Πως να το φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα παστέλι!
11/07/2025
Το παστέλι συνιστά ένα από τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα της ελληνικής κουζίνας. Με βαθιές ρίζες στην γαστρονομία του αρχαίου κόσμου, ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι και ξηρούς καρπούς αποτελούσε διαχρονικά ένα θρεπτικό γεύμα, που συνόδευσε τον άνθρωπο στο διάβα του.
Σήμερα, το παστέλι αποτελεί ένα παραδοσιακό γλύκισμα, το οποίο συναντάμε ευρέως και σε μεγάλη ποικιλία στις βιτρίνες και στους πάγκους των πιο φημισμένων μαστόρων της παραδοσιακής μας ζαχαροπλαστικής. Στην περίπτωσή μας θα φτιάξουμε ένα κλασικό παστέλι με σουσάμι και αμύγδαλα, με μια λεπτή γεύση πορτοκαλιού.
Για 1 παστέλι 200 γραμμαρίων
100 γραμμάρια σουσάμι (50 γραμμάρια μαύρο και 50 γραμμάρια ξανθό)
50 γραμμάρια αμύγδαλα (ολόκληρα ή χοντροκομμένα)
80 γραμμάρια μέλι ελάτου
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας για το άλειμμα.
Προετοιμασία
Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε μαζί για 2 λεπτά ακόμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει ρευστό και να αρχίσει να αφρίζει ελαφρά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα, και ανακατεύουμε καλά.
Παρασκευή
Ρίχνουμε το μείγμα σουσαμιού και αμυγδάλων στο κατσαρολάκι με το μέλι και ανακατεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καλυφθούν όλα ομοιόμορφα. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, που έχουμε αλείψει ελαφρά με λάδι καρύδας, και απλώνουμε το παστέλι σε ορθογώνιο σχήμα, πάχους περίπου 1 εκατοστού.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και, πριν σκληρύνει τελείως, το κόβουμε σε κομμάτια ή μπάρες. Ιδανικά συνοδεύεται με έναν ελληνικό καφέ ή ένα ποτήρι νερό με λεμόνι.
Εκτέλεση και Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα