ΘΕΜΑ

Πόσο ασφαλής και οικολογική είναι η σιλικόνη;

Πόσο ασφαλής και οικολογική είναι η σιλικόνη;

Οι σιλικόνες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και διατίθενται στο εμπόριο ως ασφαλή υποκατάστατα των παραδοσιακών πλαστικών. Μπορείτε να βρείτε το υλικό σε θηλές για μπιμπερό, σκεύη, παιχνίδια, δοχεία τροφίμων, εργαλεία μαγειρικής κ.λπ. Τι είναι όμως η σιλικόνη; Είναι ασφαλής; Ανακυκλώνεται; Οι απαντήσεις ακολοθούν.

Οι σιλικόνες – ή οι σιλοξάνες, όπως είναι επίσης γνωστές – είναι κάτι σαν υβρίδιο μεταξύ συνθετικών καουτσούκ και συνθετικών πλαστικών πολυμερών. Μπορούν να πάρουν διαφορετικές μορφές και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εύπλαστων ειδών που μοιάζουν με καουτσούκ, σκληρών ρητινών που μοιάζουν με πλαστικό και παχύρρευστα υγρά που μπορούν να απλωθούν.

Οι σιλικόνες έχουν ιδιότητες όμοιες με το πλαστικό: ευελιξία, ελαττότητα, διαύγεια, αντοχή στη θερμοκρασία και αντοχή στο νερό. Όπως το πλαστικό, μπορούν να διαμορφωθούν σε διαφορετικά σχήματα και να μαλακώσουν ή να σκληρυνθούν σε σχεδόν οτιδήποτε. Δεδομένου ότι καθαρίζονται εύκολα, δεν κολλάνε και δεν λερώνουν, είναι επίσης δημοφιλές υλικό για μαγειρικά σκεύη και εργαλεία.

Σε τι διαφέρουν από το πυρίτιο;

Όπως κάθε πλαστικό πολυμερές, οι σιλικόνες είναι συνθετικές και περιλαμβάνουν ένα μείγμα χημικών πρόσθετων. Η βασική διαφορά από τα πλαστικά με βάση τον άνθρακα είναι ότι οι σιλικόνες έχουν μια ραχοκοκαλιά από πυρίτιο. Το ξέρω, μπερδεμένο! Είναι σημαντικό να βρείτε την ορολογία εδώ, οπότε ας το ξεκαθαρίσουμε:

Silica: Όταν οι άνθρωποι λένε ότι οι σιλικόνες είναι κατασκευασμένες από άμμο, δεν είναι λάθος, αν και αυτή είναι μια πολύ απλοϊκή περιγραφή. Το πυρίτιο – ή διοξείδιο του πυριτίου – είναι αυτό στο οποίο αναφέρονται. Το πυρίτιο είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρητινών σιλικόνης. Η άμμος της παραλίας είναι πρακτικά καθαρό πυρίτιο, όπως και ο χαλαζίας.

Silicon: Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που συνθέτει το πυρίτιο, αλλά το πυρίτιο δεν βρίσκεται γενικά στη φύση σε αυτή τη στοιχειακή μορφή. Κατασκευάζεται με θέρμανση πυριτίου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με άνθρακα σε βιομηχανικό κλίβανο.

Σιλικόνη (σιλοξάνη): Στη συνέχεια, η σιλικόνη αντιδρά με υδρογονάνθρακες που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα για τη δημιουργία μονομερών σιλοξάνης που συνδέονται μεταξύ τους σε πολυμερή για να σχηματίσουν την τελική ρητίνη.

Η ποιότητα αυτών των σιλικονών μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το επίπεδο καθαρισμού. Για παράδειγμα, οι σιλικόνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τσιπ υπολογιστών είναι εξαιρετικά καθαρές.

Είναι οι σιλικόνες τοξικές;

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι σιλικόνες είναι σίγουρα πολύ σταθερές, δεν είναι εντελώς αδρανείς. Πολλοί ειδικοί και Αρχές θεωρούν ότι οι σιλικόνες είναι μη τοξικές και ασφαλείς για επαφή με τρόφιμα και ποτά.

