτυχθεί σε φράχτη ή να καλύψει μία πέργκολα, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να αναρριχηθεί σε πλαίσιο στον τοίχο. Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό που με την κατάλληλη περιποίηση μπορεί να μας δώσει πλούσια βλάστηση γεμάτη ανθοφορία.
Η νύχτα μυρίζει γιασεμί λέει το τραγούδι του Θέμη Αδαμαντίδη, ένα πολύ ωραίο τραγούδι καλοκαιρινό που ταιριάζει με το μεθυστικό άρωμα του γιασεμιού συνδυασμένο με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις μας.
Είμαι μόνος κι απόψε μέσα σε όνειρα φωτιά
Η αγκαλιά σου για μένα ξενιτιά
Το φεγγάρι αλήτης σού χαϊδεύει το κορμί
Κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί
Τώρα τι να σου πω;
Φταίω, που σ’ αγαπώ
Τ’ άστρα χίλιοι καημοί
Κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί
Όλοι έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος με την έντονη μυρωδιά του γιασεμιού. Είναι μια καλή πρόταση να φυτέψετε έναν τέτοιο θάμνο στον κήπο σας η στο μπαλκόνι σας για να μυρίσει όλη η γειτονιά! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φράχτης.
Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες
Το γιασεμί είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος πολυετής, αναρριχώμενος, είτε αειθαλής είτε φυλλοβόλος. Είναι ένα καλλωπιστικό που ενδείκνυται για αρχάριους.
Λατινική ονομασία: Ανήκει στο γένος Jasminum της οικογένειας Oleaceae και εικάζεται ότι η καταγωγή ότι είναι από την Κεντρική Ασία και την Ινδία.
Ποικιλίες: Υπάρχουν πάνω από 300 είδη. Κύριο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης τους είναι το χρώμα τους, κάποιες ποικιλίες έχουν μεγαλύτερες αντοχές στην υγρασία, το ύψος που αναρριχώνται κάποια είδη φθάνουν έως και 10 μέτρα, κάποιες έχουν περισσότερη ποσότητα αιθέριου ελαίου κ.ά. Τα πιο πολλά είδη έχουν λευκό άνθος.
Τα πιο κοινά είδη για την ελληνική επικράτεια είναι: Το φαρμακευτικό γιασεμί Jasminum officinale όπου καλλιεργείται και εμπορικά σε μικρή κλίμακα για το αιθέριο έλαιο του, Αραβικό γιασεμί ή φούλι, Jasmine sambac, Ίασμος ο θαμνώδης Jasminum fruticans που εντοπίζεται και ως αυτοφυής στην Μεσόγειο.
Εποχή φύτευσης: Η φύτευση η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται κυρίως Μάρτιο έως τον Μάιο μετά τους τελευταίους παγετούς. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα ή με καταβολάδες. Εύκολα μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε αν πάρουμε ένα μόσχευμα (25 εκατοστά) από τον θάμνο και το βάλουμε σε μία γλάστρα.
Η ανθοφορία ξεκινάει τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου. Οι αποστάσεις φυτεύσεις με άλλα φυτά να είναι 150 εκατοστά φυτό με φυτό επάνω σε μία νοητή γραμμή και 150 εκατοστά γραμμή από γραμμή.
Ιδανικές θέσεις φύτευσης στον μπαλκόνι και στον κήπο: Το γιασεμί αρέσκεται σε θέσεις που είναι ηλιόλουστες και σε αυτές τις θέσεις έχουν την μέγιστη περίοδο ανθοφορίας.
Η θέση φύτευσης στον κήπο ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημείο και σε σημεία που δεν τα «χτυπά» ο αέρας. Αν δούμε ότι εξέχουν ή συμπιέζονται οι ρίζες από τη γλάστρα μας χρειάζεται να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Ευαίσθητο στους παγετούς, τις γλάστρες τις βάζουμε σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Έχει μεγάλη ανάγκη σε ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες.
Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη.
Επίσης αρέσκεται σε μέσης σύστασης εδάφη. Προσθέτουμε κοπριά ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό.
Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό μόλις χάσει την υγρασία του το ποτίζουμε ελαφριά σχεδόν κάθε 3-5 ημέρες το καλοκαίρι, στις γλάστρες λίγο συχνότερα. Δεν θέλει πολύ νερό γιατί μπορεί να παρουσιαστούν μυκητολογικά προβλήματα. Με καλή σχετική υγρασία κρατάει περισσότερο η ανθοφορία του.
Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να του δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε και για να ενισχύσουμε την ανθοφορία την επόμενη χρονιά. Το γιασεμί το κλαδεύουμε – καθαρίζουμε από ξερά άνθη κλαδιά κ.λπ. το φθινόπωρο και την άνοιξη κάνουμε το κυρίως κλάδεμα όπου του δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε.
Λίπανση: Δεν είναι απαραίτητη αν έχετε βάλει κοπριά, κόμποστ ή φυτόχωμα και το ανανεώνεται κάθε χρόνο επίσης υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά (τροφοπενείες) για το καλοκαίρι που μπορούν να βελτιώσουν τη διάρκεια ανθοφορίας του γιασεμιού.
Γενικά, σε περιόδους με καύσωνα καλό είναι να αποφεύγουμε να προσθέτουμε λίπασμα. Για κήπους και για μπαλκόνια δεν συνίσταται να βάλουμε χημικό λίπασμα μόνο σε πολύ αδύναμα εδάφη.
Σε συνεργασία με το womanidol