Για παράδειγμα, η Health Canada αναφέρει: «Δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση μαγειρικών σκευών σιλικόνης. Το καουτσούκ σιλικόνης δεν αντιδρά με τρόφιμα ή ποτά, ούτε παράγει επικίνδυνους αναθυμιάσεις».

Ενώ τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδύναμα ως προς τις σιλικόνες, τα ερωτήματα και η αβεβαιότητα υπάρχουν, επομένως αξίζει να τα παρακολουθείτε στενά – ειδικά δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Οι σιλοξάνες υπάρχουν επίσης σε ανιχνεύσιμα επίπεδα στο έδαφος, τον αέρα και το νερό, και λόγω της αντοχής τους, τείνουν να παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανακυκλωσιμότητα σιλικόνης

Η σιλικόνη αποτελεί περιβαλλοντική απειλή επειδή σπάνια ανακυκλώνεται. Παρόλο που τα προϊόντα σιλικόνης μπορούν να συλλεχθούν από εξειδικευμένες εταιρείες ανακύκλωσης που συνήθως τα ανακυκλώνουν σε λάδι που χρησιμοποιείται ως λιπαντικό για βιομηχανικές μηχανές, σπάνια γίνεται αποδεκτό σε προγράμματα ανακύκλωσης των Δήμων.

Ως εκ τούτου, όπως και τα πλαστικά, η σιλικόνη όχι μόνο δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της απλώς καταλήγει σε χωματερές όπου δεν θα βιοδιασπαστεί για εκατοντάδες χρόνια

Συμβουλές για ασφαλή χρήση

Η σιλικόνη πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, ιδανικά “ιατρικού βαθμού”, αλλά τουλάχιστον “ποιότητας τροφίμων”. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα έκπλυσης χημικών. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα προϊόν σιλικόνης για χημικά πρόσθετα, τσιμπώντας και στρίβοντας μια επίπεδη επιφάνεια για να δείτε εάν εμφανίζεται κάποιο λευκό σημείο. Εάν βλέπετε λευκό, πιθανότατα έχει χρησιμοποιηθεί πρόσθετο, γιατί η καθαρή σιλικόνη δεν πρέπει να αλλάξει καθόλου χρώμα.

Εάν έχει χημικά πρόσθετα, το προϊόν μπορεί να μην είναι ομοιόμορφα ανθεκτικό στη θερμότητα και μπορεί να δώσει μια οσμή στα τρόφιμα. Αλλά το πιο σημαντικό, δεν θα έχετε ιδέα τι στοιχείο είναι αυτό και μπορεί να διοχετεύσει άγνωστες χημικές ουσίες στο φαγητό.
Θηλές μπιμπερό και οι πιπίλες πρέπει να είναι ασφαλείς, αλλά καλύτερα να μην τις βάζετε στο πλυντήριο πιάτων και αν θολώσουν ή φθαρούν, αντικαταστήστε τις (ιδανικά, θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες). Το φυσικό καουτσούκ είναι μια άλλη επιλογή, αρκεί το παιδί σας να μην έχει αλλεργία στο φυσικό λάτεξ από καουτσούκ.

Για μαγειρικά σκεύη, οι επιλογές από γυαλί, κεραμικά και ανοξείδωτο χάλυβα είναι εξαιρετικές εναλλακτικές στη σιλικόνη (αν και οι σιλικόνες μπορούν να είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα αντικολλητικά σκεύη που μπορεί να έχουν υπερφθοριωμένα χημικά).

Πράγματα όπως γάντια φούρνου σιλικόνης, σκεύη (σπάτουλες, κουτάλες), προστατευτικά πιτσιλίσματος και κατσαρόλες γενικά είναι ασφαλή, δεδομένου του ελάχιστου χρόνου που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Αλλά και πάλι, αποφύγετέ τα για άμεση επαφή με τα τρόφιμα, όπου είναι δυνατόν.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx